Wednesday, June 20, 2012

FUSILI GORENG BASAH



Biasanya Lydia kalau goreng mee atau kueteow selalunya suka yang lembab- lembab atau basah gitu. Memang dari masa kecik2 lagi my mom suka bagi makan cam tu dan satu lagi mesti letak banyak perencah seperti ayam ke daging ke fish ball ke fish cake ke, kerang ker atau sebaliknya. Sebab tu kalau oder kat restoran pon Lydia akan oder X'tra perencah, bayar lebey tak per janganntak makan.... Sama gak bab kalu makan nasik pon kena ada X'tra lauk, kalau lauk abis nasik banyak di pinggan alamat nasik tu berkemungkinan besar akan di share bersama Kak Tong. Dah jadi tabiat payah nak di ubah suai lagi sbb dah jadi buluh tua pon..hehhehe.
Berbali pasal menu hari ni..kelua masuk dapo tak tahu nak makan apa,. Asyik- asyik nasi dah bosan..selongkar meehoon abis pulak..yanga da makaroni dan meggi.. pilihan terakhir yang malas dan cepat adalah megi, tapi takkan la pulak tiap hari nak telan megi.. teringat kat freezer ada 6 bijik fish ball from Thailand..apa lagi sepantas kilat amik ayam, defrost kat microwave dan ubah plan masak makaroni ja la buat basah- basah sikit..pergh rasa power gila walaupon tak cukup rencah…time dok makan sorang- sorang teringatla makan mee goreng basah kat Medan Mara Klang dekat ngan opis lama, time tu keje kat Mayban Finance, selalu beli kat gerai Pak Aji..agaknya Pak Aji dan gerainya masih ada lagi tak?...:)?
Jom skodeng bahan- bahanya ..



FUSILI GORENG BASAH

Bahan blend
3 biji cili kering (cili kering baut sendiri tau)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 camb minyak masak
Sedikit air
Kesemua bahan di atas, di blend hingga halus.

250g+- makaroni fusili yang telah dicelur
200 gm ayam, dipotong kecil- kecil supaya cepat masak
Fish ball/ fish cake- dipotong ikut suka
1-2 camb tomato sos
1 camt kicap masin
1 camt kicap pekat manis
1 camt sos tiram
Minyak untuk menumis
Sedikit air
1/4 cmt lada sulah
garam secukup rasa
Sedikit taugeh**- tak letak sebba tak de stock
1 pokok sawi-potong ikut suka
1 biji telur

Tumis bahan2 yang dikisar di dalam minyak panas, hingga terbit baunya.
Masukkan ayam, goreng hingga 3/4 masak dan masukkan sedikit air.
Biarkan hingga ayam masak dan masukkan fish ball/ fish cake.
Teruskan mengoreng dan amsukkan kicap, sos tiram, sos tomato, lada sulah dan sawi.
Goreng seketika dan masukkan fusili dan gaul rata.
Masukkan telur dan di tengah2 kuali dan biarkan seketika baru dikacau.
Last sekali masukkan taugeh dan masukkan hirisan buah tomato jika suka, kacau sedikit dan biarkan sebentar.
Matikan api, angkat dan hidangkan. Sedap di makan dengan hirisan lada dan perahan air limau kasturi dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment