Friday, June 15, 2012

CUCUR NASI UDANG KERING


Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu bagi yang berada di Tanah Arab dan selamat berhari jumaat pada kengkawan yang lain tak kira di mana anda berada. Moga anda semua ceria di samping keluarga. Petang-petang macam ni biasanya mesti ada kuih muih ataupun kek untuk minum petang kan?
Hari ini Lydia buat cucur nasi udang kering je sebagai sarapan pagi merangkap lunch dan minum petang. Bukan apa nak cover perut kerana jap lagi nak g piknik ngan kawan kat pantai sambail makan ramai- ramai, so kenalah adjust perut supaya tak terover makan for today(pandai tak lydia balance perut..hehehhe?).
Kalau makan reramai memang syok tak sedar bertambah- tambah, kalau kat umah dok makan sowang- sowang nasik 1 senduk pon payah nak abiskan.
Resepi ni diadaptasikan semasa merayau kat umah Yatie. Tapi Lydia tukar dan tambah sesedap rasa. Maaf yer Yatie...almaklumlah dok di perantauan ni bukannya serba serbinya ada kat pantry tu. Yatie buat guna ikan bilis tapi Lydia gantikan ngan udang kering kerana bilis yang baik payah nak dapat kat Kuwait ni kalau udang kering from Malaysia ada dijual di supermarket so tak sayang la kalau cepat abis sebab senang nak beli lagi..kalau bilis ni kena kemut sikit..
Cucur nasi ni sedap dan wangi jer baunya, dah tu tetap lembut walaupun dah sejuk. Kalau U olls nak rasa my version ni, bolehlah mencubanya. Sedap di makan bersama sos cili ataupun sambal tumis kalau yang makan pedas tu cicah ler ngan sambal tumis...



Cucur Nasi Udang Kering

2 cawan nasi sejuk
2 cawan air +-
1 biji bawang besar -didadu kasar
1 gengam udang kering
2 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cmt baking powder (* Lydia pandai add sendiri)
1/4 cmt baking soda (* Lydia pandai add sendiri)
3 camb bawang goreng (* Lydia pandai add sendiri)
garam secukup rasa
1 biji lada besar merah dicincang halus (jika suka)
Daun sup/bawang (di hiris halus)
Minyak untuk mengoreng terendam

Blend nasi, bawang besar, garam, udang kering bersama air hingga sebati.
Masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder, bawang goreng dan terus kisar lagi hingga sebati.
Tuangkan ke dalam bekas, campurkan dengan cili atau daun bawang/sup dan gaul sebati.
Panaskan minyak dan goreng adunan cucur sehingga garing golden brown atau hingga masak.
Selamat Mencuba...
Note:- enak dimakan dengan sos pilihan anda

Thursday, June 14, 2012

KASWI PANDAN

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua, lama tak post N3, bukan apa keMALASAN melanda tahap cipan dan hari ni lak posa tak tahu nak makan apa, almaklumlah dok sorang- sorang, masak dan makan sorang- sorang tu yang buat M-A-L-A-S tu sebab endingnya ci tong yang kenyang, kalau ada kawan- kawan senegara dekat nagn umah leh gak baut pas kasi dia orang sikit. Buat 1/2 adunan pon tak pernah abis agaknya nak kena buat 1/4 kot hehehhehee.. tapi payah gak kalu resepi ada telur tak kan nak bahagkan telo pon 1/4, cam ner tue?
Ah! Biarlah sesekali sedekah kat cik tong, bukan niat nak bazirkan makanan tapi TERINGIN mana tempat nak ku beli atau minta hanya buat kat umah je la. Allah maha mengetahui…
Kuih kaswi pandan ni Lydia buat petang tadi...ianya sesuai di buat sarapan pagi ataupun minum petang. Dulu pernah sekali Lydia buat kaswi lapis resepi dari CMG, tapi kali ni teruja lak nak try kaswi pandan sebab stock daun pandan pon masih banyak kat freezer. Biasanya masa kat Malaysia dulu dok makan kaswi gula merah jer, kali ni apa kata tekak nak rasa pula kaswi pandan..terasa kelainannya. Kaswi yang harum dengan aroma pandan membuatkan kuih ni sungguh istimewa. Kaswi pandan ni ramai yang dah buat pernah ternampak kat umah Yati dan Hana...terima kasih kepada penyumbang resepi.







Kaswi Pandan

1 cawan tepung gandum
2 cawan air@ air pandan
3/4 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung beras
sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
1 sudu kecil air kapur mkn
sedikit garam * - gaul bersama kelapa parut
kelapa parut * - putih sahaja

Blend semau bahan diatas kecuali kelapa parut dan garam.
Tapis bahan yang telah di blend ke dalam loyang,kukus selama 30-40 minit.
Setelah masak sejukkan terlebih dahulu baru potong.
Gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama garam.
Boleh la dihidang untk minum petag atau sarapan/breakfast.

Note:- Kalau masa angkat kuih kaswi ada takungan air di atasnya, sengetkan loyang/ acuan sikit, buangkan air takungan tisu bersih perlahan- lahan dan biarkan seperti kedudukan asal dan kukus semula tanpa ditutup selama 2-3 minit.
Tunggu sehingga benar-benar sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik supaya cantik dan licin.

Tuesday, May 22, 2012

AMALAN DI BULAN REJAB

AMALAN DI BULAN REJAB

Subhanallah putaran masa berlalu begitu cepat tanpa kita sedari...diam tak diam kita dah dekat sangat nak puasa. Alhamdulillah, tak lama lagi kita akan melangkah ke bulan Rejab. Bulan Rajab adalah bulan ke-7 dalam kalender Islam. Insyaallah kalau Allah berikan kita umur yang panjang tak lama lagi kita akan memasuki bulan yang istimewa, iaitu Ramadhan. Apakah kita sudah mempersiapkan diri menyambutnya?

Doa Memasuki Bulan Rajab, Rasulullah SAW biasanya mempersiapkan diri dalam menyambut bulan puasa sebelumnya iaitu ketika beliau melihat awal bulan Rajab, dua bulan sebelum Ramadhan, beliau telah mempersiapkan diri secara ruhani. Beliau menundukkan hati dan menancapkan niat yang suci melalui doanya:-

Allaahummaa bariklanaa fii Rajaba wa Sya’ban, wa balighnaa Ramadhaan.
Yaa Allaah, berkahilah kami di bulan Rajab dan Sya’ban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan.- (HR. Imam Ahmad, dari Anas bin Malik)

Baginda SAW dengan khusyuk memohon kepada Allah SAW agar memberkahi dirinya dan kaum muslimin di dua bulan menjelang Ramadhan. Tanpa keberkahan ini, tentulah hari-hari kita akan berkurang nilainya, apalagi dalam rangka menyongsong bulan yang penuh pahala dan ampunan dari Allah SWT.

Demikianlah Rasulullah SAW. yang telah menjadikan bulan Rajab sebagai titik tolak, sebagai bulan pencanangan untuk menyambut Ramadhan.

Amalan Khusus di Bulan Rajab
Sebahagian muslimin percaya dan melakukan amalan atau ritual ibadah tertentu di bulan Rajab ini. Mereka mempercayai ada keutamaan dan pahala yang sangat istimewa melalui ibadah puasa atau sholat atau lainnya tersebut. Tetapi benarkah demikian? Adakah Rasulullah SAW memberikan contoh atau kenyataan seperti itu?

Berikut adalah komentar beberapa ulama tentang hal tersebut.
Setelah menelaah hadist di atas tadi, Ibnu Taimiyyah rahimahullah menyatakan,” Tidak pernah diriwayatkan dari Nabi saw. tentang fadhilah bulan Rajab di hadits-hadits yang lain. Bahkan kebanyakan hadits yang tersebar tentang keutamaan bulan Rajab ini yang disandarkan kepada Rasulullah Shalallahu ‘Alahi Wassalam adalah dusta…”(Iqtidhaa-ush Shiraatil Mustaqiim).

Sementara itu, al Hafizh Ibnu Hajar al Asqalani Rahimahullah dalam risalahnya,Tabyiinul ‘Ajab bi Maa Warada fii Fadhli Rajab menjelaskan, “Tidak muncul satupun hadits shahih tentang keutamaan bulan Rajab, tidak pula tentang puasanya, tidak tentang puasa tertentu, dan tidak juga tentang mendirikan shalat malam tertentu di bulan ini yang dikuatkan oleh sebuah hadits yang layak untuk dijadikan sebagai hujjah.”

Adapun ‘Umrah di bulan Rajab telah disebutkan oleh Ibnu Rajab bahwa “umrah dibulan Rajab itu adalah hukumnya sunnah menurut pendapat mayoritas generasi Salaf. Diantaranya ‘Umar bin Khaththab radhiallahu anhu dan ‘Aisyah radhiallahu anha. (lihat Laathaa-iful Ma’aarif)

Bulan Rajab adalah Bulan Mulia. Meskipun demikian, bulan Rajab adalah salah satu dari bulan-bulan ‘haram‘ atau mulia di sisi Allah swt. Allah berfirman:- “Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram…” (Al Qur’an surat At Taubah: 36)

Di dalam ash Shahihahin terdapat hadist dari Abu Bakrah Rahimahullah dari Nabi SAW beliau bersabda:-
“Sesungguhnya zaman telah berputar seperti keadaannya ketika Allah menciptakan langit dan bumi, dalam setahun itu terdapat dua belas bulan. Empat diantaranya adalah bulan haram (disucikan). Tiga dari empat bulan itu, (jatuh secara) berurutan yaitu Dzulqa’dah, Dzulhijah, Muharram. Sedangkan Rajab (yang disebut juga sebagai) syahru Mudhar, terletak diantara Jumada (ats Tsaniyah) dan Sya’ban.” (HR. Bukhari)

Ibnu Jarir ath Thabari rahimahullah meriwayatkan melalui sanadnya, dari Ibnu Abbas radhiallahu anhu sehubungan dengan pengagungan Allah terhadap kesucian bulan-bulan ini, beliau berkata,

“Allah Ta’ala telah menjadikan bulan-bulan ini sebagai (bulan-bulan yang) suci, mengagungkan kehormatannya dan menjadikan dosa yang dilakukan pada bulan-bulan ini menjadi lebih besar dan menjadikan amal shalih serta pahala pada bulan ini juga lebih besar.”-(Tafsir ath Thabari)
Semoga bermanfaat.

“Bersabda Rasulullah SAW : “ Sesungguhnya di surga ada sungai yang disebut dengan Rajab (isinya) lebih putih dari pada susu, dan lebih manis dari pada madu. Barangsiapa yang berpuasa sunnah satu hari pada bulan Rajab akan diberi minum oleh Allah dari sungai tersebut.” (HR. Imam Baihaqi)

Adapun puasa sunnah pada bula Rajab banyak hadits-hadits Rasulullah SAW yang menganjurkan untuk melakukannya karena mempunyai nilai pahala ganda.

Diriwayatkan oleh Tsauban bahwa ia pada suatu ketika berjalan bersama Rasul saw melewati suatu kuburan di mana Rasulullah saw berhenti sejenak dan menagis ter-sedu2. ” Kenapa enkau menangis ya Rasulullah?” tanya Tsauban, lalu Rasulullah bersabda : “Aku berdoa untuk mereka yang sedang disiksa kuburnya maka diringankanlah siksanya oleh Allah. Coba mereka berpuasa satu hari dan tidak tidur satu malam dalam bulan Rajab, mereka tidak akan disiksa dalam kuburnya.

AMALAN-AMALAN DI BULAN RAJAB

Di surga ada danau yang bernama Rajab. Airnya putih melebihi putihnya air susu, manis melebihi manisnya madu dan dinginnya melebihi salju. Barang siapa puasa sehari di bulan Rajab kelak Allah akan memberikan minuman daridanau Rajab. (Al-Hadits)

Dari Abi Hurairah berkata ; Rasulullah Salallahu SAW bersabda :-“ Barang siapa puasa pada tanggal 27 Rajab Allah mencatatnya sebagaimana orang puasa 60 bulan”.

Dan ada awal hari bulan Rajab malaikat jibril turun kepada Nabi dengan risalah untuk isra’ bersama Nabi. Nabi bersabda “Ingat bulan Rajab adalah bulannya Allah, barang siapa puasa sehari dibulan Rajab dengan iman dan keikhlasan, maka akan mendapatkan keridhaan-Nya.”(Al-Hadits)

Saturday, May 19, 2012

MAKLOUBE' Up Side Down Chicken Rice (Syrian)




Makloubeh (Up Side Down Chicken Rice)

Nasi Up Side down BUKAN kek pineapple up side down ok, nasi ni feberet my hb and my family in law, juga amat popular bagi Negara Balad Sham (Syria, Palestine, Jordan & Lubnan), tapi tiap negara/ family mungkin mereka ada cara tersendiri dalam menghidangkan nasi nie. Ni resepi dari my kakak ipar kat Syria..
Suami REQUEST nak makloube for the lunch 2day..
Lydia memang bosan nak buat nasi ni sebab malas nak membasuh perkakasan goreng mengoreng terutama part goreng bunga kubis..waaaa..abis dapo terpercik- percik...dalam hati menangis Allah jer tahu.
Nak buat nasi ni pon leceh kena ikut step by step dan agak memboringkan kerana banyak benda kena atur tapi percayalah rasanya memang sedap!. Tak caya cubalah dan anda akan tahu apa rasanya nanti..Tak cuba mana tahu.
Kebiasaanya my family in-law menghidangkan nasi ni bersama plain yogurt, onion spring sup (shorba shariyah) dan salata (salad).Jom tengok resepinya…


Bahan A
1/2 ekor ayam (potong ikut suka), bersih dan toskan
1 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
1 inci halia
1 biji bawang besar-potong 4
2 ulas bawang putih- belah 2
3 kuntum bunga cengkih
2 biji cardamom pods
1/2 cmt Arabic mixed spices
1/4 cmt lada hitam powder
1/4 cmt cumin powder
1/4 cmt serbuk kunyit
1/4 cmt serbuk pala
Garam secukup rasa
Air untuk merebus ayam
Toasted pine nuts jika suka
Rebus ke semua bahan A lebih kurang 40-45 minit hingga ayam benar- benar empuk. Keluarkan ayam, tapis stock ayam, buang segala sampah sarap kat dalam tu dan ketetpikan. Sementara menunggu ayam masak bolehlah prepare Bahan B.

Bahan B
Bunga kubis (medium size) potong macam buat tomyam
1 biji kentang (sederhana besar) kupas kulit, potong bulat setebal 1cm, bersihkan dan toskan airnya.
1 biji terung (medium size), kupas kulit jika suka, potong bulat setebal 1cm, bersih dan toskan
Goreng semua bahan B secara deep fry hingga golden brown (satu persatu tau!!!...) atau bagi yang nak diet tu bolehlah grill jer tapi makan masa la..huhuhu..tak kuasa akak. Ketetpikan.

Bahan C
11/2 cawan basmathi, cuci, rendam dengan air garam selama 1jam dan toskan
3-4 cmb minyak masak
21/2 cawan air rebusan ayam

Dalam periuk besar, didihkan air hingga memgelegak bersama garam dan minyak, masukkan beras, bisrkan dalm 15 minit hingga beras 1/2 masak dan toskan airnya.
Susun kentang menutupi dasar periuk diikuti dengan terung, bunga kubis, ayam dan akhir sekali masukkan bears yg separuh masak tadi menutupi semua sayuran. Msaukakn 2 cawan stock/ air rebusan ayam tadi (ikut jenis beras gak..pandai2 la korang adjust water level ni yer), tutup periuk dengan aluminium foil dan tudung periuk, dengan api perlahan tanak nasi hingga masak lebih kurang 15-20 minit. JANGAN dikacau nasi kalu nasi agak keras tambahkan sedikit lagi stock ayam dan masak lagi untuk beberapa minit.
Bila nasi dah masak, biarkan 5-10 minit, jangan buka penutupnya. Selepas tu buka penutup periuk dan aluminium foil..terbalikkan periuk ke atas dulang atau pinggan besar…tara..jadilah UP SIDE DOWN RICE macama ala kek pineapple upside down tu.. jika suka taburkanlah sikit pine nuts. Hidangkan bersama Fatush (salad) dan yogurt..
SELAMAT MENCUBA


Thursday, May 17, 2012

REGAGA..Syrian Flat Bread


REGAGA


Assalamualikum..
N3 Lydia hari ni nak sahre 1 jer roti tradisi Syria yang femes kat tempat yang sedang femes berperang sekarang nie.. Moga Allah melindungi semua umat islam..
Homemade fresh roti arab Syria yang sedap dan kaya dengan rempah ratus serta aroma herbatusauda, bawang goring dan olive oil. Roti ni memang unik dari semua roti yang pernah Lydai makan di dunia ni. Teksturenya tak amcam roti bun ataupun senag dikatakan macam roti canai kot tapi bukan cuma sikit mirip ja. Nak buat roti ni memang adventures sikit sebab terpaksa melapis dan melapis dengan lapisan ayam berselang seli dengan bawang goring dan nak lagi sedap boh banyak minyak dan bawang lagi sedap (my hb la kata sebab for me I tak makan bawang, kalu buat bercinta nak pilih bawang..hehhehheee..Dont worry walaupun oily, kita kan guna EVOO so tak ler risau sangat minyak tepu tu.
Menurut my hb la roti ni tak terdapat di semua Syria kerana roti ni adalah roti tradisi dan kalau nak tahu rasanya yang sebenar cubalah buat ya.. Bila lagi nak rasa roti Syria, tak kan nak tunggu g Syria kot? Kalu pergi pon bukan semua family atau tempat tahu makanan tradisi Arab Syrian Horani ni, pun gitu ada arab Syrian horani yang tak tahu kewujudannay gak sebab agaknya tak diturunkan ke genaras baru kot sebab Lydia pernah terjumpa satu makcik horani ni dia tak tahu kewujudan roti ni dan bila makan dia terus IN LUV dan balik umah dia pon buat la..tapi kelako....heheheee.. doh roti ok bancuhannya tapi ayan dan bawang tak dimasak dulu so tah apa- apa jadinya..masa amsak tu off course la air ayam dan bawang meresap kat doh tu..hehhe mangkok je, kita yg bukan suku t upon lebih pandai..hehheheh..tu la kalau amkan tradisi tak di ajar kepada genmerasi baru, habislah keseniannya dan warisan nenek moyang kita terkubur begitu saja. Adakah jika di izinkan Allah SWT anak cucuku akan tahu warisan makanan melayu ku? Makanan, adapt resam, budaya dan segalanya…Sering tertanya sendirian. Al maklumlah kalau hidup matiku dibumi arab memang sikit payah la nak dikekalkan sepenuhnya. Lydia menyukai budaya kita yg penuh sopan santun dan budi bahasa..arab ni sikit kasar..
AAAaaahhh..malas nak bebel pasal arab atau warisan jom kita skodeng resepi lagi baik..hehheee..maaf kalau ada yang terasa ya. tak

Doh roti
2 cawan tepung gandum
1 camb dry yeast
1 camb gula pasir
1/2 camt garam
Air secukupnya
2 camb Extra virgin olive oil
Sedikit Herbatusauda dan bijan
Larutkan yeast bersama gula dengan sedikit air suam dan biarkan hingga yeast berbuih. Masukkan tepung didalam mangkuk adunan, masukkan sedikit garam dan tuangkan yeast tadi dan uli hingga mendapat doh yang lembut dan kental. Maukkan herbatusauda, olive oil dan bijan. Uli lagi hingga semaunaya sebati dan tutupakan manggkuk adunan dengan kitchen towel. Biarkan doh rehat dan naik dua laki ganda.

ayam
2 ekor ayam (cuci dan potong 4)
1 camt Arabic mixed spices
1/4 camt serbuk kunyit
1/2 camt black pepper powder
1 kiub pati ayam MAGGI
2 keping bay leave
1 labu bawang besar- belah 4
2 ulas bawang putih- belah 2
1 inchi halia- diketuk sedikit
Air secupunya untuk merebus
Masukkan ayam dan kesemua bahan didalam periuk besar dan masukkan air hingga menutupi ayam sepenuhnya dan rebuslah selama 45minit – 1 jam hingga ayam masak. Asingkan ayam dari air rebusan/stock/sup dan ketetpikan.
Note:-Tapiskan air rebusan/sup/stock dan simpan untuk masak nasik atau apa saja yang anda suka.

Bawang goreng
2 kilo bawang besar- didadu sederhana
1/3 cawan minyak masak
Goring bawang hingga transparent/ ligh golden brown dan ketetpikan berasama minyaknya tau.
Note:- agak-agak la, bahagikan bawang ni kepada 3 bahagian untuk melayer nanti

Bahan lain
1 cawan extra virgin olive oil
Cara melapis roti.
Bahagikan doh kepada 8 doh/ bebola kecil.
Canaikan/tekan doh senipis yang boleh, masukkan ke dalam dulang/ Loyang 30cm bersama sedikit minyka zaitun. (seperti nak buat roti canai laaa…doh yang dicanai/ tekan nipis tu mestilah sama saiz ngan Loyang dan agak oily sikit).
Ambil sedikit (2 ketul ayam tadi, carik- carikan sedikit ke atas doh dan taburkan ayam di atasnya serta sapukan sedikit minyak zaitun.
Canai/ tekankan doh no.2 dan coverkan layer pertama yang ada ayam tadi dan taburkan bawang goring bersama minyaknya dan masukkan sedikit minyak zaitun.
Ulang proses melayer ni hingga habis (lapisan pertama-ayam, ke-2 bawang, ke-3 ayam, ke-4 bawang, ke-5 ayam, ke-6, bawang, ke-7 ayam danke-8 plain'atasnya yang terakhir la..).
Bila kesemua proses ni habis, sapukan keseluruhan doh dengan minyak zaitun dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 30- minit hingga light golden brown.
Kalau nak tahu rasanya yang sebenar kenalah buat, past tu makan baru lah tahu rasanya yang sebenar. Ada berani ke sahut cabaran? Enak di hidangkan panas- panas bersama bersama salad dan yogurt. Selamat mencuba.