This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Sunday, October 07, 2012
KACANG PHOOL -VERSI YEMEN
Kacang Foul memang selalu di hidangkan bersama roti pita semasa sarapan atau dinner. Hidangan kacang Phool ni jarang Lydia buat sebab Lydia ni buakan pengemar makanan ni so kalau buat pon setahun beberapa kali jer, tapi kalau g umah family in law kalau di hidangkan Phool ni lydia cicah ler gak sikit, selalunya my family in law buat kacang Phool ni guna tahina, garlic dan lemon juice je..kacau- kacau siap tak yah rumit nak numis itu ini. Hari tu masa time buat XTVT recheck and repack barang yang disumbang kawan- kawan dan jiran- jiran untuk mangsa perang Syria Lydia buat kacang Phool versi Yeman ni..seronok tengok dia orang makan sampai licin pinggan. Mula- mula masing- masing tu X'sen tak mo jamah sebab tak pernah makan sekali try hirup ngan sudu ko..hehheheee...
Resepi kacang Phool ni lydia buat sendiri setelah bebrapa kali makan kat Restoran yemen..rasanya memang sebijik kat restoran so sejak dari tu kami tak pernah beli lagi..masak sendiri jer.. Silalah cuba ya kawan- kawan..senang je, resepi tu kat bawah..
Kacang Phool-versi Yemen
1/2 tin kacang phool (yg dalam tin tu jer)
2 ulas bawang putih-didadu halus
1 biji bawang besar (edium size)-didadu kasar
1 biji capsicum (medium size)-didadu kasar
1 biji tomato-didadu kasar
sedikit daun corainder-dipotong halus
a pinch of tumeric powder
1/4 cmt arabic mixed spices
1/4 cmt cumin powder
1-2 camb lemon juice
pinch of salt & black peper powder
2 camb olice oil-nak tumis
sedikit olive oil untuk garnishing kat atas*
Panaskan minyak zaitun, tumiskan bawang besar hingga naik bau dan masukkan bawang putih, biarkan seketika hingga terbit baunya. Masukkan tomato, capsicum, cumin, tumeric powder, black paper, arabic mixed spices, masak sebentar hingga sayur sedikit layu dan masukkan kacang phool dan lemon juice. Biarkan hingga mendidih, kacau seketika & lenyekkan sedikit kasi kacang phool sedikit hancur. Offkan api, masukkan corainder leave, kacau rata, tuangkan ke dalam pinggan & tuangkan sedikit oilve oil di atasnya.. selamat mencuba..enak di makan bersama roti pita arab
Label:
Arab Cuisine
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam Lydia, saya pun ada buat dish kacang phool dan dah ada dalam blog saya. Boleh tengok resepi dan komen sedikit. Tk.
ReplyDeletedah skodeng..new idea ciptaan baru nak suaikan tekak orang Melayu..heheheh
Deleteselalunya arab ni makan kacang phool pagi atau malam..diMix ngan tahin, or without tahina or tumis cam ni..yg biasa arab makan versi with or without tahina..yg tumis ni versi yemen..maybe mesir pon sama kot..insha'Allah annti g mesir sekali lagi nk check..shukran atas kunjungan