This Blog dedicated to all viewers to share and try my recipes, to enjoy MY HOMEMADE cooking and baking from Middle East 2Ur house to all food lovers. 10Q very much 2all because viewing my BLOG, HAVE A FUN and PLEASE COME AGAIN. Shukran Jazilan.
Sunday, July 22, 2012
Meat in Yogurt Sauce (Shakriye)
Assalamualikum salam sejahtera semua. Hari ni dah 2nd day of Ramadhan di tanah arab. Menu hari ni memang lain sikit bagi yang tak biasa ngan rasa dan bau dry yogurt ni memang tak leh makan laaaa...
Kali pertama di hidangkan makanan ni kat umah kakak ipar memang tak leh jalan la ngan rasanya sebab Lydia memang bukan pengemar yogurt tambah lagi yogurt kering ni memang sikit bau la. Sebenarnya Shakriyr ni adalah asas sup yogurt saja. Ianya selalu di hidangkan bersama Roz Shariye atau Freeke ataupon Burgul sebagai makanan utama lunch. Tapi hari ni Lydia masak shakriye buat hb berbuka makan ngan Freeke dan fatush salad..
Meat in Yogurt Sauce (Shakriye)
2 camt ghee
500g meat/lamb, trimmed of fat and cubed
1 kiub beef stock
1 helai bay leaf
2 cloves garlic- crushed
500 ml liquid jameed (dry yogurt)
Salt secukup rasa
a pinch of dry mints
air secukupnya untuk merebus daging
Panaskan ghee dalam periuk, masukkan daging dan gorengkan hingga light golden brown.
Masukkan bawang putih dan saute' hingga naik bahu saja.
Masukkan air, bay leave dan rebuslah daging hingga lembut, tambah air jika perlu.
Masukkan jameed dan beef cube ke dalam rebusan daging.
Biarkan mendidih di atas api yang kecil.. kacau selalu.
Bila dah mendidih masukkan dry mints dan matikan api.
Sedia untuk dihidangkan dengan Roz Shariye atau Freeke.
Label:
Arab Cuisine,
Beef/ Lamb,
Iftar Ramadhan,
Sup/Soup
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment