Saturday, February 04, 2012

PUTERI AYU

Sejak dua menjak ada acuan ni tak habis- habis mengapam, tak jemu sungguh selang dua hari buat...hehehe.. Apam Seri Ayu ker atau Tiwul Ayu ker semua suka dan sama jer cuma beza pada kaler jer..
Hari tu buat versi marble tapi kali ni buat versi tradis cuma tak letak air pandan sebab tak de kat umah. Apam ni memang lembut walaupun sejuk dan Lydia buat apam ni untuk potluck g minum petang umah kawan semalam..Makan ramai- ramai baru terasa kesedapanya sebab berebut- berebut. Kalu kat umah sedih jer sampai dua atau tiga hari kue ni kat es box baru abis sebab makan sorang- sorang..

PUTERI AYU
1 biji telur-gred A
75 g gula pasir
1/2 cmt esen pandan
1 cmt pewarna hijau epal
100ml pati santan
100g tepung gandum*
1 camb tepung jagung*(diayak bersama)
1/2 camca teh ovallate
1 cawan kelapa parut**
1 camb tepung jagung**
secubit garam**(digaul rata)
minyak masak untuk sapu pada acuan

Sapu rata acuan dengan sedikit minyak masak.
Masukkan 1cmt kelapa dan tekan sampai padat, ketepikan.
Putar gula, telur dan ovallate hingga putih dan kembang.
Masukkan esen pandan, pewarana hijau, santan dan tepung dan pukul lagi hingga benar- benar sebati.
masukkan adunan dalam piping beg dan paipkan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi.
Kukus atas air mendidih selama 15 minit dengan api sederhana.
Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan.
Boleh dihidangkan dan selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment