Thursday, November 08, 2012

MEAT PATTIES/DUMPLING WITH YOGURT SAUCE (SHISH BARAK BI LABAN) -STEP BY STEP



MEAT PATTIES/DUMPLING WITH YOGURT SAUCE (SHISH BARAK BI LABAN)
sumber:- Kakak Ipar

Stuffing:-

1cwn ground meat/lamb
1cwn bwg dicincang halus
1/2cwn pine nuts-tak letak sebab tak ade
2cmb minyak zaitun
garam secukup rasa
1/4cmt black pepper
1cmb- finely chopped fresh coriander leaves
1cwn home made yogurt-kalu malas g beli jew
Fry ghee, bawang, pine nuts dan minced beef/lamb hingga kering airnya. Tutup api dan masukkan all spices dan garam secukup rasa. Taburkan corrainder leave dan kacau rata, biarkan sejuk.

  
Canai doh dan buat kecik-kecik macam nak buat mini karipap dan letakkan sedikit stuffing di tenga-tengahnya dan tutup/ kelim doh kemas-kemas.

  

Ulang dan buat hingga habis. kalau banyak boleh simpan dalam freezer dan ianya tahan lama.


Didihkan sedikit air dan masukkan dumpling tadi (air sekadar cukup nak rebus dumpling jer), didihkan selama 5-10 minit sehingga dumpling timbul dan masukkan yogurt, kacau selalu selama 5 minit dan perasakan dengan sedikit garam dan sedikit mixed spices/ kunyit.
Jika suka boleh masukkan sedikit ghee dalam 1-2 camb.


Anda juga boleg deep fry macam fry karipap. Selama mencuba


Dough
11/2cwn tepung gandum
1cmt garam
1/2cwn air(air biasa jew)
Campur semua bahan dough dan uli hingga sebati, kalu tak cukup air tambah le dan rehatkan doh selama 10-15 minit.

No comments:

Post a Comment