Saturday, June 23, 2012

NASI BERYANI AYAM HADRAMAUT



Assalamualikum.. Selamat bertemu kembali, MAAF la yer resepi lama baru nak kelua N3. Sebenarnya nasi ni dah lama Lydia masak untuk potluck umah kak Mala bulan lepas. Nak update N3 net asyik on off dan hang je, bosan sangat kadang- kala nak update blog ni rasa bercinta sangat- sangat. Kalau nak ikutkan resepi banyak Q' sampai dah basi tak kelua- kelua juga, ditambah pula sekarang ni Lydia agak busy sebab selalu g tempat keje hb so masa nak ngadap net memang terbatas. Network kat my area ni amat kurang siuman..hehehhe, apa nye idak kalu waktu biasa tak dapat nak on9 kena tunggu after 3am-4am..mati la nak jadi jaga tiap hari.:)).. Rasanya tak berbaloi bayar net tiap bulan buat bazir sebab network tak bagus. Dah sebab tu kalau post N3 kat blog pon arasnya amlas nak menceceh sebabnya:-
1) No idea
2) Tak pandai nak merepak
3) Malas..(ni yg utamanya..)
Weather hari ni pun agak baik waalupun bahang musim panas sudah menunjukkan taringnya. Alhamdulillah la pulah seminggu dua ni Kuwait masih dalam kawalan tak de dust storm lagi macam yang lepas sampai tak tahan nak bernafas, rasa macam bernafas dalam debu.. Berbalik pasal nasi beryani ayam Hadramaut.., nasi ni memang selalu Lydia makan kat restoran Yeman dan dah beberapa kali masak kat umah pon. Nasi ni memang wangi je aromanya dengan bau rempah ratus... kalau tengok nama memang MAUT seram kalau makan pon MAUT tak mo stop2.. hehehe..lagi maut kalau dapat makan ramai- ramai memang la tak ingat dunia asyik menambah jer..
Jom tengok resepinya dan cuba buat bulan posa nanti atau open house raya nanti kasi gempak orang kampung atau kengkawan. Bagi Lydia dah arab cuisine ni dah tak de rasa special pon nasi ni macam nasi basahan (apa ingat pakaian je ker leh jadi basahan..hehehe) bukan apa sebab makanan harian Lydia di Kuwait ni, tambahan pula bersuamikan orang lua memang jaranglah masak makanan melayu ni. Sesekali nampak makanan ASEAN foods tu rasa so special sangat, sebab jarang dapat menikmati (dah terbalikan?).

NASI BERYANI AYAM HADRAMAUT

Bahan untuk merebus ayam
2 ekor ayam - potong 5(tapi hari ni lydia potong 10)
1/4 cmt nutmeg powder
1/2 cmt cardamom powder
1 cmt arabic mix spices
2 helai daun bay
1/2 camt kayu manis powder
3-4 kuntum bunga cengkih
1 camt corainder powder
1/2 cmt serbuk lada hitam 1 camt cummin powder
1 camt ginger powder
1 biji tomato yang ranum- dibelah 4
1 labu bawang besar - didadu kecil 1 biji lada hijau - belah 2
garam secukup rasa
air secukupnya

Masukkan ayam dalam periuk bersama kesemua bahan di atas kecuali garam.
Rebuslah hingga ayam empuk lebih kurang 45 minit.
Masukkan garam pada 15 minit terakhir.
Asingkan ayam dari kuah/stock, tapis kuahnya.
Susun ayam dalam tray dan ketepikan seketika


Bahan untuk memasak nasi
3-4 biji cardamom pods*
2 helai daun bay*
1 batang kulit kayu manis*
3-4 kuntum bunga cengkih*
1/2 camt corainder powder*
1/2 camt serbuk lada hitam*
1 camt cumin powder*
1/2 camt ginger powder*
1 labu bawang besar - didadu kecil
2 biji lada hijau - belah 2*
garam secukup rasa
1/4 cawan minyak masak
8 cawan beras basmati
12 cawan air/air rebusan- (1cwn beras=11/2-2 cawan air bergantung jenis beras)

Tumiskan bahan bawang hingga transparent.
Masukka bahan bertanda* dan terus menumis hingga terbi baunya.
Masukkan beras dan goreng sebati dengan rempah ratusnya/ transparent dalam 2-3 minit.
Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi.
Masukkan garam secukupnya bersama sedikit saja pewarna kuning.
Kacau sedikit dan biarkan hingga mendidih dengan api yang paling besar dan tutupkan dengan penutup periuk.
Bila air hampir kering masukkan sedikit lagi pewarna merah+kuning bersama sedikit air panas dalam 1/4 cawan air(dicampur bersama baru tuang atas nasi)tadi di tengah- tengah periuk dan perlahankan api.
Tanak seperti biasa hingga nasik benar benar masak.
Bila nasi dah masak tutupkan api dan biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit dengan garfu.
Taburkan sedikit daun corainder atau gajus yang digoreng tanpa minyak di atas nasi..
Taraaaaa… Nasi siap untuk dihidangkan…

NOTE:-sementara menunggu nasik masak bakar ayam...


Cara-cara bakar ayam
1/8 camt nutmeg powder
1/4 cmt cardamom powder
1/2 camt kayu manis powder
1/2 camt corainder powder
1/4 camt serbuk lada hitam
1 camt cummin powder
1/3 camt arabic mixed spices
garam secukup rasa

Susun ayam di atas tray/ dulang pembakar.
Percikkan atas ayam sedikit air.
Panaskan oven/grill api atas.
Sementara menunggu grill/oven panas lumurkan ayam dengan sikit garam rempah ratus. Lepas tu lumurkan pula pewarna (merah+kuning) Masukkan dalam oven, grill sekejap sebab ayam dah masak.
Baalikkan ayam sikit...guna api atas dlm 10-15 minit untuk bagi kuning.
Ayam yang dah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi, salata (salad), maraq(kuah tomato)@sup dan salsa

Salsa
2-3 biji buah tomato masak
cili hijau(ikut kepedasan masing2)
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
lemon jus lemon (semasam yang anda suka)
garam secupup rasa sedikit air untuk blend bahan
Blend kesemua bahan dan simpan dalam peti sejuk selaam 30 minit sebelum dihidangkan Selamat menjamu selera..

Thursday, June 21, 2012

NASI AYAM BASMATHI SPECIAL



Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua. Hari ni tak tahu nak masak apa sebab kepenatan seharian membasuh dan mengemas rumah membuatkan Lydia rasa malas nak masak. Kalau dok sorang- sorang tu sure maggie je ni my hb baru balik dari Dubai banyak barang dan bajunya yang nak di cuci tak kan la pula nak bagi makan mee segera..:)). Nak tak nak kenalah paksa diri masak juga. Press otak cari idea masakkan yang simple, cepat dan sedap serta boleh dimakanya. Teringat nasi aya, sebab a few days before ternampak nasi ayam kat facebook hasil "ayat" power kak Salami amka terjadilah nasik ayam my versi yang malas ni... Oklah jom kita semak resepi nasi ayam yang Lydia buat memang selalu guna basmathi dan tak pernah guna neras biasa pon. Lydia suka guna beras ni sebaa suka tengok berasnya panjang dan peroi dan rasanya tetap lembut walau dah sejuk serta yang paling ia nya Lydia masih tak pandai masak nasik guna beras biasa tu.. Almaklumlah semenjak dok di arab ni baru tau memasak, hahhahhahaaaaaa...pecah rahsia. Resepi Lydia memang amat mudah dan cepat, jom semak bahan- bahan yang di perlukan.



untuk nasi
2 cawan basmathi
3 cawan air rebusan ayam
sedikit garam (kalau dah cukup masin tak perlu tambah garam)
sedikit pewarna kunyit powder
1 camb butter
1 camb minyak masak



Bahan tumis
1 ulas bawang putih - di tumbuk halus
1 helai daun pandan-disimpul
1/4 inci halia - di ketuk*
1 camb minyak masak
1 kuntum bunga lawang*
2 kuntum bunga cengkih*
sebatang kulit kayu msnis*

Basuh beras hingga jernih airnya, rendam dalam air bergaram selam 1-2 jam dan toskan.
Panaskan minyak, tumiskan bahan bertanda hingga wangi dan masukkan daun pandan dan bawang putih.
Biarkan seketika hingga terbit baunya.
Masukkan air rebusan ayam ke dalam periuk dan biarkan hingga mendidihrice cooker. Masukkan beras dan biarkan sebentar.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau.
Masukkan 1 cawan air, biarkan mendidih dan masukkan ke dlm rice cooker.
Masukkan pewarna kuning dan beras serta butter ke dalam periuk dan masak macam biasa.
Bila nasi dah kering gaulkan guna garfu sekali sekala dan tutup semula.
Bila nasi dah masak, bolehlah hidangkan bersama ayam bakar, sos cili, kicap, sup dan ulaman.

Ayam bakar
1/2 ekor ayam
1/2 inchi halia-diketuk sedikit
1 ulas bawang putih-diketuk sedikit
1 helai bay leave
7 cawan air
1 camb kicap pekat*
1 camb sos tiram *
1/8 camt minyak bijan*
1 camb minyak masak*
1/2 cmt garlic powder*
1 camb air rebusan ayam*

Rebus ayam bersama air, halia, bay leave dan bawang putih hingga 3/4 masak, keluarkan dari sup tersebut dan ketepikan.Air rebusan ayam ini buat masak nasi ayam).
Perap ayam bersama bahan bertanda selama 1/2 jam.
Bakar ayam menggunakan api grill/atas selama 5-10 minit dan balik- balikan sikit supaya masak sekata.

sup ayam
2 biji bawang merah- ditumbuk halus
1 ulas bawang putih-ditumbuk halus
1 biji buah pelaga*
2 kuntum bunga cengkih*
1 kuntum bunga lawang*
1/8 camt cumin powder
1/8 camt corrainder powder
1 camb minyak
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
a pinch of nutmeg powder
3 cawan air rebusan ayam
1 biji kentang- didadu kasar
1/2 batang carrot- didadu kasar

sedikit daun sup/ bawang
bawang goreng

Panaskan minyak dan tumiskan bahan bertanda hingga naik bau.
Masukkan bawang dan goreng hingga golden brown dan masukkan bawang putih, biarkan seketika hingga terbit bau bawang putih.
Masukkan air rebusan,biarkan hingga mendidih dan masukkan kentang.
Setelah kentang hampir masak amsukkan carrot, cumin powder dan corrainder powder serta garam.
Renehkan sebentar hingga masak dan tutupak apai.
Taburkan sedikit daun sup dan bawang goreng semasa nak hidang.
Bolehlah di hidangkan bersama nasi ayam.
Selamat Mencuba :))

Wednesday, June 20, 2012

FUSILI GORENG BASAH



Biasanya Lydia kalau goreng mee atau kueteow selalunya suka yang lembab- lembab atau basah gitu. Memang dari masa kecik2 lagi my mom suka bagi makan cam tu dan satu lagi mesti letak banyak perencah seperti ayam ke daging ke fish ball ke fish cake ke, kerang ker atau sebaliknya. Sebab tu kalau oder kat restoran pon Lydia akan oder X'tra perencah, bayar lebey tak per janganntak makan.... Sama gak bab kalu makan nasik pon kena ada X'tra lauk, kalau lauk abis nasik banyak di pinggan alamat nasik tu berkemungkinan besar akan di share bersama Kak Tong. Dah jadi tabiat payah nak di ubah suai lagi sbb dah jadi buluh tua pon..hehhehe.
Berbali pasal menu hari ni..kelua masuk dapo tak tahu nak makan apa,. Asyik- asyik nasi dah bosan..selongkar meehoon abis pulak..yanga da makaroni dan meggi.. pilihan terakhir yang malas dan cepat adalah megi, tapi takkan la pulak tiap hari nak telan megi.. teringat kat freezer ada 6 bijik fish ball from Thailand..apa lagi sepantas kilat amik ayam, defrost kat microwave dan ubah plan masak makaroni ja la buat basah- basah sikit..pergh rasa power gila walaupon tak cukup rencah…time dok makan sorang- sorang teringatla makan mee goreng basah kat Medan Mara Klang dekat ngan opis lama, time tu keje kat Mayban Finance, selalu beli kat gerai Pak Aji..agaknya Pak Aji dan gerainya masih ada lagi tak?...:)?
Jom skodeng bahan- bahanya ..



FUSILI GORENG BASAH

Bahan blend
3 biji cili kering (cili kering baut sendiri tau)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 camb minyak masak
Sedikit air
Kesemua bahan di atas, di blend hingga halus.

250g+- makaroni fusili yang telah dicelur
200 gm ayam, dipotong kecil- kecil supaya cepat masak
Fish ball/ fish cake- dipotong ikut suka
1-2 camb tomato sos
1 camt kicap masin
1 camt kicap pekat manis
1 camt sos tiram
Minyak untuk menumis
Sedikit air
1/4 cmt lada sulah
garam secukup rasa
Sedikit taugeh**- tak letak sebba tak de stock
1 pokok sawi-potong ikut suka
1 biji telur

Tumis bahan2 yang dikisar di dalam minyak panas, hingga terbit baunya.
Masukkan ayam, goreng hingga 3/4 masak dan masukkan sedikit air.
Biarkan hingga ayam masak dan masukkan fish ball/ fish cake.
Teruskan mengoreng dan amsukkan kicap, sos tiram, sos tomato, lada sulah dan sawi.
Goreng seketika dan masukkan fusili dan gaul rata.
Masukkan telur dan di tengah2 kuali dan biarkan seketika baru dikacau.
Last sekali masukkan taugeh dan masukkan hirisan buah tomato jika suka, kacau sedikit dan biarkan sebentar.
Matikan api, angkat dan hidangkan. Sedap di makan dengan hirisan lada dan perahan air limau kasturi dan bawang goreng.

Monday, June 18, 2012

CENDOL PERANTAUAN (TEPUNG JAGUNG)

Merantau kat negara orang ni bukan semua bahan yang kita nak tu ada.. dulu memang susah nak merasa makan cendol kerana payah nak dapat tepung beras Thailand. Yang ada semuanya Made in India..tepung beras made in India ni tak suai buat baut cendol mahupun kue muih melayu sebab pernah try buat cendol dia jadi patah- patah dan bila buat kuih lapis pon dia macam mendap semacam masa kukus.. Tapi alhamdulillah sekarang dah ada jual tepung berasa Thailand so senang sikit kalau sesekali teringin nak makan kue melayu..
Bagi yang payah nak dapat tepung beras Thailand tu leh cuba gantikan dengan tepung jagung pon ok gak.. resepi ni dapat dari kawan yang menetap di Doha.. sis Azliha.. Tengs sis atas resepinya ni.. izinkan Lydia share ngan kengkawan lain yang pernah mengalami nasib seperti Lydia..
Meh semak resepi di bawah dan selamat mencuba


CENDOL PERANTAUAN (TEPUNG JAGUNG)

1 cwn tepung jagung
3 cwn air daun pandan
secubit garam
1/2 cmt air kapur
sedikit pewarna hijau/ pandan emulco

Satukan semua bahan, kacau rata dan tapiskan.
Masak adunan hingga pekat dan berkilat, tapi jangan hangus lak.
Padamkan api, masukkan ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk yanga da ais batu.
Buat sehingga habis.
Selamat mencuba.

Saturday, June 16, 2012

APAM MEKAR

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.
Hari ni tah angin apa terover rajin masak macam-macam, bukan apa excited nak makan ngan kawan- kawan di pantai. Lydia memang selalu buat apam ni, selalu buat tak pernah fail..alhamdulillah apam akan mekar merekah dengan baik, tapi tak tahu apa sebab kali ni apam ni SEGAN nak menyengih mekar... agaknya sebab tak adunan tak rehatkan langsung, terus pipe kat acuan dan kukus. Hai adunan pon cam orang nak rilex gak..
Tak per yang penting sedap, lembut dan gebus, merekah ke tak tu adalah perkara yang ke-2 kan, kalau keras lagi haru... Biasa la dalam hidup ni kita akan berlajar dari kesilapan kalau tak salah takkan namanya hidup...
Kalau yang family sikit tu leh try buat apam ni sebab tak dapat banyak, cukup- cukupla nak makan sefamily kecil supaya tak bazir..



APAM MEKAR

120 gms gula
1 biji telur
1 cmt esen vanilla
100 ml susu segar
150 gm tepung gandum
1/2 cmt ovallate
pewarna

Panaskan kukusan, pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
Masukkan essen vanilla dan pukul lagi. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
Bahagiakan adunan kepada 2 mangkuk.
Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yang berlainan.
Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
Letakkan acuan kertas dalam acuan apam dan kukus selama 15 minit dengan api yang paling besar/ kuat.
Bila telah masak angkat dan hidangkan.

NOTA: - jika tak mahu warna -warni..just masukkan coklat cair sebahagian adunan dan sebahagian lagi biarkan plain dan masukkan dua-dua dalam paper-cup dan kukus saperti biasa dengan api besar..