Rez Shayreeyeh (Vermicelli Rice)
Vermicelli, dipanggil Sha'reyeh (شعريه) dalam bahasa Arab. vermicelli adalah seperti sejenis makaroni pendek yang halus dan patah- patah, ianya digoreng gingga browned dengan minyak atau, butter atau ghee, kemudian beras dan air. Hidangan ni amat popular di negara Lebanon and Syria, juga di Germany, Egypt dan ke seluruh tanah arab. Nasi ni mempunyai banyak nama kerana ejaanya mengikut slang sesebuah negara seperti di Saudi dikenali Ruz Mafalfal/Aroz Mofalfal, negara arab lain dipanggil Riz bi Sh'arieh, Roz bil Shariyah, Rez Shayreeyeh . Syrians love this rice dan dihidangkan bersama stews. Di Egypt, nasi ni dihidangkan bersama Malokiyah Soup. Vermicelli rice is a simple favorite yang biasanya disediakan/ dimasak menggunakan fat-grained Egyptian rice atau apa saja medium-grained rice yang ada atau basmathi.
Roz Shayreeyeh (Vermicelli Rice)
5 cawan basmathi-washed and soaked in salty water for 1 hr+-
1/2 cup vermicelli
12 cawan air panas mengelegak (+- ikut jenis beras)
1/2 cawan minyak masak (sapa nk tambah tayar di pinggang boh ghee)
1-2 pcs bay leave (tak boh pon tak per tak de dosa)
salt according to taste
Dalam periuk, panaskan minyak/ ghee dan gorengkan vermicelli hingga browning bukan hangus.
Masukkan beras yang telah di tapis tadi bersama bay leave dan gorengkan hingga semua bersalut serta transparent dalam 2 minit.
Masukkan air panas dan garam.
Cover periuk dengan api yang kuat sehingga mendidih.
Bila dah mendidih dan hampir kering sikit airnya, kacau sedikit nasi tu dan reduce the heat to minimum.
Let it simmer over low heat for 20 minit or until rice is cooked.
Bila dah masak offkan api dan biarkan selama 5 minit baru digemburkan dengan garfu..
Sedia untuk di hidangkan dengan lauk kegemaran, salad dan maraq.
NOTE:- Kalau anda tak ada Vermicelli , boleh anda gantikan dengan cara menggorengkan 1/2 beras hingga brown, past tu masukkan beras dan amsak mcm biasa ikut urutan atau cara di atas..
Ikan kerapu goreng Ala Arab
2 ekor ikan kerapu (medium saiz, dipotong 4, dibersihkan dan toskan airnya)
1/2 lemon (ambil jusnya)
1/4 cmt garlic powder*
1/2 camt corainder powder*
1 cmt cumin powder*
1/2 cmt paprika powder*
1/4 cmt black pepper powder*
1/4 cmt serbuk kunyit*
1/4 cmt halia powder*
1/2 cmt arab mix spices*-(dicampur bersama dan dibahagikan kepada 2 bahagian)
garam secukup rasa
1/2 cawan tepung gandum
minyak (deep fry)
Gaulkan ikan dengan lemon jus.
Perasakan dengan garam dan 1/2 bahagian rempah (bahan bertanda*) dan biarkan selama 1/2 jam.
Panaskan minyak untuk meggoreng ikan.
Baki 1/2 bahagian rempah (bahan bertanda*), digaulkan bersama tepung dan sedikit garam.
Gaulkan ikan 1 per 1 pada tepung yang bercampur spice sehingga rata bersalut dan ketuk- ketukan sedikit lebihan tepung.
Goreng ikan sehingga golden brown dan angkat.
Sedia untuk di hidangkan.
NOTE:-Selain dimakan bersama nasi ikan begini juga sering diratah makan bersama roti pita, sos tahina dan salad.
Maraq Khodrawat (maraq sayuran)
1 biji bawang besar-dicincang halus
2 ulsa bawang putih-dicincang halus
1 biji loomy (tak boh pon tak per)
a pinch of cumin and arab mix spice
garam secukup rasa
2-3 camb tomato paste
air secukupnya (ikut suka +- 500-600ml)
minyak untuk menumis
1 biji cili hijau (tak yah potong, sebijik terus)
1 biji terung- dipotong medium
1 batang carrot- didadu kasar
1-2 biji kentang- potong medium saiz
sedikit kacang buncis-dipotong pendek- pendek dalam 2cm
sedikit chopped corainder leave
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingag berbau harum.
Masukkan bawang putih dan loomy, teruskan mengoreng sehingg terbit baunya.
Masukkan cili, tomato paste dan gorengkan sedikit sehingga kering serta masukkan carrot, kentang dan cumin serta arab mix spice. Gorengkan sedikit sehingga sebati dan masukkan air.
Bila kentang dan carrot hampir masak masukkan terung dan buncis.. biarkan sehingga kesemua sayur masak dan masukkan garam.
Biarkan selaam 2 minit, offkan api dan masukkan chopped corainder leave dan sedia untuk dihidangkan.
NOTE:- anda boleh gunakan apa jua sayur kegemaran anda seperti labu atau bendhi
Vermicelli, dipanggil Sha'reyeh (شعريه) dalam bahasa Arab. vermicelli adalah seperti sejenis makaroni pendek yang halus dan patah- patah, ianya digoreng gingga browned dengan minyak atau, butter atau ghee, kemudian beras dan air. Hidangan ni amat popular di negara Lebanon and Syria, juga di Germany, Egypt dan ke seluruh tanah arab. Nasi ni mempunyai banyak nama kerana ejaanya mengikut slang sesebuah negara seperti di Saudi dikenali Ruz Mafalfal/Aroz Mofalfal, negara arab lain dipanggil Riz bi Sh'arieh, Roz bil Shariyah, Rez Shayreeyeh . Syrians love this rice dan dihidangkan bersama stews. Di Egypt, nasi ni dihidangkan bersama Malokiyah Soup. Vermicelli rice is a simple favorite yang biasanya disediakan/ dimasak menggunakan fat-grained Egyptian rice atau apa saja medium-grained rice yang ada atau basmathi.
Roz Shayreeyeh (Vermicelli Rice)
5 cawan basmathi-washed and soaked in salty water for 1 hr+-
1/2 cup vermicelli
12 cawan air panas mengelegak (+- ikut jenis beras)
1/2 cawan minyak masak (sapa nk tambah tayar di pinggang boh ghee)
1-2 pcs bay leave (tak boh pon tak per tak de dosa)
salt according to taste
Dalam periuk, panaskan minyak/ ghee dan gorengkan vermicelli hingga browning bukan hangus.
Masukkan beras yang telah di tapis tadi bersama bay leave dan gorengkan hingga semua bersalut serta transparent dalam 2 minit.
Masukkan air panas dan garam.
Cover periuk dengan api yang kuat sehingga mendidih.
Bila dah mendidih dan hampir kering sikit airnya, kacau sedikit nasi tu dan reduce the heat to minimum.
Let it simmer over low heat for 20 minit or until rice is cooked.
Bila dah masak offkan api dan biarkan selama 5 minit baru digemburkan dengan garfu..
Sedia untuk di hidangkan dengan lauk kegemaran, salad dan maraq.
NOTE:- Kalau anda tak ada Vermicelli , boleh anda gantikan dengan cara menggorengkan 1/2 beras hingga brown, past tu masukkan beras dan amsak mcm biasa ikut urutan atau cara di atas..
Ikan kerapu goreng Ala Arab
2 ekor ikan kerapu (medium saiz, dipotong 4, dibersihkan dan toskan airnya)
1/2 lemon (ambil jusnya)
1/4 cmt garlic powder*
1/2 camt corainder powder*
1 cmt cumin powder*
1/2 cmt paprika powder*
1/4 cmt black pepper powder*
1/4 cmt serbuk kunyit*
1/4 cmt halia powder*
1/2 cmt arab mix spices*-(dicampur bersama dan dibahagikan kepada 2 bahagian)
garam secukup rasa
1/2 cawan tepung gandum
minyak (deep fry)
Gaulkan ikan dengan lemon jus.
Perasakan dengan garam dan 1/2 bahagian rempah (bahan bertanda*) dan biarkan selama 1/2 jam.
Panaskan minyak untuk meggoreng ikan.
Baki 1/2 bahagian rempah (bahan bertanda*), digaulkan bersama tepung dan sedikit garam.
Gaulkan ikan 1 per 1 pada tepung yang bercampur spice sehingga rata bersalut dan ketuk- ketukan sedikit lebihan tepung.
Goreng ikan sehingga golden brown dan angkat.
Sedia untuk di hidangkan.
NOTE:-Selain dimakan bersama nasi ikan begini juga sering diratah makan bersama roti pita, sos tahina dan salad.
Maraq Khodrawat (maraq sayuran)
1 biji bawang besar-dicincang halus
2 ulsa bawang putih-dicincang halus
1 biji loomy (tak boh pon tak per)
a pinch of cumin and arab mix spice
garam secukup rasa
2-3 camb tomato paste
air secukupnya (ikut suka +- 500-600ml)
minyak untuk menumis
1 biji cili hijau (tak yah potong, sebijik terus)
1 biji terung- dipotong medium
1 batang carrot- didadu kasar
1-2 biji kentang- potong medium saiz
sedikit kacang buncis-dipotong pendek- pendek dalam 2cm
sedikit chopped corainder leave
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingag berbau harum.
Masukkan bawang putih dan loomy, teruskan mengoreng sehingg terbit baunya.
Masukkan cili, tomato paste dan gorengkan sedikit sehingga kering serta masukkan carrot, kentang dan cumin serta arab mix spice. Gorengkan sedikit sehingga sebati dan masukkan air.
Bila kentang dan carrot hampir masak masukkan terung dan buncis.. biarkan sehingga kesemua sayur masak dan masukkan garam.
Biarkan selaam 2 minit, offkan api dan masukkan chopped corainder leave dan sedia untuk dihidangkan.
NOTE:- anda boleh gunakan apa jua sayur kegemaran anda seperti labu atau bendhi
No comments:
Post a Comment