Thursday, April 18, 2013

SINGGANG MILK FISH/IKAN SUSU


Makanan melayu yang paling sempoi lagi berkhasiat tak kira apa jua keadaan anda, sihat atau sakit. Yang berdiet pon boleh makan selalu tak jadi hal sebab ianya hanya rebusan tanpa minyak. Rupanya makanan ni juga femes kat Filipine dan deme panggil SININGGANG.. ada lagi satu makanan melayu femes kat Filipine dipanggil adobo..kalau melayu panggil amsak kicap la,..hehehhe

SINGGANG MILK FISH/IKAN SUSU
1 EKOR IKAN SUSU
1 KEPING ASAM GELUGOR (TAK DE GUNA AIR ASAM JAWA JER)
2 BIJI CILI (NK PEDAS BOH CILI API)
KACANG BENDI( KALAU KECIK TAK PAYAH POTONG, KALAU BESAR DIPOTONG DUA )
AIR SECUKUPNYA
GARAM SECUKUP RASA

BAHAN HIRIS
2 ULAS BAWANG PUTIH
2 ULAS BAWANG MERAH
1 BIJI BAWANG BESAR-POTONG BULAT
2 INCI LENGKUAS
1-2 BATANG SERAI-DITITIK
1 BIJI FRESH TOMATO -DIPOTONG 4

MASAK AIR BERSAMA BAHAN HIRIS, CILI, ASAM KEPING/AIR ASAM, GARAM SEHINGGA MENDIDIH DAN MASUKKAN IKAN, ERTA RENEHKAN SEHINGGA IKAN MASAK.
MASUKKAN KACANG BENDI DAN TOMATO. BILA DAH LAYU, MATIKAN API DAN HIDANGKAN.


No comments:

Post a Comment