Tuesday, July 17, 2012

SOSEJ BLOSSOM BUNS




Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua, hahhahahaaaaa..semalam Lydia dilanda demam meroti, sekali buat 2 jenis roti..SWEET PIMPKIN BUNS/BREAD dan SOSEJ BLOSSOM BUNS. Roti ni memang kegemaran my hb, sekali makan satu adunan abis Kalau. Lydia buat malam tadi, jadi pagi ni boleh buat sarapan. Roti ni mmng lembut dan sedap sangat Resepinya Lydia CnP dari blog En. Mat Gebu.
Terima kasih pada penyumbang resepi, izinkan Lydia kongsikan resepinya di sini ya.



SOSEJ BLOSSOM BUNS
resepi: CMG

250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram dry yeast
20 g mentega
125 ml air suam
10 batang sosej, celur sekejap, tos dan sejukkan
Mayonnaise secukupnya (lupa letak...hehhehee)
Sos tomato, secukupnya
Mix vege secukupnya

Untuk Doh
Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.
Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh.
Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit).
Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagi doh kepada 10 bahagian sama besar (kurang lebih 50 g setiap satu).
Ambil satu bahagian, canai memanjang, letak 1 batang sosej ayam dan bungkus, kemudian kerat kepada 6 bahagian.
Kemudian, bentukkan dengan menolak setiap bahagian keluar hingga keratan terakhir ditolak ketengah2 bahagian membentuk sebagai tampuk bunga.
Tekan sedikit biar kelihatan kemas.
Alih alam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega.
Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap.
Perap 45 minit.Sapu dengan baki telur tadi (30 gram) rata2.
Tabur mix vege, kemudian paipkan sos cili/sos tomato dan juga mayonnaise.
Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit.
Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment