Saturday, September 22, 2012

JAJ/ DAJAJ 65 (CHICKEN 65)

Assalamualikum semua..dah lama tak update blog ni sebba mood malas melanda sejak akhir Ramadhan sampai la dah masuk bulan Zulhijjah. Ni pon gaghkan diri post gak la N3 lunch tadi.. Ayam/chicken/jaj/dajaj/diyai adalah sama je maksudnya cuma lain dari segi bahasa dan ejaan saja.. Ayam 65 ni amat femes kat Kuwait, dihidangkan ngan nasik arab yang kaler putih ataupun kuning mahupun makan ngan roti tanpa nasi pon ok jer bagi yang tak suka makan nasi..
Asal ayam 65 ni bukanlah resepi timur tengah ianya dibawa dari India tetapi ianya agak popular kat Kuwait kerana aroma dan rasanya yang enak..nak tahu rasanya silalah cuba ya.. Jom skodeng resepi yang mudah kat bawah ni



Jaj/Dajaj 65 (Chicken 65)

1/2 ekor ayam-dipotong kecil
1/2 tsp All spice (cloves, cinnamon, cardamom powder)
1 tsp Garlic paste
1 tsp Ginger paste
1 tsp chilies powder (kalau nka X'tra pedas boh le X'tra)
2 tsp flour
1 Egg -small
2 tbsp yoghurt
1 tsp Cornflour
1 tbsp Lime/lemon juice
Salt to taste
1/2 tsp corainder powder
1/4 tsp cumin powder
1 tsp paprika powder
Red food coloring

*Vegetable oil for deep frying
*Onions & chili-digoreng bersama, for garnishing



Bersihkan ayam dan rendamkan dengan sedikit cuka putih selam 5 minit dan bilas sekali lagi dengan air.
Rebuskan ayam 1/2 masak, angjan dan toskan hingga kering airnya.
Campurkan semua bahan rempah ratus ke dalam mangkuk kecuali bahan*, gaul sebati dan perapkan selama 3-4 jam.
Goreng dalam minyak dengan api serdahana hingga masak/ crispy.
Angkat letakkan di atas kitchen towel, biarkan seketika hingga diserap semua balance minyak..
Letakkan di dalam pinggan hidangan, taburkan dengan bawang dan cili goreng (goreng bersama hingga bawang kekuningan & cili sekadar layu-naik bau)-Lydia tak boh pon cili sebab tak makan & tak ada stock..
Kalau nak X'tra wangi leh letak daun kari masa nak goreng ayam..
Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment