Friday, July 13, 2012

APAM PISANG ZEBRA vs STRIPS

Apam yang sedap lagi gebu serta moist ni Lydia dapat dari hasil skodeng kat umah Along Roz.. Belangan tu tak secantik cam along Roz buat sebab lydia guna loyang yang berlubang tengah tapi rasanya tetap ngancam. Sorry along Roz sebab Lydia ada menambahkan sedikit bahan- bahan asing kat sini sebab saja nak ikut anak tekak. Walau macam manapun kek ni memang sedap dan kemanisannya pon kira sesuailah kalau yang sakit pon boleh makan sama sebab tak terlalu manis dan tak yah naka adjus gula lagi.. Tengs Along Roz atas tunjuk ajar dan perkongsian resepi..


APAM PISANG ZEBRA vs STRIPS




4 biji telur ayam
3/4 cawan gula
3/4 cuawan butter cair ( kalau tak de butter guna cooking oil jer pon ok)
2 cawan tepung gandum*
2 camb susu tepung*
1 camt baking soda*
1 camt baking powder* (* diayak bersama)
300-350g pisang montel yang di lecek** (kalau ada pisang mas lagi sedap)
secubit garam** (** dicampur bersama)
2 camb serbuk koko
1 camt esen pisang
4camb air panans untuk membancuh koko
Pukul telur, esen pisan dan gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan pisang yang telah dilecek bersama bahan ayak(tepung, baking soda dan baking powder.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
Satu bahagian di biarkan plain dan satu lagi dimasukkan serbuk koko yang dibancuh, kacau hingga sebati.
Panaskan kukusan dan tuangkan adunan berselang seli dan kukuskan selama 40- 45 minit sehingga masak.
Serlamat mencuba dan menjamu selera



No comments:

Post a Comment