This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Monday, October 08, 2012
MUJADARA (Rice & Lentil Pilaf with Caramelized Onion)
Mujadara adalah Lebanese dish, bahan utamanya adalah nasi dan dhal/lentil yang dimasak dan atasnya ditaburi dengan bawang goreng. Akan tetapi nasi dan dhal/lentils dimasak berasingan dan selepas itu baru dicampurkan bersama. Hidangan yang amat simple, sedap dan juga healthy. Hidangan yang senang lagi murah ni sesuai di hidangkan untuk lunch mahupun dinner bersama yogurt dan salad saja.
Tadi lunch Lydia masak mujadara, my hb tanya.."Apa ni?"..Lydia jawab Mujadara..dia ketawa..bengkek betul dah la orang penat masak untuk dia, dia ketawa lak..I ask him Why, dia jawab ni bukan Mujadara. I told him I get the recipe from internet long long time ago and I have 3-4 recipe kat my folder, semuanya sama.
Tak puas hati, Lydia tunjukkan recipe dan gambarnya sekali, terdiam dia..Rupanay mujadara Syrian lain tak macam ni. Di Syria Mujadara adalah burgul dan dhal/lentil bukannya nasi. Patut pon dulu pernah my SIL in law bagi makan but I forget namanya.. ok..fine, sebab tiap negara ada recipe yang tersendiri.. and promise him akan masak his version bila g shopping nanti.. hampeh tul.
Versi Lebenese ni pon sedap katanya, tapi dia nak versi Syria gak.. Apa- apa pon kita layan versi ni dulu and next time Lydia try Syrian recipe and post again..
Mujadara (Rice, Lentil, & Caramelized Onion Pilaf)-
2 biji bawang besar (medium-large size)-bahikan kepada 2 bahagian
5 camb olive oil-bahagi kepada 3
2 cawan basmathi
1 1/2 cawan brown lentils
1 helai bay leaf
1 cardamom pod, crushed
1 camt cumin powder
1/2 camt arabic mixed spices
garam dan lada hitam powder to taste
Bahan lain:-
Plain yogurt
Hirisan bawang atau tomato-untuk dihidangkan nanti jika suka
Lentils/dhal:- Bersihkan lentils dan sejat degan penapis. Panaskan 3 cawan +- air atau ciken/beef stock hingga mendidih dan amsukakn lentils (JANGAN masukkan garam). Masak lentils hingga lembut selama 20-30 minutes. Bila dah masak, tapiskan lebihan air dengan penapis dan ketepikan sebentar.
Nasi:- Cincang sebiji bawang besar in a small cube. In a medium pot, panaskan 3 camb olive oil on medium heat, sauté bawang hingga lembut/light brown. Masukkan garam,bay leaf,cardamom pod,cumin, allspice, black pepper powder dan sauté sebentar dalam 30 sa
at sehingga berbau wangi. Masukkan beras yang telah dicuci dan gorengkan sebentar selama beberapa minit hingga beras jadi transparent. Masukkan air panas dan amsak nasi seperti biasa hingga masak. Bila dah masak masukkan dhal bersama nasi.
Bawang Goreng:- Hiris bawang besar nipis dan gorengkan hingga golden brown berasam baki 2 camb olive oil tadi.
Cara menghidang:- Masukkan campuran nasi dan dhal/lentils ke dalam pinggan, taburkan dengan bawang goreng di atasnya. Sedia untuk dihidangkan bersam ayogurt dan salad/hirisan bawang & tomato.
Label:
Arab Cuisine,
Nasi/Rice
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment