Monday, May 14, 2012

KURMA DAGING KAMBING DI PERANTAUAN

Pagi ni check FB ternampak beberapa rakan seFacebook mengepos gambar masak kurma..Adeh tak leh tahan tengok. Facebook ni banyak kebaikan dan keburukannya. Tepulang pada seseorang individu itu untuk menafaatkannya. Lydia memandang keburukkan dari segi tak tahan DIGODA dengan gambar- gambar makanan yang lazat- lazat, almaklumlah menetap di perantauan dan berkahwin lak dengan orang asing lagilah payah nak makan makanan sendiri. Nak masak tu memang boleh cuma nak tak nak jer. Bahan- bahan pon limited dan teman nak makan sama pon tak de selalu buat bazir saja.. Terima kasih sis MESRA SELERA yang mengoda mataku hingga terjadinya daging masak kurma for the lunch.. Jom tengok resepinya yang amat simple..

KURMA DAGING KAMBING
600 g daging (didadu ikut suka)
3 camb minyak
3 camb rempah kurma
200 ml santan pekat
1 keping asam gelugur
air secukupnya
2 biji ubi kentang*
2 biji tomato*-dibelah 4
2 labu bawang besar*
2 biji cili merah* dibelah 2, jangan putus
2 biji cili hijau* tak boh sbb tak der)

Bahan Penumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
setangkai daun kari

Bahan Kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
4 biji buah keras (tak letak sebab tak ada)

Panaskan minyak, masukkan bahan penumis, kacau 1-2 minit.
Bubuh pula bahan kisar, kacau sampai naik bau wangi.
Masukkan rempah kurma dan sedikit santan/ air.
Bila terbit bau ataupun pecah minyak, masukkan daging dan kacau 3-4 minit atau sehingga kering airnya.
Tuangkan air dan asam gelugur.
Kacau hingga menggelegak dan daging hampir empuk.
Bila daging hampir empuk masukkan pula kentang dan santan. Biarkan hingga daging lembut.
Bubuh bahan* dan biar mendidih semula sebelum dimatikan apinya.
Selamat mencuba dan menjamu selera..

2 comments:

  1. Replies
    1. mayangsayang ...lagi sedapa kalau dapat makan beramai- ramai..makan sorang- sorang tak Power..hehhehe

      Delete