Hari ni hujan je dari tengah hari sampai ke malam, bertambah sejukkkkkk.. Nak keluar umah pon tak boleh. Kebosanan melanda dan perut tu kalu sejuk- sejuk ni mulalah ngidam itu ini..
Rajin tak rajin memalam gini tak tahu nak makan apa BOSAN asyik makan roti pita arab jer.Terlintasn Terlintas nak MEroti tapi malas.. Paksakan diri buat gak. SERIUS memang bosan makan khubuz/ roti pita arab ni setiap hari.. maka malam ni buatla sikit fatayer. Filing kat dalam tu Lydia letak haloum cheese+launcheon+mushroom dan sepread cheese je, buat yang senang dan cepat. Fatayer memang femes kat arab, tak kira siang atau malam dengan berbagai bentuk serta filling, dijual merata- rata kedai, fresh dan panas leh oder nak filling apa.
FATAYER I
Doh roti:-
270g tepung gandum
1 cmt dry yeast
1 camb gula
2 cmb olive oil
1 camb susu tepung
1/4 cmt bread improver
1/4 cmt bread softner
Secubit garam
160 ml air suam(+-)
Bhn lain:-
1 biji putih telur untuk sapuan atas roti
Filing kegemaran-
Haloum cheese
launcheon/ daging cincang
cendawan tin
sepread cheese etc.
Campurkan air, dry yaest dan gula, biarkan hingga yeast naik dan berbuih.
Masukkan tepung, susu tepung, bread improver, bread softener ke dalam mangkuk adunan dan tuangkan bancuhan yeast.
Gaul semuanya hingga sebati.
Masukkan minyak zaitun dan garam, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal serta tak melakat pada mangkuk adunan, kalau doh keras tambah air dan begitu sebaliknya.
Perapakan adunan doh hingga naik dua kali ganda.
Ambil doh tadi dan bahagikan kepada bebola kecil ikut suka nak buat besar mana, canai nipis dan isikan dengan filing kegemaran.
kalau ikut cara lydia..Lydia canai nipis bulat sebesar roti canai segera dan isikan dengan halumi cjeese, launcheon dan cendawan dalam tin di tengah- tengahnya.. Boh ler banyak mana nak tapi jangan over load lak nanti tersembul keluar tak leh nak tutup.
Lipat kiri dan kanan doh yang telah berisi tadi..
tutup sebelah atas dan bawah doh seperti mambalut kulit gula-gula. Kelim kemas supaya tak terkeluar cheese.
Biarkan adunan roti naik dua kali ganda dan bila dah naik sapu dengan putih telur di atasnya.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan., 180c selama 15 minit mengikut jenis oven masing- masing.
Selamat mencuba..
Rajin tak rajin memalam gini tak tahu nak makan apa BOSAN asyik makan roti pita arab jer.
FATAYER I
Doh roti:-
270g tepung gandum
1 cmt dry yeast
1 camb gula
2 cmb olive oil
1 camb susu tepung
1/4 cmt bread improver
1/4 cmt bread softner
Secubit garam
160 ml air suam(+-)
Bhn lain:-
1 biji putih telur untuk sapuan atas roti
Filing kegemaran-
Haloum cheese
launcheon/ daging cincang
cendawan tin
sepread cheese etc.
Campurkan air, dry yaest dan gula, biarkan hingga yeast naik dan berbuih.
Masukkan tepung, susu tepung, bread improver, bread softener ke dalam mangkuk adunan dan tuangkan bancuhan yeast.
Gaul semuanya hingga sebati.
Masukkan minyak zaitun dan garam, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal serta tak melakat pada mangkuk adunan, kalau doh keras tambah air dan begitu sebaliknya.
Perapakan adunan doh hingga naik dua kali ganda.
Ambil doh tadi dan bahagikan kepada bebola kecil ikut suka nak buat besar mana, canai nipis dan isikan dengan filing kegemaran.
kalau ikut cara lydia..Lydia canai nipis bulat sebesar roti canai segera dan isikan dengan halumi cjeese, launcheon dan cendawan dalam tin di tengah- tengahnya.. Boh ler banyak mana nak tapi jangan over load lak nanti tersembul keluar tak leh nak tutup.
Lipat kiri dan kanan doh yang telah berisi tadi..
tutup sebelah atas dan bawah doh seperti mambalut kulit gula-gula. Kelim kemas supaya tak terkeluar cheese.
Biarkan adunan roti naik dua kali ganda dan bila dah naik sapu dengan putih telur di atasnya.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan., 180c selama 15 minit mengikut jenis oven masing- masing.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment