AYAM MASAK MERAH/ TOMATO
1 ekor ayam (potong ikut suka)
Garam secukupnya
serbuk kunyit
1 kotak kecil tomato paste (135g)
1 biji capsicum-didadu kasar
2 biji fresh tomato-didadu kasar
air panas secukupnya
minyak untuk menggoreng terendam
Bahan Tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1/2 cmt black papper powder
Bahan dikisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia muda
1 camt corainder powder
1 cmt arabic mixed spices (optional)
Perap ayam dengan garam dan serbuk kunyit selama 30 minit, goreng hingga 1/2 masak dan ketepikan.
Ambil 4 cmb minyak lebihan goreng ayam tadi, tumiskan bahan tumis, kacau selama 1-2 minit.
Masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit minyak.
Masukkan capsicum dan fresh tomato, masak sebentar hingga tomato layu dan masukkan tomato paste dan masakn sebentar hingga separuh kering.
Setelah sebati, masukkan ayam dan sedikit air.
Tutup periuk dan biarkan ayam masak.
Bila kuahnya dah pekat, angkat dan hidangkan.(Kalau suka boleh taburkan dengan daun sup dan daun bawang di atasnya)
Selamat mencuba...
Note:- kalu nak pedas masukkan cili paste
No comments:
Post a Comment