Tuesday, December 11, 2012

Madeleines


Dah lama TERINGIN naka makan madeleine ni, bukan tak leh beli berlambak jual kat car4. Tapi tak tahan beb terlalu manis tu yang menyebabkan TAK selera nak beli. Winter macam ni apa- apa pon sedap. Tengok oren yang beli 3 minggu lalu tak berusik maka tadi paksakanlah diri TRY buat madeleine ni. Mula- mula buat rasa nak nangis.. Almaklumlah orang tak tahu baking baca resepi bulat- bulat. 1st bake my madeleines tak nampak golgen dan payah sikit nak keluar sebab lembut, takut hancus... 2nd bake Walla cantik (heheheheee..puji sendiri..) goldenya sebab dah tahu teknik dan taktiknya. Lydia UPkan sikit kepanasanya dan biarkan lama sikit baru nampak cun. Pon gitu madeleines ni kalau lama sikt dalam oven dia akan senang keluar/ lekang sendiri kat tray acuan tu. So insha'Allah esok cam nak buat lagi tapi telo lak dah abis.. sabo je la.
Madelein ni sedap gak kalu celupkan ngan 1/2 cekelat cair but I can't eat lah takut Migraine.. enough makan gitu sama tea O pun dah best!. Kemanisan pon rasanya dah ok sebba lydia dah kurangkan dari 125g ke 100g so rasanya kalau tak dusting ngan icing sugar pon ok but sebab nak amik gamba terpaksalah make up cikit.. Sapa- sapa yang tak suka manis leh kurangkan gula kalau nak manis ikut jer resepi asal. Resepi ni tak ingat sapa punya sebab tersimpan kat folder dah lama, yang tahu ni resepi mat salleh telah lydia alih bahasakan.

Sejarah Madeleine
Madeleine adalah manisan Perancis yang paling popular, ianya seperti kek yang berbentuk shell/ siput. Bandar Commercy dalam wilayah Lorraine timur Perancis terkenal dengan madeleines. Pada akhir abad ke-19 sehingga Perang Dunia II, penumpang keretapi melalui Commercy telah dilayan oleh tapak vendor kek wanita dibawa barangan mereka dalam bakul besar, masing-masing menjerit- jerit dengan nada suara yang kuat untuk berlawan menjual pada bilangan maksimum dan majikan mereka adalah madeleines. Madeleine kemudian diabadikan oleh Marcel Proust dalam buku autobiografi beliau, Á la Recherche du temps, di mana ianya mengimbau ke zaman kanak-kanaknya. Sejak itu, Madeleine Proust ini telah menjadi satu metafora di Perancis untuk apa-apa yang mencipta memori yang lebih jelas.



Madeleines
2 biji telur
1/2 tsp vanilla
1/2 tsp lemon/ orange zest-* Lydia guna orange zest
125g icing sugar-* Lydia boh 100 gram jer
100g plain flour
1/4 tsp baking powder
125g butter- melted and cooled
Panaskan oven 190 C.
Grease dan tabur sedikit tepung pada acuan Madeleine.
Dalam bekas, pukul telur, vanilla dan lemon/ orange zest dengan mixer pada kelajuan tinggi selama 5 minit. Masukkan gula icing dan teruskan memutar selama 5 – 7 minit sehigga pekat dan gebu.
Ayak bersama tepung dan baking powder.
Masukkan 1/4 campuran tepung tadi ke dalam aduanan telur,kaup balik perlahan - lahan.
Masukkan baki tepunga dan butter cair , kaup balikkan hingga sebati.
Sudukan adunan 3/4 penuh pada acuan.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan tadi selama 10- 12 minit atau sehingga golden.
Keluarkan dan sejukkan tray acuan di atas radai selama 1 minit.
LOOSEkan menggunakan pisau.
Biarkan Madeleines di atas rack.
Ayakkan icing sugar di atas Madeleines ataupun celupkan ke dalam coklat cair.
Simpan dalam bekas kedap udara atau sedia untuk dihidangkan.


Ni la rupa madeleines yg 1st bake tu..hehheheee..tak menarik kan?

2 comments:

  1. Namanya pun cantik! Seenak rasanya..... suka dengar sebutan 'madeleines'...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Amie..di ingeriskan best sikit kalau melayu kira ala bahulu la kan :)

      Delete