Masyarakt kita amat mudah menilai atau mentafsir seseorang itu pada luaranya. Sebenarnya Tanda Hitam pada Dahi Bukan Bermakna Soleh, Alim Atau Warak kerana “Nabi Muhammad SAW ialah Rasul Allah dan orang-orang yang bersama dengannya bersikap keras dan tegas terhadap orang-orang kafir yang (memusuhi Islam), dan sebaiknya bersikap kasih sayang serta belas kasihan kasihan sesama sendiri (umat Islam).
Kita melihat mereka tetap beribadat rukuk dan sujud, dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dari Allah SWT serta mengharapkan keredaanNya. Tanda yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang yang soleh) terdapat muka mereka – dari kesan sujud (dan ibadat mereka yang ikhlas).” [48:29]
Ayat Quran di atas bukan dalil untuk mengatakan bahawa tanda hitam di dahi seseorang muslim itu adalah orang yang soleh, alim mahupun warak. Ia adalah kerana soleh, alim dan warak ini ditentukan oleh ilmu, iman dan taqwa dalam diri.
Adapun tanda yang terdapat pada sesetengah orang ini adalah kerana mereka adalah orang yang kuat solatnya (ibadah) atau lama sujudnya (ahli sujud). Namun kita tidak boleh mengagungkan atau memperlekehkan orang sebegini kerana mereka adalah makhluk Allah yang tak lari dari melakukan kesilapan dalam kehidupan (maksum).
Tidak semestinya juga orang yang kuat solat atau lama sujud itu akan berbekas pada dahinya. Mungkin juga ia mengikut kepada keadaan kulitnya bagaimana, adakah lembut, keras dan sebagainya. Ini semua adalah kehendak Allah SWT. Walau apa pun harus dibetulkan persepsi masyarakat bahawa tanda hitam pada dahi itu tidak boleh membuatkan seseorang itu kagum dan mengatakan orang itu soleh, alim dan warak.
Ketahuilah orang yang soleh, alim dan warak itu boleh dilihat pada wajahnya yang bercahaya. Namun sikap berbaik sangka dengan semua orang adalah dituntut dalam Islam.
Saidina Ali Zainal Abidin, cicit Rasulullah SAW, digelar As-Sajad disebabkan bila beliau solat, beliau sujud lama sehingga 30 minit pada setiap kali sujud dan ada tanda di dahi beliau, disamping karomah lainnya iaitu sentiasa berbau harum kasturi.
Alim, soleh dan warak itu letak dalam hati menerusi imannya, letak dalam percakapan melalui lidahnya, letak pada akhlak iaitu cara hidupnya, bukan pada dahi. wallahualam..
This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Tuesday, January 31, 2012
Monday, January 30, 2012
KEREPEK GUNTING (II)
Kerepek Gunting atau Kuih Gunting sama jerkan..
Wah dalam bulan ni dah dua kali buat kerana mendapat permintaan Pak Arab kat umah, katanya yang lepas tu sikit je tak cukup.. Bukan apa testing POWER dulu kalu dapat sambutan baru leh buat. Tapi kali ni tambah udang kering sikit. Dalam hati tu takut gak kot- kot my huby tak makansbab sebab ada udang kering. Nasib la...my huby kalu nampak udang kering tak akan dia makan nyer sebab geli kot tengok udang tu, agaknya dia ingat ulat kot dok titon..hahahhahahaaa...
Seram sejuk gak sebab dah TERBUAT banyak takut tak mendapat sambutan,nanti cik tong yang kenyang. Alhamdulillah my huby suka sebab dia tak nampak dan rasa sangat udang kering tu..
KEREPEK GUNTING (II)
1Kg tepung gandum
1 cmt serbuk kunyit*
1 cmt cili powder* (ikut suka pedas)
1/2 cmt black peper powder*
2 camb udang kering*
2 camb jintan manis*
2 camb jintan putih*- dikisar bersama hingag jadi serbuk
garam/ perasa secukupnya
1/2 cawan minyak zaitun
air secukupnya
sedikit daun kari-potong kecil-kecil(optional)
minyak untuk menggoreng terendam
-Blend bahan*hingga jadi serbuk.
-Tuang bahan kisar ke dalam tepung.
-Masukkan garam, daun kari dan minyak zaitun,gaul hingga jadi seperti bread crumbs.
-Masukkan air sedikit demi sedikit, uli sampai adunan kenyal dan tak melekat ditangan atau mangkuk adunan (Adunan ni lebih kurang macam tepung kulit karipap jer).
-Rehatkan doh selama 15 minit.
-Kemudian canai nipis- nipis panjang (Lydia guna mesin pasta jer).
-Taburkan tepung agar permukaan agar tidak melekat.
-Potong nipis menggunakan pisau/boleh di gunting (guna mesin pasta gak).
-Ulang proses mencanai dan memotong sampai habis.
-Tabur sedikit tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat antara satu sama lain.
-Bila dah garing angkat dan sejatkan.
-Simpan dalam bekas kedap udara.. SELAMAT MENCUBA
Wah dalam bulan ni dah dua kali buat kerana mendapat permintaan Pak Arab kat umah, katanya yang lepas tu sikit je tak cukup.. Bukan apa testing POWER dulu kalu dapat sambutan baru leh buat. Tapi kali ni tambah udang kering sikit. Dalam hati tu takut gak kot- kot my huby tak makan
Seram sejuk gak sebab dah TERBUAT banyak takut tak mendapat sambutan,nanti cik tong yang kenyang. Alhamdulillah my huby suka sebab dia tak nampak dan rasa sangat udang kering tu..
KEREPEK GUNTING (II)
1Kg tepung gandum
1 cmt serbuk kunyit*
1 cmt cili powder* (ikut suka pedas)
1/2 cmt black peper powder*
2 camb udang kering*
2 camb jintan manis*
2 camb jintan putih*- dikisar bersama hingag jadi serbuk
garam/ perasa secukupnya
1/2 cawan minyak zaitun
air secukupnya
sedikit daun kari-potong kecil-kecil(optional)
minyak untuk menggoreng terendam
-Blend bahan*hingga jadi serbuk.
-Tuang bahan kisar ke dalam tepung.
-Masukkan garam, daun kari dan minyak zaitun,gaul hingga jadi seperti bread crumbs.
-Masukkan air sedikit demi sedikit, uli sampai adunan kenyal dan tak melekat ditangan atau mangkuk adunan (Adunan ni lebih kurang macam tepung kulit karipap jer).
-Rehatkan doh selama 15 minit.
-Kemudian canai nipis- nipis panjang (Lydia guna mesin pasta jer).
-Taburkan tepung agar permukaan agar tidak melekat.
-Potong nipis menggunakan pisau/boleh di gunting (guna mesin pasta gak).
-Ulang proses mencanai dan memotong sampai habis.
-Tabur sedikit tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat antara satu sama lain.
-Bila dah garing angkat dan sejatkan.
-Simpan dalam bekas kedap udara.. SELAMAT MENCUBA
Sunday, January 29, 2012
APAM MARBLE SERI AYU
Once of my favourite kue..dari kecik lagi memang minat kue nie sampailah jauh di perantauan ni memang minat giler ngan kue ni, tak tahu kenapa.
APAM MARBLE SERI AYU
1 biji telur ayam-gred A
75 g gula
100 ml santan
1/2 cmt esen vanilla
100 g tepung gandum*
1/2 camb tepung ubi*(*disatukan dan diayak)
1/2 cmt ovallate
1 cawan kelapa parut**
1 camb tepung jagung**
1/4 camca teh garam halus**(digaul bersama)
sedikit minyak masak untuk disapu pada acuan
Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1cmt parutan kelapa dan tekan sampai padat, ketepikan.
Putar gula dan ovallate hingga rata.
Masukkan telur dan putar hingga kembang.
Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis dan gaul hingga sebati.
Paipkan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi.
Kukus atas air mendidih selama 15 minit.
Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan.
Boleh dihidangkan.
APAM MARBLE SERI AYU
1 biji telur ayam-gred A
75 g gula
100 ml santan
1/2 cmt esen vanilla
100 g tepung gandum*
1/2 camb tepung ubi*(*disatukan dan diayak)
1/2 cmt ovallate
1 cawan kelapa parut**
1 camb tepung jagung**
1/4 camca teh garam halus**(digaul bersama)
sedikit minyak masak untuk disapu pada acuan
Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1cmt parutan kelapa dan tekan sampai padat, ketepikan.
Putar gula dan ovallate hingga rata.
Masukkan telur dan putar hingga kembang.
Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis dan gaul hingga sebati.
Paipkan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi.
Kukus atas air mendidih selama 15 minit.
Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan.
Boleh dihidangkan.
AYAM MASAK MERAH/ MASAK TOMATO
Ayam masak merah ni memang sesuai dengan apa jua nasi yang dalam kategori BERMINYAK seperti nasi tomato, nasi hujan panas, nasi minyak dan yang sewaktu dengannya. Setiap individu/ keluarga ada resepinya yang tersendiri dan begitu jua dengan diriku yang kalau nak masak kena ikut tekak suamiku juga kerana kalau tak siapla kena masak berasingan dan menambahkan lagi kerja dapoku.. Ayam masak merah/tomato memang popular kalua ad kenduri kendara dari dulu kini dan selamanya. Juga masak merah ni telah mendapat tempat dimulut ipar duaiku menjadi santapan mereka kerana orang arab memang suka masakan yang masam- masam bewrasaskan berasaskan tomato.Ni adalah beberapa koleksi masak merah/tomato yang Lydia ada dan jom tengok resepinya..
AYAM MASAK MERAH/ TOMATO
1 ekor ayam (potong ikut suka)
Garam secukupnya
serbuk kunyit
1 kotak kecil tomato paste (135g)
1 biji capsicum-didadu kasar
2 biji fresh tomato-didadu kasar
air panas secukupnya
minyak untuk menggoreng terendam
Bahan Tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1/2 cmt black papper powder
Bahan dikisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia muda
1 camt corainder powder
1 cmt arabic mixed spices (optional)
Perap ayam dengan garam dan serbuk kunyit selama 30 minit, goreng hingga 1/2 masak dan ketepikan.
Ambil 4 cmb minyak lebihan goreng ayam tadi, tumiskan bahan tumis, kacau selama 1-2 minit.
Masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit minyak.
Masukkan capsicum dan fresh tomato, masak sebentar hingga tomato layu dan masukkan tomato paste dan masakn sebentar hingga separuh kering.
Setelah sebati, masukkan ayam dan sedikit air.
Tutup periuk dan biarkan ayam masak.
Bila kuahnya dah pekat, angkat dan hidangkan.(Kalau suka boleh taburkan dengan daun sup dan daun bawang di atasnya)
Selamat mencuba...
Note:- kalu nak pedas masukkan cili paste
AYAM MASAK MERAH/ TOMATO
1 ekor ayam (potong ikut suka)
Garam secukupnya
serbuk kunyit
1 kotak kecil tomato paste (135g)
1 biji capsicum-didadu kasar
2 biji fresh tomato-didadu kasar
air panas secukupnya
minyak untuk menggoreng terendam
Bahan Tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1/2 cmt black papper powder
Bahan dikisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia muda
1 camt corainder powder
1 cmt arabic mixed spices (optional)
Perap ayam dengan garam dan serbuk kunyit selama 30 minit, goreng hingga 1/2 masak dan ketepikan.
Ambil 4 cmb minyak lebihan goreng ayam tadi, tumiskan bahan tumis, kacau selama 1-2 minit.
Masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit minyak.
Masukkan capsicum dan fresh tomato, masak sebentar hingga tomato layu dan masukkan tomato paste dan masakn sebentar hingga separuh kering.
Setelah sebati, masukkan ayam dan sedikit air.
Tutup periuk dan biarkan ayam masak.
Bila kuahnya dah pekat, angkat dan hidangkan.(Kalau suka boleh taburkan dengan daun sup dan daun bawang di atasnya)
Selamat mencuba...
Note:- kalu nak pedas masukkan cili paste
NASI TOMATO
Nasi tomato yang simple lagi sedap dan tak cepat muak sebab tak guna susu.
Sesuai sangat dihidangkan ngan ayam masak merah dan acar mentah. Lydia tak baut acar mentah/jelatah sebab tak de yang makan buat buang masaku dan membazir jer. Sememangnya nasi tomato digemari oleh semua bangsa tak kira melayu mahupun yang buakan melayu. Buat untuk lunch ari ji..jom skodeng resepi kat bawah nie..
NASI TOMATO
2 cawan basmathi(dicuci, rendam 30 minit dengan air garam dan ditoskan)
3 camb minyak masak/ minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 helai daun bay
1 biji bawang putih*
1 inchi halia*
1/2 biji bawang besar*-blend bersama
1/3 cmt arabic mixed spices
2 camb tomato paste
1 kiub payi ayam MAGGI
21/2 cawan air panas (ikut jenis beras gak..)
Panaskan minyak masak/ minyak sapi di atas api yang sederhana dan tumiskan rempah ratus selama 1-2 minit.
Masukkan bahan blend dan teruskan menggoreng hingga pecah minyak.
Masukkan tomato paste dan arabic mixed spices, biarkan hingga sedikit kering.
Masukkan beras dan goreng sedikit hingga sebati selama 2 minit.
Masukkan air panas dan kiub pati ayam MAGGI.
Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
Kecilkan api, tanak nasi dengan menutup periuk rapat hingga masak.
Bila dah masak padamkan api dan biarkan selama 5 minit dalam periuk,selepas 5 minit batu gembur- gemburkan sedikit nasi.
Tips kalau measak nasi tomato dan lain-lain nasi yangg guna rempah, susu dll.
-Sekiranya guna susu, sukatan air (tak termasuk susu) sama dengan beras (1:1)
-Supaya nasi tak mentah, pastikan periuk ditutup rapat agar wapnya tak terlepas keluar. Caranya selepas mengarih nasi, tutup atas periuk dgn aluminium foil dulu,barulah tudung periuk.Kemudian letak pemberat atasnya seperti lesung dll.
-JANGAN buka periuk shingga nasi benar- benar masak.
-Nasi JANGAN dikarih berlebihan agar butir beras tidak patah
Sesuai sangat dihidangkan ngan ayam masak merah dan acar mentah. Lydia tak baut acar mentah/jelatah sebab tak de yang makan buat buang masaku dan membazir jer. Sememangnya nasi tomato digemari oleh semua bangsa tak kira melayu mahupun yang buakan melayu. Buat untuk lunch ari ji..jom skodeng resepi kat bawah nie..
NASI TOMATO
2 cawan basmathi(dicuci, rendam 30 minit dengan air garam dan ditoskan)
3 camb minyak masak/ minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 helai daun bay
1 biji bawang putih*
1 inchi halia*
1/2 biji bawang besar*-blend bersama
1/3 cmt arabic mixed spices
2 camb tomato paste
1 kiub payi ayam MAGGI
21/2 cawan air panas (ikut jenis beras gak..)
Panaskan minyak masak/ minyak sapi di atas api yang sederhana dan tumiskan rempah ratus selama 1-2 minit.
Masukkan bahan blend dan teruskan menggoreng hingga pecah minyak.
Masukkan tomato paste dan arabic mixed spices, biarkan hingga sedikit kering.
Masukkan beras dan goreng sedikit hingga sebati selama 2 minit.
Masukkan air panas dan kiub pati ayam MAGGI.
Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
Kecilkan api, tanak nasi dengan menutup periuk rapat hingga masak.
Bila dah masak padamkan api dan biarkan selama 5 minit dalam periuk,selepas 5 minit batu gembur- gemburkan sedikit nasi.
Tips kalau measak nasi tomato dan lain-lain nasi yangg guna rempah, susu dll.
-Sekiranya guna susu, sukatan air (tak termasuk susu) sama dengan beras (1:1)
-Supaya nasi tak mentah, pastikan periuk ditutup rapat agar wapnya tak terlepas keluar. Caranya selepas mengarih nasi, tutup atas periuk dgn aluminium foil dulu,barulah tudung periuk.Kemudian letak pemberat atasnya seperti lesung dll.
-JANGAN buka periuk shingga nasi benar- benar masak.
-Nasi JANGAN dikarih berlebihan agar butir beras tidak patah
Subscribe to:
Posts (Atom)