Monday, May 06, 2013

GRILL FISH WITH HERBS SAUDI STYLE


Ikan kerapu adalah salah satu ikan yag paling femes di Arab dan di sini ikan ni agak mahal sedikit. Selalunya iakn ni di masak dengan cara mengoreng with some spice dan tepung dimakan bersama roti pita Arab, sos tahina serta salad. Atau juga dimakan bersama nasi Arab white rice atau rice Shariye atau dimasak nasi sayadeh. Juga ada yang memanggang ikan ni bersama herbs seperti yang lydia buat ni. Resepi ni lydia dapat 6 tahu lalu dari seorang ibu tua arab iaitu Oum Fahad mama hajiah yang beada di Al Khobar Dammam Saudi. Ianya menjadi kegemaran my hubby dan my father in law. Honestly lydia tak suka ikan berherbs ni sbb lydia bukan pemakan sayur sangat banyak makanan lydia tak makan dari makan. Tapi kalau makan pon bahagian yang tak terkena herbs jer.. but trust me ikan herbs ni memang sedap.. Maaf tak sempat nk snap yang dah siap masak sebab lydia buat ni untuk my SIL yang tengah mengidam so masa keluar oven my Hubby balik terus bawa ke rumah adiknya so sebab tu la tiada gambar ikan yang dah dimasak..

GRILL FISH WITH HERBS SAUDI STYLE
Sumber:- Mama Hajiah Oum Fahad Al Khobar Saudi Arabia
Ikan kerapu (medium size belah belakang)
#Chopped dill
#Chopped parsely
#Chopped corainder
#Chopped onion
#Choppd onion
#Chopped tomatoes
#Sedikit tomato paste
1/2 lemon juice
*Loomy powder
*Black pepper
*Cumin powder
*Garam
*Kunyit powder
*Arab mix spice/ Sea foods spice
Olive oil
  
  • Campurkan kesemua bahan bertanda * hingga sebati dan bahagikan kepada 2 bahagian (1 untuk lumurkan pada ikan & 1 bahagian lagi untuk add dalam herbs).
  • Bersihkan ikan dan keringkan dengan kitchen towel sebaik mungkin dan lumurkan dengan lemon jus rata ke badan ikan, ketepikan seketika.
  
  • Add bahan bertanda# dan olive oil dalam mangkuk, add lebihan spices tadi dan ramaskan sedikit sehingga semuanya mesra sebati.
  • Lumur rata pada ikan (bahagian dalam je tau!)
  • Letakkan ikan di atas aluminium foil yang disapu sedikit minyak dan balut/bungkuskan ikan kemas.
  • Simpan dalam peti sejuk selam beberapa jam atau semalaman dan grill/bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 20 minit pada suhu 18C(ikut jenis oven dan saiz ikan gak yer).
  • After 20 minit buka foilNo comments:

Post a Comment