Sunday, February 05, 2012

Blueberry Cheese Tart

Blueberry Cheese Tart

200g mentega/majerin
100g gula ising
1 biji telur
400g tepung gandum
1 cmt esen vanila

Kacaukan mentega dan gula ising sekadar sebati je.
Masukkan telur dan esen vanila dan kacau lagi sehingga sebati.
Tambahkan tepung gandum, gaul ramas adunan sehingga mendapat tekstur butiran yang lembut.
Canai adunan dan potong mengikut saiz acuan.
Tekankan kedalam acuan tat yg telah dilenser dengan mentega.
Cucuk bahagian dasar adunan supaya pastri tidak mengembang dalamnya.
Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit/hingga masak.
Masak lebih lama untuk oven tanpa turbo fan.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
Simpan didalam balang sehingga diperlukan.

Inti Tat
250g krim keju (cream cheese)
3 cmb gula pasir
2 cmb mentega
1 biji telur
6 cmb krim putar (whipping cream)
2 cmb tepung gandum
2 cmb blueberry filling
Pukul krim keju, mentega dan gula.
Masukkan telur dan krim putar dan kacau lagi sehingga sebati.
Masukkan tepung gandum dan kacau menggunakan teknik kaup balik sehingga semuanya bercampur rata.
Ambil sedikit blueberry filling dan masukkan kedalam kulit tat.
Sudukan sedikit adunan tat keju menutupi seluruh blueberry filling.
Jangan isi terlalu penuh. Sebaik-baiknya melebihi 3/4.
Titikkan sedikit blueberry filling dibahagian atas dan lorekkan menggunakan lidi yang tajam untuk membuat corak dan hiasan.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 10 minit sehingga masak.

Blueberry Lemon Chiffon Cake

Blueberry Lemon Chiffon Cake

Blueberry paste
125gm fresh blueberries
50gm water
Cook blueberries in the water over low heat until it turns mushy/soft.
Puree the cooked berries together with the liquid and set aside to cool.

The cake
4 egg yolks
70gm corn oil
50gm sugar
135gm blueberry paste
125gm cake flour
½ tsp baking powder
1tsp lemon zest
½ tbsp lemon juice
1/2 tsp baking soda

4 egg whites
1 tsp lemon juice
75gm sugar

Preheat oven to 180C, prepare a clean 22/25cm baking pan and do not grease it.
Combine the yolk, sugar and oil and mix in the blueberry paste.
Sift flour and baking powder, add into yolk, sugar and oil mixture.
Add in lemon zest and use lemon juice to adjust colour.(If it turns too pink, add more baking soda, if the batter is too blue for you, use more lemon juice).
In a clean bowl, beat egg whites until frothy.
Add lemon juice and beat until soft peaks.
Gradually put in sugar and beat until stiff peaks.
Put 1/4 of the egg whites into the batter, fold and repeat with another 1/4 of the egg whites.
Pour batter into the egg whites and fold.
Pour folded batter into prepared tube pan and lightly shake it left and right to level it.
Bake for 40 minutes or until done, invert immediately upon removal from oven and let it cool down totally before removing from the mould and slicing to serve.

Saturday, February 04, 2012

ROTI KELONSONG

Hahaahhahaha....tak tahu nk bagi nama apa fenin dah.
Resepi ni lanjutan dari doh fatayer yang Lydia buat ari tu, cuma Lydia pelbagaikan bentuknya jer kasi nampak ngancam sikit.
Pak Arab ni memang suka makan apa jer jenis roti/ fatayer dan yang sewaktu denganya, kalu makan hari- hari pon ok tapi Lydia tak sanggup nak buatnya bukan apa sebab tak de BM dan oven pulak oven Cap Ayam..hehehe. Kalu ada peralatan yang canggih manggih best gak, semua di hujung jari tak yah letih.
Sesuai buat untuk sarapan..light, easy, simple dan sedap.
Kalu nak senang kelongsong tu buat dan bako malam, bangun pagi tak yah terkejar- kejar masa terus sediakan isianya saja, senang kan? Sesuai untuk yang 'M' macam Lydia ni..hehehhehehhe...
Roti ni leh di pelbagaikan fillingNye ikut selera anak tekak masing- masing la nak pedas ke, manis ke atau apa- apa jer.
Jom skodeng resepinya..

Doh roti:-
270g tepung gandum
1 cmt dry yeast
1 camb gula
2 cmb olive oil
1 camb susu tepung
1/4 cmt bread improver
1/4 cmt bread softner
Secubit garam
160 ml air suam(+-)
1 biji putih telur untuk sapuan atas roti
Filing kegemaran ikut suka la..
Campurkan air, dry yaest dan gula, biarkan hingga yeast naik dan berbuih.
Masukkan tepung, susu tepung, bread improver, bread softener ke dalam mangkuk adunan dan tuangkan bancuhan yeast.
Gaul semuanya hingga sebati.
Masukkan minyak zaitun dan garam, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal serta tak melakat pada mangkuk adunan, kalau doh keras tambah air dan begitu sebaliknya.
Perapakan adunan doh hingga naik dua kali ganda.
Ambil doh tadi,bahagikan kepada bebola kecil ikut saiz acuan kelongsong anda dan golek- golekkan hingga jadi panjang dan lilit kat acuan.
Buat hingag habis adunan doh dan rehatkan doh hingga naik dua kali ganda.
Sapukan putih telur kat atasnya dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan
pada suhu 180c selama 15 minit mengikut jenis oven masing- masing.
Bila dah masak keperangan, keluarkan dari oven dan sejukkan baru tanggalkan roti dari kelongsong.
Isikan dengan filing kegemaran masing- masing (lydia isi nagn tuna+daun bawang+mayonise+white pepper+tuna)
Selamat mencuba..

PUTERI AYU

Sejak dua menjak ada acuan ni tak habis- habis mengapam, tak jemu sungguh selang dua hari buat...hehehe.. Apam Seri Ayu ker atau Tiwul Ayu ker semua suka dan sama jer cuma beza pada kaler jer..
Hari tu buat versi marble tapi kali ni buat versi tradis cuma tak letak air pandan sebab tak de kat umah. Apam ni memang lembut walaupun sejuk dan Lydia buat apam ni untuk potluck g minum petang umah kawan semalam..Makan ramai- ramai baru terasa kesedapanya sebab berebut- berebut. Kalu kat umah sedih jer sampai dua atau tiga hari kue ni kat es box baru abis sebab makan sorang- sorang..

PUTERI AYU
1 biji telur-gred A
75 g gula pasir
1/2 cmt esen pandan
1 cmt pewarna hijau epal
100ml pati santan
100g tepung gandum*
1 camb tepung jagung*(diayak bersama)
1/2 camca teh ovallate
1 cawan kelapa parut**
1 camb tepung jagung**
secubit garam**(digaul rata)
minyak masak untuk sapu pada acuan

Sapu rata acuan dengan sedikit minyak masak.
Masukkan 1cmt kelapa dan tekan sampai padat, ketepikan.
Putar gula, telur dan ovallate hingga putih dan kembang.
Masukkan esen pandan, pewarana hijau, santan dan tepung dan pukul lagi hingga benar- benar sebati.
masukkan adunan dalam piping beg dan paipkan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi.
Kukus atas air mendidih selama 15 minit dengan api sederhana.
Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan.
Boleh dihidangkan dan selamat mencuba.

Wednesday, February 01, 2012

FATAYER I

Hari ni hujan je dari tengah hari sampai ke malam, bertambah sejukkkkkk.. Nak keluar umah pon tak boleh. Kebosanan melanda dan perut tu kalu sejuk- sejuk ni mulalah ngidam itu ini..
Rajin tak rajin memalam gini tak tahu nak makan apa BOSAN asyik makan roti pita arab jer. Terlintasn Terlintas nak MEroti tapi malas.. Paksakan diri buat gak. SERIUS memang bosan makan khubuz/ roti pita arab ni setiap hari.. maka malam ni buatla sikit fatayer. Filing kat dalam tu Lydia letak haloum cheese+launcheon+mushroom dan sepread cheese je, buat yang senang dan cepat. Fatayer memang femes kat arab, tak kira siang atau malam dengan berbagai bentuk serta filling, dijual merata- rata kedai, fresh dan panas leh oder nak filling apa.
FATAYER I
Doh roti:-
270g tepung gandum
1 cmt dry yeast
1 camb gula
2 cmb olive oil
1 camb susu tepung
1/4 cmt bread improver
1/4 cmt bread softner
Secubit garam
160 ml air suam(+-)

Bhn lain:-
1 biji putih telur untuk sapuan atas roti
Filing kegemaran-
Haloum cheese
launcheon/ daging cincang
cendawan tin
sepread cheese etc.
Campurkan air, dry yaest dan gula, biarkan hingga yeast naik dan berbuih.
Masukkan tepung, susu tepung, bread improver, bread softener ke dalam mangkuk adunan dan tuangkan bancuhan yeast.
Gaul semuanya hingga sebati.
Masukkan minyak zaitun dan garam, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal serta tak melakat pada mangkuk adunan, kalau doh keras tambah air dan begitu sebaliknya.
Perapakan adunan doh hingga naik dua kali ganda.
Ambil doh tadi dan bahagikan kepada bebola kecil ikut suka nak buat besar mana, canai nipis dan isikan dengan filing kegemaran.
kalau ikut cara lydia..Lydia canai nipis bulat sebesar roti canai segera dan isikan dengan halumi cjeese, launcheon dan cendawan dalam tin di tengah- tengahnya.. Boh ler banyak mana nak tapi jangan over load lak nanti tersembul keluar tak leh nak tutup.
Lipat kiri dan kanan doh yang telah berisi tadi..
tutup sebelah atas dan bawah doh seperti mambalut kulit gula-gula. Kelim kemas supaya tak terkeluar cheese.
Biarkan adunan roti naik dua kali ganda dan bila dah naik sapu dengan putih telur di atasnya.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan., 180c selama 15 minit mengikut jenis oven masing- masing.
Selamat mencuba..