Saturday, February 04, 2012

ROTI KELONSONG

Hahaahhahaha....tak tahu nk bagi nama apa fenin dah.
Resepi ni lanjutan dari doh fatayer yang Lydia buat ari tu, cuma Lydia pelbagaikan bentuknya jer kasi nampak ngancam sikit.
Pak Arab ni memang suka makan apa jer jenis roti/ fatayer dan yang sewaktu denganya, kalu makan hari- hari pon ok tapi Lydia tak sanggup nak buatnya bukan apa sebab tak de BM dan oven pulak oven Cap Ayam..hehehe. Kalu ada peralatan yang canggih manggih best gak, semua di hujung jari tak yah letih.
Sesuai buat untuk sarapan..light, easy, simple dan sedap.
Kalu nak senang kelongsong tu buat dan bako malam, bangun pagi tak yah terkejar- kejar masa terus sediakan isianya saja, senang kan? Sesuai untuk yang 'M' macam Lydia ni..hehehhehehhe...
Roti ni leh di pelbagaikan fillingNye ikut selera anak tekak masing- masing la nak pedas ke, manis ke atau apa- apa jer.
Jom skodeng resepinya..

Doh roti:-
270g tepung gandum
1 cmt dry yeast
1 camb gula
2 cmb olive oil
1 camb susu tepung
1/4 cmt bread improver
1/4 cmt bread softner
Secubit garam
160 ml air suam(+-)
1 biji putih telur untuk sapuan atas roti
Filing kegemaran ikut suka la..
Campurkan air, dry yaest dan gula, biarkan hingga yeast naik dan berbuih.
Masukkan tepung, susu tepung, bread improver, bread softener ke dalam mangkuk adunan dan tuangkan bancuhan yeast.
Gaul semuanya hingga sebati.
Masukkan minyak zaitun dan garam, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal serta tak melakat pada mangkuk adunan, kalau doh keras tambah air dan begitu sebaliknya.
Perapakan adunan doh hingga naik dua kali ganda.
Ambil doh tadi,bahagikan kepada bebola kecil ikut saiz acuan kelongsong anda dan golek- golekkan hingga jadi panjang dan lilit kat acuan.
Buat hingag habis adunan doh dan rehatkan doh hingga naik dua kali ganda.
Sapukan putih telur kat atasnya dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan
pada suhu 180c selama 15 minit mengikut jenis oven masing- masing.
Bila dah masak keperangan, keluarkan dari oven dan sejukkan baru tanggalkan roti dari kelongsong.
Isikan dengan filing kegemaran masing- masing (lydia isi nagn tuna+daun bawang+mayonise+white pepper+tuna)
Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment