Tuesday, July 17, 2012

MY HOMEMADE CRISPY FISH and CHIPS

Memalam selalu blur tak tahu nak makan apa, terutama kalau late dinner:(..
Malam ni sempat lagi buat dinner fish & chips walaupon dah penat meroti.. bukan apa makanan gini kalau ramadhan tak laku so nak emptykan freezer kenalah pulun supaya abis dan gantikan ngan yang lain. Banyak barang dapo yang belom beli ni dan banyak benda juga yang perlu dibuat frozen supaya puasa sikit rehat.. kalau tak kalut jehuh nak siapkan sorang- sorang terkejar ke sana sini. Harap- harap ramadhan ni banyak amalan yang dihajati dapat dilaksanakan.. Ameen Ya Rab!..



MY HOMEMADE CRISPY FISH and CHIPS

Perapan ikan
4 keping small white fillet fish (dibersihkan,direndam lemon jus & toskan airnya)
1/2 camt serbuk lada sulah
garam secukup rasa
1/4 cmt dry oregano
1/2 camt garlic powder

Saduran ikan
1 cawan bread crumbs*
1/2 camt lada sulah*
1/2 camt dry oregano*
1 camt garlic powder*
garam secukup rasa*

1 biji telur-dipukul sedikit

minyak untuk deep fry

kentang goreng
mayonnaise
tomato ketchup



Keringkan ikan sepenuhnya dengan kitchen towel.
Perapkan ikan dengan bahan perapan selama 1/2 jam- 1 jam.
Campurkan kesemua bahan*, gaul sebati, sadur/golek2kan ikan dan ketepikan.
Celupakan ikan dengan telur dan salutkan dengan bahan yang telah di gaul sekali lagi, ketuk sedikit untuk membuang sisa- sisa bread crumbs.
Goreng terendam dalam minyak yang telah dipanaskan sehingga golden brown dan angkat serta letakakn di atas kitchen towel untuk membuang lebihan minyak.
Hidangkan bersama tomato/ chili sos, mayonise, kentang goreng, mix vege salad dan mushrooms creamy soup..
Selamat mencuba:)


2 comments:

  1. sekali sekala layan western memang best kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la jemu makan makanan ara je 3 kali sehari sampai naik jelak

      Delete