Tuesday, July 17, 2012

SWEET PUMPKIN BREAD/ BUNS


Roti ni Lydia buat petang tadi. Alhamdulillah gebus, dah lama tak makan roti ala2 kat Giant, sebba kat sini tak de semua yang kepingin kenala buat. Kalau malas alamat gigit jari tengok tayangan free kat blog2 ataupon FB2 kawan- kawan. Dah lama tak meroti sejak operation tahun lepas sebab malas nak menekan- nekan, menguli- nguli tu.. tapi hari ni buat juga nak abiskan labu yang ada sebabnya dah dekat nak posa nak freekan sikit space kat Freezer nak bawak masuk makan frozen lain tu yang ianya..
jom tengok resepi..Resepi asalnya guna sweet potato tapi kerana tak de maka pandai2 je la..terima kasih Tulip atas perkongsian ilmu ni dan maaf sebab Lydia derhaka tuka labu..



SWEET PUMPKIN BREAD/ BUNS
Resepi asal : Tulip77@myr

Doh roti
300g tepung gandum
3 sudu kecil bread softener(boh banyak2 kasi cepat abis leh beli baruuuu..)
2 sudu kecil bread improver
3 sudu kecil dry yeast
1/3 sudu kecil garam
2 sudu besar butter
60 gram labu- direbus di lenyek baru timbang
2 sudu besar susu tepung
4 sudu besar gula halus
1 biji telur - pukul sikit - simpan sedikit kuning telur untuk disapu atas roti
130 ml air panas suam



Bancuhkan yeast ngan air dan 2 sudu besar gula, biarkan hingga berbiuh.
Masukkan tepung gandum,bread softener,bread improver ke dalam mangkuk besar.
Gaul biar rata.
Kemudian masukkan baki gula, susu tepung dan ubi keledek, gaul lagi biar sebati.
Masukkan pula butter, telur dan garam, gaul lagi supaya bahan semua sekata. Last masukkan air sejuk sikit2 sambil tepung diuli.
Uli hingga jadi doh yang licin selama 20-25minit.
Jika terkurang air boleh masukkan sikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh yang licin.
Kemudian perap doh dalam mangkuk yang besar dan tutup dengan cling film selama 40 minit di tempat yang panas supaya adunan naik elok.
Tumbuk- tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin.
Bentukkan doh menjadi bebola seberat 48+-g dan letakkan di dalam loyang pembakar yg telah di gris sekelilingnya, untuk mengelak dari roti melekat.
Perap lagi sekali selama 40 minit.
Sapukan telur ke atas roti dan paipkan sedikit adunan kastard.
Bakar pada suhu 180C,api atas bawah selama 15 - 20 minit atau hingga permukaan roti nampak perang.
Simpan dlm bekas bertutup utk mengelakkan roti mengeras sebab terkena angin.



Inti Kastard
1 cawan susu segar
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 sudu kecil butter
1/2 sudu kecil esen vanilla
Masukkan semuanya di dalam periuk kecil dan masak hingga pekat dan berkilat.

No comments:

Post a Comment