Blueberry Cheese Tart
200g mentega/majerin
100g gula ising
1 biji telur
400g tepung gandum
1 cmt esen vanila
Kacaukan mentega dan gula ising sekadar sebati je.
Masukkan telur dan esen vanila dan kacau lagi sehingga sebati.
Tambahkan tepung gandum, gaul ramas adunan sehingga mendapat tekstur butiran yang lembut.
Canai adunan dan potong mengikut saiz acuan.
Tekankan kedalam acuan tat yg telah dilenser dengan mentega.
Cucuk bahagian dasar adunan supaya pastri tidak mengembang dalamnya.
Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit/hingga masak.
Masak lebih lama untuk oven tanpa turbo fan.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
Simpan didalam balang sehingga diperlukan.
Inti Tat
250g krim keju (cream cheese)
3 cmb gula pasir
2 cmb mentega
1 biji telur
6 cmb krim putar (whipping cream)
2 cmb tepung gandum
2 cmb blueberry filling
Pukul krim keju, mentega dan gula.
Masukkan telur dan krim putar dan kacau lagi sehingga sebati.
Masukkan tepung gandum dan kacau menggunakan teknik kaup balik sehingga semuanya bercampur rata.
Ambil sedikit blueberry filling dan masukkan kedalam kulit tat.
Sudukan sedikit adunan tat keju menutupi seluruh blueberry filling.
Jangan isi terlalu penuh. Sebaik-baiknya melebihi 3/4.
Titikkan sedikit blueberry filling dibahagian atas dan lorekkan menggunakan lidi yang tajam untuk membuat corak dan hiasan.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 10 minit sehingga masak.
No comments:
Post a Comment