This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Thursday, May 17, 2012
REGAGA..Syrian Flat Bread
REGAGA
Assalamualikum..
N3 Lydia hari ni nak sahre 1 jer roti tradisi Syria yang femes kat tempat yang sedang femes berperang sekarang nie.. Moga Allah melindungi semua umat islam..
Homemade fresh roti arab Syria yang sedap dan kaya dengan rempah ratus serta aroma herbatusauda, bawang goring dan olive oil. Roti ni memang unik dari semua roti yang pernah Lydai makan di dunia ni. Teksturenya tak amcam roti bun ataupun senag dikatakan macam roti canai kot tapi bukan cuma sikit mirip ja. Nak buat roti ni memang adventures sikit sebab terpaksa melapis dan melapis dengan lapisan ayam berselang seli dengan bawang goring dan nak lagi sedap boh banyak minyak dan bawang lagi sedap (my hb la kata sebab for me I tak makan bawang, kalu buat bercinta nak pilih bawang..hehhehheee..Dont worry walaupun oily, kita kan guna EVOO so tak ler risau sangat minyak tepu tu.
Menurut my hb la roti ni tak terdapat di semua Syria kerana roti ni adalah roti tradisi dan kalau nak tahu rasanya yang sebenar cubalah buat ya.. Bila lagi nak rasa roti Syria, tak kan nak tunggu g Syria kot? Kalu pergi pon bukan semua family atau tempat tahu makanan tradisi Arab Syrian Horani ni, pun gitu ada arab Syrian horani yang tak tahu kewujudannay gak sebab agaknya tak diturunkan ke genaras baru kot sebab Lydia pernah terjumpa satu makcik horani ni dia tak tahu kewujudan roti ni dan bila makan dia terus IN LUV dan balik umah dia pon buat la..tapi kelako....heheheee.. doh roti ok bancuhannya tapi ayan dan bawang tak dimasak dulu so tah apa- apa jadinya..masa amsak tu off course la air ayam dan bawang meresap kat doh tu..hehhe mangkok je, kita yg bukan suku t upon lebih pandai..hehheheh..tu la kalau amkan tradisi tak di ajar kepada genmerasi baru, habislah keseniannya dan warisan nenek moyang kita terkubur begitu saja. Adakah jika di izinkan Allah SWT anak cucuku akan tahu warisan makanan melayu ku? Makanan, adapt resam, budaya dan segalanya…Sering tertanya sendirian. Al maklumlah kalau hidup matiku dibumi arab memang sikit payah la nak dikekalkan sepenuhnya. Lydia menyukai budaya kita yg penuh sopan santun dan budi bahasa..arab ni sikit kasar..
AAAaaahhh..malas nak bebel pasal arab atau warisan jom kita skodeng resepi lagi baik..hehheee..maaf kalau ada yang terasa ya. tak
Doh roti
2 cawan tepung gandum
1 camb dry yeast
1 camb gula pasir
1/2 camt garam
Air secukupnya
2 camb Extra virgin olive oil
Sedikit Herbatusauda dan bijan
Larutkan yeast bersama gula dengan sedikit air suam dan biarkan hingga yeast berbuih. Masukkan tepung didalam mangkuk adunan, masukkan sedikit garam dan tuangkan yeast tadi dan uli hingga mendapat doh yang lembut dan kental. Maukkan herbatusauda, olive oil dan bijan. Uli lagi hingga semaunaya sebati dan tutupakan manggkuk adunan dengan kitchen towel. Biarkan doh rehat dan naik dua laki ganda.
ayam
2 ekor ayam (cuci dan potong 4)
1 camt Arabic mixed spices
1/4 camt serbuk kunyit
1/2 camt black pepper powder
1 kiub pati ayam MAGGI
2 keping bay leave
1 labu bawang besar- belah 4
2 ulas bawang putih- belah 2
1 inchi halia- diketuk sedikit
Air secupunya untuk merebus
Masukkan ayam dan kesemua bahan didalam periuk besar dan masukkan air hingga menutupi ayam sepenuhnya dan rebuslah selama 45minit – 1 jam hingga ayam masak. Asingkan ayam dari air rebusan/stock/sup dan ketetpikan.
Note:-Tapiskan air rebusan/sup/stock dan simpan untuk masak nasik atau apa saja yang anda suka.
Bawang goreng
2 kilo bawang besar- didadu sederhana
1/3 cawan minyak masak
Goring bawang hingga transparent/ ligh golden brown dan ketetpikan berasama minyaknya tau.
Note:- agak-agak la, bahagikan bawang ni kepada 3 bahagian untuk melayer nanti
Bahan lain
1 cawan extra virgin olive oil
Cara melapis roti.
Bahagikan doh kepada 8 doh/ bebola kecil.
Canaikan/tekan doh senipis yang boleh, masukkan ke dalam dulang/ Loyang 30cm bersama sedikit minyka zaitun. (seperti nak buat roti canai laaa…doh yang dicanai/ tekan nipis tu mestilah sama saiz ngan Loyang dan agak oily sikit).
Ambil sedikit (2 ketul ayam tadi, carik- carikan sedikit ke atas doh dan taburkan ayam di atasnya serta sapukan sedikit minyak zaitun.
Canai/ tekankan doh no.2 dan coverkan layer pertama yang ada ayam tadi dan taburkan bawang goring bersama minyaknya dan masukkan sedikit minyak zaitun.
Ulang proses melayer ni hingga habis (lapisan pertama-ayam, ke-2 bawang, ke-3 ayam, ke-4 bawang, ke-5 ayam, ke-6, bawang, ke-7 ayam danke-8 plain'atasnya yang terakhir la..).
Bila kesemua proses ni habis, sapukan keseluruhan doh dengan minyak zaitun dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 30- minit hingga light golden brown.
Kalau nak tahu rasanya yang sebenar kenalah buat, past tu makan baru lah tahu rasanya yang sebenar. Ada berani ke sahut cabaran? Enak di hidangkan panas- panas bersama bersama salad dan yogurt. Selamat mencuba.
Label:
Arab Cuisine,
Roti/Bread/Pizza
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
org arb kasaq...yg melayu 'bak kata pepatah ..haruan makan anak....
ReplyDeleteTak baik cakap mcm tu..semua bangasa pon sama tak kira kaum & agama ..
Delete