This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Saturday, June 23, 2012
NASI BERYANI AYAM HADRAMAUT
Assalamualikum.. Selamat bertemu kembali, MAAF la yer resepi lama baru nak kelua N3. Sebenarnya nasi ni dah lama Lydia masak untuk potluck umah kak Mala bulan lepas. Nak update N3 net asyik on off dan hang je, bosan sangat kadang- kala nak update blog ni rasa bercinta sangat- sangat. Kalau nak ikutkan resepi banyak Q' sampai dah basi tak kelua- kelua juga, ditambah pula sekarang ni Lydia agak busy sebab selalu g tempat keje hb so masa nak ngadap net memang terbatas. Network kat my area ni amat kurang siuman..hehehhe, apa nye idak kalu waktu biasa tak dapat nak on9 kena tunggu after 3am-4am..mati la nak jadi jaga tiap hari.:)).. Rasanya tak berbaloi bayar net tiap bulan buat bazir sebab network tak bagus. Dah sebab tu kalau post N3 kat blog pon arasnya amlas nak menceceh sebabnya:-
1) No idea
2) Tak pandai nak merepak
3) Malas..(ni yg utamanya..)
Weather hari ni pun agak baik waalupun bahang musim panas sudah menunjukkan taringnya. Alhamdulillah la pulah seminggu dua ni Kuwait masih dalam kawalan tak de dust storm lagi macam yang lepas sampai tak tahan nak bernafas, rasa macam bernafas dalam debu.. Berbalik pasal nasi beryani ayam Hadramaut.., nasi ni memang selalu Lydia makan kat restoran Yeman dan dah beberapa kali masak kat umah pon. Nasi ni memang wangi je aromanya dengan bau rempah ratus... kalau tengok nama memang MAUT seram kalau makan pon MAUT tak mo stop2.. hehehe..lagi maut kalau dapat makan ramai- ramai memang la tak ingat dunia asyik menambah jer..
Jom tengok resepinya dan cuba buat bulan posa nanti atau open house raya nanti kasi gempak orang kampung atau kengkawan. Bagi Lydia dah arab cuisine ni dah tak de rasa special pon nasi ni macam nasi basahan (apa ingat pakaian je ker leh jadi basahan..hehehe) bukan apa sebab makanan harian Lydia di Kuwait ni, tambahan pula bersuamikan orang lua memang jaranglah masak makanan melayu ni. Sesekali nampak makanan ASEAN foods tu rasa so special sangat, sebab jarang dapat menikmati (dah terbalikan?).
NASI BERYANI AYAM HADRAMAUT
Bahan untuk merebus ayam
2 ekor ayam - potong 5(tapi hari ni lydia potong 10)
1/4 cmt nutmeg powder
1/2 cmt cardamom powder
1 cmt arabic mix spices
2 helai daun bay
1/2 camt kayu manis powder
3-4 kuntum bunga cengkih
1 camt corainder powder
1/2 cmt serbuk lada hitam 1 camt cummin powder
1 camt ginger powder
1 biji tomato yang ranum- dibelah 4
1 labu bawang besar - didadu kecil 1 biji lada hijau - belah 2
garam secukup rasa
air secukupnya
Masukkan ayam dalam periuk bersama kesemua bahan di atas kecuali garam.
Rebuslah hingga ayam empuk lebih kurang 45 minit.
Masukkan garam pada 15 minit terakhir.
Asingkan ayam dari kuah/stock, tapis kuahnya.
Susun ayam dalam tray dan ketepikan seketika
Bahan untuk memasak nasi
3-4 biji cardamom pods*
2 helai daun bay*
1 batang kulit kayu manis*
3-4 kuntum bunga cengkih*
1/2 camt corainder powder*
1/2 camt serbuk lada hitam*
1 camt cumin powder*
1/2 camt ginger powder*
1 labu bawang besar - didadu kecil
2 biji lada hijau - belah 2*
garam secukup rasa
1/4 cawan minyak masak
8 cawan beras basmati
12 cawan air/air rebusan- (1cwn beras=11/2-2 cawan air bergantung jenis beras)
Tumiskan bahan bawang hingga transparent.
Masukka bahan bertanda* dan terus menumis hingga terbi baunya.
Masukkan beras dan goreng sebati dengan rempah ratusnya/ transparent dalam 2-3 minit.
Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi.
Masukkan garam secukupnya bersama sedikit saja pewarna kuning.
Kacau sedikit dan biarkan hingga mendidih dengan api yang paling besar dan tutupkan dengan penutup periuk.
Bila air hampir kering masukkan sedikit lagi pewarna merah+kuning bersama sedikit air panas dalam 1/4 cawan air(dicampur bersama baru tuang atas nasi)tadi di tengah- tengah periuk dan perlahankan api.
Tanak seperti biasa hingga nasik benar benar masak.
Bila nasi dah masak tutupkan api dan biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit dengan garfu.
Taburkan sedikit daun corainder atau gajus yang digoreng tanpa minyak di atas nasi..
Taraaaaa… Nasi siap untuk dihidangkan…
NOTE:-sementara menunggu nasik masak bakar ayam...
Cara-cara bakar ayam
1/8 camt nutmeg powder
1/4 cmt cardamom powder
1/2 camt kayu manis powder
1/2 camt corainder powder
1/4 camt serbuk lada hitam
1 camt cummin powder
1/3 camt arabic mixed spices
garam secukup rasa
Susun ayam di atas tray/ dulang pembakar.
Percikkan atas ayam sedikit air.
Panaskan oven/grill api atas.
Sementara menunggu grill/oven panas lumurkan ayam dengan sikit garam rempah ratus. Lepas tu lumurkan pula pewarna (merah+kuning) Masukkan dalam oven, grill sekejap sebab ayam dah masak.
Baalikkan ayam sikit...guna api atas dlm 10-15 minit untuk bagi kuning.
Ayam yang dah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi, salata (salad), maraq(kuah tomato)@sup dan salsa
Salsa
2-3 biji buah tomato masak
cili hijau(ikut kepedasan masing2)
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
lemon jus lemon (semasam yang anda suka)
garam secupup rasa sedikit air untuk blend bahan
Blend kesemua bahan dan simpan dalam peti sejuk selaam 30 minit sebelum dihidangkan Selamat menjamu selera..
Label:
Arab Cuisine,
Ayam/Chicken,
Nasi/Rice,
Salad/Salata
Location:Middle East
Al Farwaniyah Governorate, Kuwait
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
yang ni nekcik nak cuba..insyaallah
ReplyDeletesilakan mencuba Nekcik. Sedap giler ni
Deletesalam Ramadhan Lydia..Nekcik suka tngok blog ni sbb ada kelainan resepinya untuk dicuba..izinkan Nekcik tampal blog lydia kat teratak 66 nekcik
ReplyDeleteWalaikumsalam Nekcik..Ramadhan Kareem
Deleteterima kasih sbb sudi lawat blog yang tak seberapa ni..semua ni resepi keluarga dan resepi basahan lydia tiap hari.. sja nak kongsi resepi arab kat sini sebab di Malaysia makanan arab maha..lgi baik lydia share untuk di manafaatkan..kalau Nekcik nak cuba & ada yg tak faham tanyalah ya..insha'Allah lydia akan cuba bantu sedaya mungkin..silakan share
salam kenal..
ReplyDeleteYA ALLAHHH. so rice..very rich.. tgk ayam tu tak tahannn.
Walaikumsalam & salam dari timur tengah..
DeleteAzian cuba ler nampak mmg rumit tapi kalau follow step by step insha'Allah menjadik
Salam ramadhan...salam kenal. menarik resepi nasi ni. InsyaAllah akan dicuba nanti.tq sharing:)
ReplyDeleteRamadhan Kareem Nieza..cubalah ye nanti send pic nak tengok ya..kalau tak faham tanya, insha'Allah Lydia akan cuba guide sampai berjaya
Delete