Sunday, July 01, 2012

KEK COKLAT PUDING KARAMEL



Kek ni Lydia ternampak kat umah kak Ummi Ziahadi, nampak menggoda tol, over then 2 months dok simpan niat nak baut at last tercapai gak hajat nak merasa.. Kek Coklat Puding Karamel ni sedap sangat terutama bial sejuk. terima kasih kak Ummi atas perkongsian resepi yang sedap ni.. Jom buaatttt dan makan!!....

KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber : Chahaya Sheila/ Ummi Zaihadi


A) Bahan (Gula Karamel)
2 camb gula pasir (jangan lebih, nanti kalau terlalu banyak lelehan pada kek lak)
Taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kpd oven masing2.
Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula jangan panik ya jap jer)

B) Bahan Puding Karamel

3 biji kuning telor
1 cawan susu cair*
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 sudu teh esen vanila
Kacau sebati semua bahan perlahan- lahan jer tau)
Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit menggunakan api ats bawah pada suhu 160C hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu,jangan terlampau keras lak, nanti takleh sebati dengan kek.
Ketepikan dan sejukkan puding lebih kurang 30 minit,sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)

(C) Bahan Kek Coklat

1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan gula (kalau nak manis letak 3/4C)
1 cawan minyak masak *
2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
3/4 cawan tepung gandum *
1 sudu teh soda bikarbonat *
1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
4 biji telor - blend hingga halus
Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega.
Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut.
Sejukkan sebentar.
Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer.
Kacau sebati semuanya.
Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan hidangan.. SELAMAT MENCUBA..

6 comments:

  1. As salam. Akhirnya berjaya. Saya pun dah berhajat nak buat sejak 3 bulan lalu, sampai skrg belum pun buat.ingat hari ni nak buat, tapi tertangguh lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam..sedap kan? Lydia buat tapi tak dapat makan sebab cekelat..hihi..I hav migraine just buat utk suami & kawan2 jer

      Delete
  2. Assalam Lydia.. waaa.. sedapnyer nampakk.. terliur pulak saya nengok.. lama betul dah tkbuat ni.. Sedap kann makan sejuk sejuk.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumslam..mmg sedap makan sejuk2.. but Lydia makan yang kat atas saja sbb I hav migraine tak leh makan cekelat.. akak buat lagi ngancam & letop!

      Delete
  3. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    ReplyDelete