Saturday, June 22, 2013

FATAYER DI MODENKAN SIKIT


 My feberet cis haloum ni, sepeket lydia boleh amakn sorang- sorang. Cis ni macam getah sikit tapi sedap di grill atau maakn begitu saja. Pon giti cis ni kalau rendam dalam air ia boleh kurangkan sikit kadar kemasinan tu sebab tu la lydia suka. Kalu g beli fatayer kay lua memang mintak X'tra cis.. dulu kina dan selamanya memang macam tu je mintak.
Petang ni buat fatayer for dinner. Rajin tak rajin malam tak tahu nak makan apa BOSAN asyik makan roti pita arab jer, baik meroti.. Paksakan diri buat gak. SERIUS memang bosan makan khubuz/ roti pita arab ni setiap hari.. Filing kat dalam tu Lydia letak haloum cheese, sosej dan khubaisa, pilih yang senang dan cepat. Fatayer memang femes kat arab, tak kira siang atau malam dengan berbagai bentuk serta filling, dijual merata- rata kedai, fresh dan panas leh oder nak filling apa. 
Petang ni Lydia gandakan ammount daripada doh dibawah ni sebab nak pelbagaikan filing, tak abis dinner leh breasfirst nanti.


FATAYER DI MODENKAN SIKIT
Doh roti:-
270g tepung gandum
1 cmt dry yeast
1 camb gula
2 cmb olive oil
1 camb susu tepung
1/4 cmt bread improver
1/4 cmt bread softner
1/4 camt baking powder
Secubit garam
160 ml air suam(+-)
NOTE:- modenkan dengan menggunakan bread improver/ braed softener dan aking powder supaya crunchy dan gebus

Bhn lain:-
1 biji putih telur untuk sapuan atas roti

Filing kegemaran-
1 paket Haloum cheese 
1 paket sosej
1 ikat khubaisa yang telah dimasak seperti inti bayam arabi (tumis bawang hingga tarnsparent menggunakan minyak zaitun, add khubaisa, sikit arabis mix spice, garam secukup rasa & masak seningga lembut..offkan api dan add corainder atau jus lemon jika suka..siap!)
sepread cheese etc.
Campurkan air, dry yaest dan gula, biarkan hingga yeast naik dan berbuih.
Masukkan tepung, susu tepung, bread improver, bread softener ke dalam mangkuk adunan, kacau sebati.
Tuangkan bancuhan yeast, gaul semuanya hingga sebati.
Masukkan minyak zaitun dan garam, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal serta tak melakat pada mangkuk adunan, kalau doh keras tambah air dan begitu sebaliknya.
Perapakan adunan doh hingga naik dua kali ganda.
Ambil doh tadi dan bahagikan kepada bebola kecil ikut suka nak buat besar mana, Lydia buat dalam 60g each dough, canai nipis dan isikan dengan filing. 
Kalau ikut Lydia..
Inti I (khubaisa)Lydia canai setebal 1/2 cm dan terapkan dengan penerap bulat sebesar molot saiz cawan kopi/teh Malaysia, isikan 1 camt khubaisa tengah- tengahnya.. Boh ler banyak mana nak tapi jangan over load lak nanti tersembul keluar tak leh nak tutup. lLipat kemas seperti gamar dibawah.



Inti II (haloum cis)- Lydia buat macam buat pau bunga rose je.. caranya sila rujuk gambaar di bawah.




 Inti III )Sosej)- 1 dililitkan & satu lagi di uat seperti kelopak bunga dan ditabur dengan mix vege serta ketchup/ mayonaise.



Bila dah selesai semuanya, biarkan doh rehat dan naik sekali ganda sekali lagi.
seelum dimasukkan ke dalam oven sapu dedikit dengan white eggs, kalau suka leh taurkan dengan habatusauda dan bijan.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 250C, api atas bawah selama 10-15 minit, tergantung paad oven dan saiz fatayer yang anda buat.
Selamat mencuba.

1 comment:

  1. patutla i buat masin ya ampun... kene rendam dulu ye cheesenye? berapa lama eh?

    ReplyDelete