Friday, April 19, 2013

TALAM LAPIS KOLE KACANG


Tergoda tengok N3 di FB..nampak macam sedap. Seumur hidup memang tak pernah tahu kewujudan kue ni dan apatah lagi nak makan atau buatnya. Perkongsian resepi dari Zaharah Abu Bakar

Talam Lapis Kole Kacang
1200ml air
300ml santan pekat
250gm gula
75gm tepung kacang hijau
85gm  tepung honkwee putih
100 tepung ubi
150gm tepung gandum
2 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
Pewarna
Panaskan pengukus

Masak 500ml air bersama gula dan daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan dan padamkan api.(keluarkan daun pandan)
Masukkan lebihan baki air tadi.(bahan tersebut sudah menjadi suam apabila bercampur air)
Masukkan ke dalam blender dan masukkan juga tepung-tepung dan garam,
Bagikan adunan kepada 3 warna.
Alaskan loyang dengan plastik dan lengserkan dengan sedikit minyak masak.
Panaskan loyang di dalam pengukus
Masukkan sedikit adunan ke dalamnya dan kukus selama 5 minit.
Lakukan proses ke dalam adunan bewarna yang lain pulak.
Lakukan berselang seli sehingga adunan habis.
Untuk lapis yang terakhir kukus selama 15 minit.
Sejukkan adunan dan bolehlan dipotong dengan pisau.

5 comments:

  1. assalamualaikum dan salam perkenalan.
    nmpk mcm sedap je kuih ni,suka dgn kuih2 mcm ni.
    sudi2 la follow my blog (blog biasa2 je)
    http://zura-indahnyahidupini.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam..
      shukran sbb sudi singgah sini nanti lydia g skodeng Ur blog ya..

      Delete
  2. Alahai Lydia cayangggg... kak Amie yang lahir dulu dari Lydia lagilah terlebih jakunnya... kalau Lydia tak share resepi ini kak Amie sampai bila pun tak tahu he he ehhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau akak buat lagi santek kejadiannya..almaklumlah org baru merasa & masak semua nk try makan 2 potong jer..sungguh tak berbalor rasanya tapi sbb tak leh beli maka kayuh gak kat dapo tu

      Delete