Kali ni lydia buat roti versi bunga ros menggunakan doh fatayer.. malangnya fatayer yang dah siap di bako tak sempat nk snap sebab suami balik terus maakn..huhuh
DOH FATAYER ARABI
1camt Dry yeast*
1/2 cmt Gula*
200ml Air suam*
2C Tepung gandum
1/2 camt baking powder
2-3 tbs Virgin olive oil
secubit Garam
Paperoni
putih telur
Masukkan tepung dan garam dalam mangkuk besar.
Buatkan lubang di tengahnya dan masukkan campuran yeast(yeast,gula&air suam) dan minyak zaitun.Uli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal * elastik.
Bila doh dah sebati, lembut dan elastik serta tak melekat di mangkuk adunan, ketepikan & biarkan sehingga ianya naik 2x ganda. Bila doh dah naik 2X ganda bahagikan doh kpd bebarapa bebola kecil supaya senang nk canai.
Susunkan di atas tray, sapukan dengan putih telur diatas fatayer bakar dalam oven yg telah dipanaskan (200C) selama 5-8 minit(ikut jenis oven & saiz) sehingga golden.
canti dan menarik...mesti sedap nih...tp xtau nk cari peperoni kt mane...
ReplyDeleteeddarling dok mana....
Deletesetau saya, pepperoni, meatballs, cold sandwich slices (salami, roasted turkey, etc) ada jual kat frozen food shops n kalau tak silap kat giant/tesco pun ada... kalau tak dak pepperoni, boleh guna beef salami.... just as good...
DeleteU boleh cari kat pasaraya beso2 like TESCO, GIANT, JUSCO , CAR4.. kalau U guna sosej pon ok tapi cemel2 la bunga tu..
Delete