Tuesday, July 31, 2012

LAMB BRYANI




LAMB BRYANI

Bahan A
700g daging kambing bertulang-cuci bersih & toskan *
2 helai bay leave*
2-3 biji cardamom pods*
3 kuntum bunga cengkih*
1 batang kulit kayu msnis*
1 inci halia*
1 labu bawang besar (medium size)-belah 4*
2 ulas bawang putih-belah 2*
1 biji tomato-belah 4*
1 kuntum bunga lawang*
1/2 tsp lada hitam powder*
Air secukupnya untuk merebus*
Dalam periuk pressure cooker rebus bahan * hingga daging empuk. Keluarkan daging dan tapiskan stock, ketepikan.

Bahan B
2 cmb minyak sapi
1 cmb minyak masak
1 inci halia**
3 ulas bawang putih**
1 labu bawang besar-**blend bersama
1 cmt Arabic mixed spices
2 cmb rempah bryani
1/2 cmt cumin powder
1/4 cmt kunyit serbuk
2 cmb yogurt
2-3 biji cardamom pods
1 batang kulit kayu manis
2-3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Dalam mangkuk kecil, campurkan 1/2 bahan blend**, rempah bryani, serbuk kunyit, Arabic mixed spices
dengan sedikit air hingga mendapat paste yang pekat dan ketetpikan. Tumiskan lebihan bahan blend** ,
bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu msnis, cardamom bersama minyak masak dan minyak sapi hingga wangi, masukkan paste rempah campuran tadi dan biarkan hingga pecah minyak, masukkan daging kamping yang direbus tadi kacau hingga sebati dan masukkan yogurt serta sedikit air rebusan. Biarkan separuh kering, masukkan kentang yang telah digoreng tadi dan masukkan garam secukup rasa. Kacau rata, biarkan hingga pecah minyak, matikan api dan ketetpikan

Bahan C
2 cawan basmathi-cuci, rendam 15 minit dgn air garam & toskan
2 cmb minyak masak/ghee
2 biji cardamom pods
Air secukupnya
1 cmb garam
Dalam periuk lain, didihkan air yang banyak (macam nak rebus pasta tu) bersama daun bay, garam dan minyak hingga mendidih, masukkan beras dan rebus hingga beras hamper masak, tutup api dan toskan airnya.

Bahan D
1 biji kentang (besar), kupas kulit, dadu besar & goring sampai golden brown
Choppeed coriander leave
Daun pudina
Toasted pine nuts/almond
1 tsp rose water
Sedikit pewarna kuning/ saffron
Garam secukup rasa
Stock/ air rebusan
Dalam periuk bersih yang lain (hamek ko…memang banyak periuk nak kena settle past ni sebab asyik tuko periuk jer), sendukkan daging yang dimasak tadi dan ratakan menutupi dasar periuk.. taburkan sedikit daun pudina dan coriander. Layerkan dengan nasi yang di tanak tadi memutupi daging. Tuangkan 1/2 cawan lebihan stock daging ke atas nasi berserta air mawar dan perwarna kuning/ saffron ke atas nasi. Taburkan sedikit daun pudina dan cover dengan aluminium foil dan tutup dengan penutup periuk dan tanak seperti biasa dengan api yang paling kecil hingga nasi masak.
Bial dah masak terbalikkan periuk nasi tadi ke atas pinggan besar/ hidangan dan taburkan lebihn daun coriander, kismin dan pudina goring. Tara..siap untuk di hidangkan dengan lauk pegemaran anda.
Perghhhhhhhhh…memang penat ko..bukan je masak nak naip ni pun penat. Berbaloi buat kalu orang suka makan atau kuat makan.. Me??? huhuhu… penat jer makan sesenduk dah kenyang.
Note:- Kalu yang suka pedas boleh letak cili powder masa masak bryani kambing tu atau beli jer rempah bryani yang pedas abis cerita.



2 comments:

  1. Assalam Lydia.. sedapnya nasi beriani tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam..Shukran & alhamdulillah hb kata sedap..ginilah perantau masak apa yg ada jer..:)

      Delete