Sunday, November 11, 2012

Boneless Roast Chicken

Haaaa... dah ketandusan idea nak masak apa. Sambil berlengkar depan Tv...2-3 hari semalam ternampak Chef Tarik dari Min Masr masak ayam, tapi tak pasti bahan- bahanya kerana dah separuh jalan. Makan lydia pon adaptasikanlah sikit sebanyak macam chef tu buat mengikut tekak sendiri yang nak makan. Memang best, ayam tu lembut je ..part nak slice kena berhati- hati kalau hiris nipis iaakan terburai , di nasihatkan anda supaya slicekan ayam tu tebal sikit baru ok. Lagi satu masa nak ikat ayam tu gulung dan ikat kemas- kemas, insha'Allah tak akan terburai.
Resepi yang sempoi kat bawah sapa sudi sila cuba..



Boneless Roast Chicken
1 ekor ayam-dibuang tulangnya
2 camb cuka putih
1 biji bawang besar- dihiris separuh bulat
3 ulas bawang putih-tumbuk lumat
1 biji capsicum- potong memanjang
garam dan lada hitam powder secukup rasa
1 camb minyak untuk menumis

 Ayam dibelah jangan sampai putus, dibuang tulangnya, direndam dengan 2 camb cuka yang bercampur air (biar tenggelam ayam tu) selama beberapa minit dan toskan hingga kering airnya.

 Panaskan minyak dan tumiskan bawang meraah hingga layu, masukkan bawang putih dan capsicum, goreng sebentar dalam 1-2 minit dan matikan api.
Bentangkan ayam di atas dulang kelarkan sedikit isi ayam (bahagian dalaman ayam), perasakan dengan garam dan lada hitam.
Ambil bawang dan capsicum yang digoreng tadi dan ratakan pada ayam.
Gulung kemas- kemas ayam dan ikat dengan benang.
Perasakan bahagian luar.kulit ayam tadi dengan sedikit garam dan lada hitam.

 Dengan menggunakan kuali non stick bekas goreng bawang tadi, gorengkan ayam di setiap bahagian sehingga golden brown. Tak perlu guna minyak lagi kerana ayam akan mengeluarkan minyak masa kita goreng.

 Alihkan ayam ke oven tray, tutupkan dengan aluminiumfoil dan babarlah dalam oven yang dipanaskan selama 30 minit pada suhu 180C.
Bila ayam dah masak jangan terus buka aluminium foil.
Biarkan ayam direhatkan selama 10-15 minit baru dibuka foil dan dihiris setebal 2cm, jangan terlalu nipis nanti hancur.


Hidangkan panas- panas bersama roti, kentang, creamy sup dan salad atau nasi..selamat mencuba



No comments:

Post a Comment