Pagi ni check FB ternampak beberapa rakan seFacebook mengepos gambar masak kurma..Adeh tak leh tahan tengok. Facebook ni banyak kebaikan dan keburukannya. Tepulang pada seseorang individu itu untuk menafaatkannya. Lydia memandang keburukkan dari segi tak tahan DIGODA dengan gambar- gambar makanan yang lazat- lazat, almaklumlah menetap di perantauan dan berkahwin lak dengan orang asing lagilah payah nak makan makanan sendiri. Nak masak tu memang boleh cuma nak tak nak jer. Bahan- bahan pon limited dan teman nak makan sama pon tak de selalu buat bazir saja.. Terima kasih sis MESRA SELERA yang mengoda mataku hingga terjadinya daging masak kurma for the lunch.. Jom tengok resepinya yang amat simple..
KURMA DAGING KAMBING
600 g daging (didadu ikut suka)
3 camb minyak
3 camb rempah kurma
200 ml santan pekat
1 keping asam gelugur
air secukupnya
2 biji ubi kentang*
2 biji tomato*-dibelah 4
2 labu bawang besar*
2 biji cili merah* dibelah 2, jangan putus
2 biji cili hijau* tak boh sbb tak der)
Bahan Penumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
setangkai daun kari
Bahan Kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
4 biji buah keras (tak letak sebab tak ada)
Panaskan minyak, masukkan bahan penumis, kacau 1-2 minit.
Bubuh pula bahan kisar, kacau sampai naik bau wangi.
Masukkan rempah kurma dan sedikit santan/ air.
Bila terbit bau ataupun pecah minyak, masukkan daging dan kacau 3-4 minit atau sehingga kering airnya.
Tuangkan air dan asam gelugur.
Kacau hingga menggelegak dan daging hampir empuk.
Bila daging hampir empuk masukkan pula kentang dan santan. Biarkan hingga daging lembut.
Bubuh bahan* dan biar mendidih semula sebelum dimatikan apinya.
Selamat mencuba dan menjamu selera..
This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Monday, May 14, 2012
KURMA DAGING KAMBING DI PERANTAUAN
Label:
Beef/ Lamb
Location:Middle East
Al Farwaniyah Governorate, Kuwait
APAM KARAMEL @ APAM GULA HANGUS
Adoi minggu ni agaknya minggu mengAPAM kot..sana sini orang dok sibuk post gambar- gambar apam jer. Tergoda menengoknyer. Puas melayan mata, Lydia buat keputusan nak mengAPAM la gak, carik resepi yang paling simple dan cepat. First nak buat apam lady bird, hasrat terpaksa dibatalkan sebab telur lom sejuk so tunggu dulu lah jawabnaya. Check punya check ternampak APAM KARAMEL @ APAM GULA HANGUS. kat umah Mat Gebu, tergoda gak tengoknya, lagipun resepi ni memang dah laam Lydia simpan..melebihi setahun kot... Hari ni maka terlaksana juga projek APAM KARAMEL @ APAM GULA HANGUS. Tapi Lydia buat 1/2 adunan jer sebab makan sorang- sorang di tengah malam ni sambil melayan Drama Syria di MBC Drama "BAIT JIDDIE" (rumah atuk kalau di melayukan.. Mat Lydia mintak halalkan resepi ni ya..lydia tumpang CNP.. JOM skodeng resepi Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan..
APAM KARAMEL @ APAM GULA HANGUS.
2 biji telur
1 cawan gula pasir
3/4 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 camca besar butter
2 camca besar susu pekat manis
1 camca teh soda biarbonate
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
Masak gula pasir hingga menjadi karamel.
Berhati2 tuang air, kacau rata dan masak hingga semua sebati.
Sejukkan.
Dalam food processor satukan susu pekat manis, telur, butter dan minyak, putar hingga sebati.
Masukkan karamel tadi bersama2 soda bicarbonate dan esen vanilla, putar rata. Tambah tepung dan putar lagi hingga sebati, jika adunan kelihatan terlalu air, boleh tambah sedikit lagi tepung gandum anggaran 1/2 camca besar.
Masukkan dalam acuan apam yang telah disapu dengan minyak, 3/4 penuh.
Kukus 15 minit atau hingga masak.
Hidangkan untuk sarapan atau minum petang.
APAM KARAMEL @ APAM GULA HANGUS.
2 biji telur
1 cawan gula pasir
3/4 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 camca besar butter
2 camca besar susu pekat manis
1 camca teh soda biarbonate
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
Masak gula pasir hingga menjadi karamel.
Berhati2 tuang air, kacau rata dan masak hingga semua sebati.
Sejukkan.
Dalam food processor satukan susu pekat manis, telur, butter dan minyak, putar hingga sebati.
Masukkan karamel tadi bersama2 soda bicarbonate dan esen vanilla, putar rata. Tambah tepung dan putar lagi hingga sebati, jika adunan kelihatan terlalu air, boleh tambah sedikit lagi tepung gandum anggaran 1/2 camca besar.
Masukkan dalam acuan apam yang telah disapu dengan minyak, 3/4 penuh.
Kukus 15 minit atau hingga masak.
Hidangkan untuk sarapan atau minum petang.
Label:
Kueh muih
Location:Middle East
Al Farwaniyah Governorate, Kuwait
Sunday, May 13, 2012
NASI BERYANI/AYAM HADRAMAUT
Label:
Arab Cuisine,
Ayam/Chicken,
Nasi/Rice
Location:Middle East
Al Farwaniyah Governorate, Kuwait
Thursday, May 10, 2012
LAMB KABSA RICE
LAMB KABSA RICE
A) 3C basmati rice
1/2C raisins
3 tbsp Oil
2 tbsp Ghee
1 medium onion-chopped
1 stick Cinnamon*
1/3 tsp black pepper pwdr*
1/2 tsp Cardamom pwdr*
3-4 pieces Cloves*
2 pieces Bay leave*
1 tsp Mixed spices*
1 tsp ginger powder*
1 tsp garlic paste*
1 tbsp lemon juice
3-4 pcs cardamom pods*
Salt to taste
3 tbsp tomatom paste
1/4 tsp tumeric powder
1/2 tsp corainder pwdr*
1/2 tsp cummin pwdr*
2 pieces dried lemon (loomy)*
1 medium green capsicum- medium chopped*
B)
1 kgs Lamb- cut to medium size
2 tbsp oil 1 large onion-chopped
2 large Tomatoes-pleed and chopped
1 stick Cinnamon
1/2 tsp black pepper pwdr
1/2 tsp Cardamom pwdr
4 pieces Cloves
3 pieces Bay leave
1 tsp Mixed spices
1 tsp ginger paste 1 tsp garlic paste
3-4 pcs cardamom pods
2 tbsp Salt
C
1/4C fried pine nuts
1/4 chopped fresh corainder
Wash rice and raisins well.
Soak rice in salted water for 1 hours.
In medium casserole heat oil, add onion and stir fry for 4-5 minutes until light golden brown,add garlic and ginger.. Continue fry until golden and add lamb, cover with water.
Add cardamom, cinnamon, cloves, black pepper, bay leave, all spices, corainder, cumin,bay leave, tomatoes and cardamom, bring to a boil and cook for 30 minutes (I'm using presure cooker) or until lamb is tender.
Add salt after half cooking time. Remove lambs from the stock and keep aside, strain the stock.
In a medium casserole, heat oil ghee and oil.
Add onion and stir fry until transparent.
Add* and continue fry until fragrant. Add rice, fry till transparent and add tomato paste, salt and tummeric powder, fry again for 2 minutes.
Add chicken stock, lemon juice and lamb, cover tightly.
Leave 25-30 minutes until rice is cooked.
Place Kabsa Rice in the platter and sprinkle with roasted pine nuts and fresh corainder leave on the top Serve it with dakkos or maraq.
Enjoy with your family.. ^-^
A) 3C basmati rice
1/2C raisins
3 tbsp Oil
2 tbsp Ghee
1 medium onion-chopped
1 stick Cinnamon*
1/3 tsp black pepper pwdr*
1/2 tsp Cardamom pwdr*
3-4 pieces Cloves*
2 pieces Bay leave*
1 tsp Mixed spices*
1 tsp ginger powder*
1 tsp garlic paste*
1 tbsp lemon juice
3-4 pcs cardamom pods*
Salt to taste
3 tbsp tomatom paste
1/4 tsp tumeric powder
1/2 tsp corainder pwdr*
1/2 tsp cummin pwdr*
2 pieces dried lemon (loomy)*
1 medium green capsicum- medium chopped*
B)
1 kgs Lamb- cut to medium size
2 tbsp oil 1 large onion-chopped
2 large Tomatoes-pleed and chopped
1 stick Cinnamon
1/2 tsp black pepper pwdr
1/2 tsp Cardamom pwdr
4 pieces Cloves
3 pieces Bay leave
1 tsp Mixed spices
1 tsp ginger paste 1 tsp garlic paste
3-4 pcs cardamom pods
2 tbsp Salt
C
1/4C fried pine nuts
1/4 chopped fresh corainder
Wash rice and raisins well.
Soak rice in salted water for 1 hours.
In medium casserole heat oil, add onion and stir fry for 4-5 minutes until light golden brown,add garlic and ginger.. Continue fry until golden and add lamb, cover with water.
Add cardamom, cinnamon, cloves, black pepper, bay leave, all spices, corainder, cumin,bay leave, tomatoes and cardamom, bring to a boil and cook for 30 minutes (I'm using presure cooker) or until lamb is tender.
Add salt after half cooking time. Remove lambs from the stock and keep aside, strain the stock.
In a medium casserole, heat oil ghee and oil.
Add onion and stir fry until transparent.
Add* and continue fry until fragrant. Add rice, fry till transparent and add tomato paste, salt and tummeric powder, fry again for 2 minutes.
Add chicken stock, lemon juice and lamb, cover tightly.
Leave 25-30 minutes until rice is cooked.
Place Kabsa Rice in the platter and sprinkle with roasted pine nuts and fresh corainder leave on the top Serve it with dakkos or maraq.
Enjoy with your family.. ^-^
Label:
Arab Cuisine,
Nasi/Rice
Location:Middle East
Al Farwaniyah Governorate, Kuwait
HANITH CAMEL HADRAMAUT
HANITH CAMEL Assalamualikum dan selamat pagi semua..maaf la lambat kelua N3 sebab network sini sangat- sangat teruk melebihi siput Khinzir. Nasi ni memang dah over 3 years dok makan kat Yemen Restoran dekat umah dan dah beberapa kali masak cuma tak tahu nama je.. Betapa teruknya lydia, hanya tahu makan tak tahu nama sebba hb selalu beli tapi dia tak pernah x'plain dan lydia pon tak pernah nak tanya sampailah satu hari rakan FB Pn. Ruhani yang bertanya resepi baru la lydia tahu nasik yang ku makan selalu tu hanith... Alkisahnyer... tapi kali ni buat unta lak sebab dah selalu buat ayam dan kambing.. Memang sedap dan harum jer..jom kengkawan cuba buat sendiri kat umah, past tu makan ramai- ramai, tak yah nak menambahkan kekayaan Pak Arab..senang buat leh boh lauk banyak mana suka dan yang penting save la sikit fulus tu.. Resepi seperti di bawah ya.. Nasi
2 cawan basmathi- cuci, rendam ngan 2 tbsp garam selam 30 minit dan toskan
1/2 camt yellow food coloring#
1/4 camt red food coloring#
1 ketul kiub kambing MAGGI..kalu tak de amik air sup kat atas sikit buat rasa
1 kuntum bunga cengkih*
1/2 camt cardamom powder..kalu tak de letak 2 biji cardamom pod jer*
1 btg kulit kayu manis*
1 camt cumin powder*
1/3 camt cumin seeds*
1/3 tsp Arabic mixed spices
3 tbsp minyak masak
2 camb ghee
1/2 tsp rose water
Air secukupnya sbb ikut jenis beras kan..
Panaskan minyak dan ghee dalam periuk. Masukkan bahan bertanda dan tumis sekejap hingga naik bau. Masukkan beras dan goring hingga semua bersalut selama 1 minit dan masukkan air panas secukupnya. Biar di atas api besar dan tutup dengan penutup periuk. Biar hingga benar- benar mendidih. Masukkan yellow food coloring dan kacau sedikit. Tutup periuk semula dan biarkan hingga separuh kering. Perlahankan api. Campurkan rose water bersama sedikit yellow dan red food coloring. Tuangkan di atas nasi gemburkan sedikit dan tanak seperti biasa hingga nasi masak dengan api yang paling perlahan selama 15 minit. Padamkan api dan biarkan selama 5 minit baru digembur sedikit dengan garfu. Daging Unta
2 camb cumin powder*
1/2 camt serbuk kunyit*
1 camt coriander powder*
1 camt Arabic mixed spices*
garam secukup rasa*
2 camb air sup/rebusan
2 camb minyak masak aluminium foil
Campurkan kesemua bahan bertanda* hingga sebati. Di atas aluminium foil, lumurkan pada daging unta yang direbus tadi hingga sebati.(aluminium foil tu kena double /tripel supaya tak koyak..ok).. Masukkan air sup/ rebusan di atas daging unta. Tuangkan minyak di atasnya dan tutup aluminium foil rapat- rapat dengan mengelimkan kesemua bahagian. Balam oven yang telah dipanaskan dengan api yang paling kuat selam 10-15 minit jer. Tarararrararaaaa siap…………. Masa untuk bersantap, hidangkan semua ni bersama salad pilihan anda. Selamat mencuba dan jangan lupa bagi komen.. Sup 750 g daging unta (tanpa tulang) 2 pcs bay leave 1 inch halia- diketuk sikit 1 biji bawang besar- belah 4 2 ulas bawng putih – diketuk sikit 1 btg cinnamom stick 5 kuntum bunga cengkih 1/2 camt cumin powder 1/4 camt cardamom powder 1/2 camt black paper 1/2 camtcoriander powder 1 biji fresh tomato- buang kulit dan di dadu besar Air secukupnya untuk merebus daging Masukkan semua bahan ni dalam pressure cooker, rebus hingga daging benar- benar lembut dan empuk. Last sekali masukkan garam dan rebus lagi selama 5-7 minit. Asingkan daging unta dari supnya, taburjan daun sup serta bawang goreng dan ketepikan Maraq -tak sempat nak amik gambar..sorry ek :)
1 biji bawang besar sederhan- di dadu kecil
2 ulas bawang putih- dadu kecil
100 ml tomato paste
1/3 cmt Arabic mixed spices
1/4 cmt cumin powder
Pinch of cardamom
1-2 cmb minyak masak
Air secukupnya Garam secukup rasa
1 kib pati ayam/lembu/kambing MAGGI
Sedikit fresh coriander untuk tabur
Sayur pilihan (kentang* @ carrot* @ terung*-dadu medium @ bendi @ kacang buncis)- ikut taste U olls la
Tumiskan bawang hingga naik bau. Masukkan tomato paste, Arabic mixed spices, cardamom dan cumin powder. Goreng selama 1-2 minit dan masukkan air serta syuran pilihan anda. Bila sayuran dah masak/ empuk masukkan garam dan kiub MAGGI. Renehkan selama 5-7 minit dan taburkan sedikit fresh corainder jika ada dan tutupkan api. Sedia untuk di hidangkan.. Salsa tomato- lupa snap gambar gak 1 biji fresh tomato- buang kulit 1 biji bawang besar- medium saize 1 ulas bawang putih 1 biji capsicum hijau/ cili hijau/ cili api-ikut suka kalu nak pedas Jus lemon ikut kemasman yg di ingini Garam secukup rasa Blend semua bahan hingga hancur dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Note:- Nampak jer susah dan renyah..tapi percayalah sedap dan senang kalu ikut steps saya ni..
1)rebus daging/sup..sementara tunggu daging empuk prepare…
2)nasik.. sementara tunggu nasik masak prepare…
3)maraq.. sementara tunggu maraq masak prepare…
4)salsa
5)bila semua dah ok bakar daging jap dalam oven.. 6)Ngap
2 cawan basmathi- cuci, rendam ngan 2 tbsp garam selam 30 minit dan toskan
1/2 camt yellow food coloring#
1/4 camt red food coloring#
1 ketul kiub kambing MAGGI..kalu tak de amik air sup kat atas sikit buat rasa
1 kuntum bunga cengkih*
1/2 camt cardamom powder..kalu tak de letak 2 biji cardamom pod jer*
1 btg kulit kayu manis*
1 camt cumin powder*
1/3 camt cumin seeds*
1/3 tsp Arabic mixed spices
3 tbsp minyak masak
2 camb ghee
1/2 tsp rose water
Air secukupnya sbb ikut jenis beras kan..
Panaskan minyak dan ghee dalam periuk. Masukkan bahan bertanda dan tumis sekejap hingga naik bau. Masukkan beras dan goring hingga semua bersalut selama 1 minit dan masukkan air panas secukupnya. Biar di atas api besar dan tutup dengan penutup periuk. Biar hingga benar- benar mendidih. Masukkan yellow food coloring dan kacau sedikit. Tutup periuk semula dan biarkan hingga separuh kering. Perlahankan api. Campurkan rose water bersama sedikit yellow dan red food coloring. Tuangkan di atas nasi gemburkan sedikit dan tanak seperti biasa hingga nasi masak dengan api yang paling perlahan selama 15 minit. Padamkan api dan biarkan selama 5 minit baru digembur sedikit dengan garfu. Daging Unta
2 camb cumin powder*
1/2 camt serbuk kunyit*
1 camt coriander powder*
1 camt Arabic mixed spices*
garam secukup rasa*
2 camb air sup/rebusan
2 camb minyak masak aluminium foil
Campurkan kesemua bahan bertanda* hingga sebati. Di atas aluminium foil, lumurkan pada daging unta yang direbus tadi hingga sebati.(aluminium foil tu kena double /tripel supaya tak koyak..ok).. Masukkan air sup/ rebusan di atas daging unta. Tuangkan minyak di atasnya dan tutup aluminium foil rapat- rapat dengan mengelimkan kesemua bahagian. Balam oven yang telah dipanaskan dengan api yang paling kuat selam 10-15 minit jer. Tarararrararaaaa siap…………. Masa untuk bersantap, hidangkan semua ni bersama salad pilihan anda. Selamat mencuba dan jangan lupa bagi komen.. Sup 750 g daging unta (tanpa tulang) 2 pcs bay leave 1 inch halia- diketuk sikit 1 biji bawang besar- belah 4 2 ulas bawng putih – diketuk sikit 1 btg cinnamom stick 5 kuntum bunga cengkih 1/2 camt cumin powder 1/4 camt cardamom powder 1/2 camt black paper 1/2 camtcoriander powder 1 biji fresh tomato- buang kulit dan di dadu besar Air secukupnya untuk merebus daging Masukkan semua bahan ni dalam pressure cooker, rebus hingga daging benar- benar lembut dan empuk. Last sekali masukkan garam dan rebus lagi selama 5-7 minit. Asingkan daging unta dari supnya, taburjan daun sup serta bawang goreng dan ketepikan Maraq -tak sempat nak amik gambar..sorry ek :)
1 biji bawang besar sederhan- di dadu kecil
2 ulas bawang putih- dadu kecil
100 ml tomato paste
1/3 cmt Arabic mixed spices
1/4 cmt cumin powder
Pinch of cardamom
1-2 cmb minyak masak
Air secukupnya Garam secukup rasa
1 kib pati ayam/lembu/kambing MAGGI
Sedikit fresh coriander untuk tabur
Sayur pilihan (kentang* @ carrot* @ terung*-dadu medium @ bendi @ kacang buncis)- ikut taste U olls la
Tumiskan bawang hingga naik bau. Masukkan tomato paste, Arabic mixed spices, cardamom dan cumin powder. Goreng selama 1-2 minit dan masukkan air serta syuran pilihan anda. Bila sayuran dah masak/ empuk masukkan garam dan kiub MAGGI. Renehkan selama 5-7 minit dan taburkan sedikit fresh corainder jika ada dan tutupkan api. Sedia untuk di hidangkan.. Salsa tomato- lupa snap gambar gak 1 biji fresh tomato- buang kulit 1 biji bawang besar- medium saize 1 ulas bawang putih 1 biji capsicum hijau/ cili hijau/ cili api-ikut suka kalu nak pedas Jus lemon ikut kemasman yg di ingini Garam secukup rasa Blend semua bahan hingga hancur dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Note:- Nampak jer susah dan renyah..tapi percayalah sedap dan senang kalu ikut steps saya ni..
1)rebus daging/sup..sementara tunggu daging empuk prepare…
2)nasik.. sementara tunggu nasik masak prepare…
3)maraq.. sementara tunggu maraq masak prepare…
4)salsa
5)bila semua dah ok bakar daging jap dalam oven.. 6)Ngap
Subscribe to:
Posts (Atom)