Saturday, June 23, 2012

DAGING MASAK KANDAR, NASI TOMATO PERANTAUAN




Assalamualikum dan selamat berjumpa kembali….N3 hari ni agak simple dan sedap. Resepi ni dapat dari kaksma@myresipi.com. Ianya sangat mudah dan ringkas tetapi Lydia ubah suaikan ikut citarasa sebab kalau ikut resepi asal rasanya agak manis dan pedas sikit kot sebab menggunakan sos tomato dan rempah kari yang banyak. Lydia dan suami tak makan pedas dan tak suak manis dalam masakkan, so terpaksalah di oleh sedikit sebanyak mengikut selera yang nak makan. Maaf ya empunya resepi sebab terpaksa menderhaka, Al maklumlah yang nak makan bukan orang melayu sepenuhnya. Daging Masak Kandar ni Lydia buat bersama Nasi Tomato. Terima kasih empunya resepi asal. Kawan- kawan yang ada anak kecil pon leh bagi makan anak- anak tu sebab tak pedas, lydia dah plus minus apa yang perlu kalau nak cuba jom tengok resepinya kat bawah ni.

DAGING MASAK KANDAR, NASI TOMATO PERANTAUAN




DAGING MASAK KANDAR
1 kg daging
1 labu bawang besar*
1/2 labu bawang putih*
1 inci halia*(di blend bersama)
2 camb kicap pekat
2 camb tomato paste
1 paket kecil rempah kari daging
2 camb rempah kurma
1/2 camt corainder powder
Sedikit nutmeg powder
1 biji buah tomato ddipotong 4
1 labu bawang besar-dimayang
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
sedikit daun kari
garam secukup rasa
Fresh corainder leave-dicincang kasar
Air rebusan daging secukupnya
Minyak untuk menumis

Potong daging medium saiz, bersihkan dan rebus hingga empuk dan simpan air rebusannya
Campurkan serbuk rempah kari, rempah kurma dan bahan blend, kacau sedikit sehingga mendapat paste yang pekat.
Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis dan bahan rempah yang dijadikan paste tadi hingga pecah minyak.
Masukkan bawang besar yang dimayang dan daun kari, kacau sedikit hingga sebati.
Kemudian masukkan kicap pekat,tomato paste, sedikit air rebusan (+- 1/3 cawan) dan buah tomato,kacau sehingga sebati.
Bila sebati, biarkan seketika sehingga buah tomato sedikit hancur, masukkan daging dan air rebusan daging.
Masukkan garam secukup rasa dan biarkan sehingga kuah menjadi pekat.
Matikan api dan taburkan sedikit daun corainder dan sedia dihidangkan bersama roti atau nasi kegemaran anda. (nasi minyak, nasi tomato, nasi hujan panas atau nasi putih biasa).
Selamat mencuba dan menjamu selera..
Note:- Kalau yang suka pedas tu bolehlan letak cili mesin sikit, adjust la ikut kesesuaian tekak anda ya..



NASI TOMATO
2 cawan beras basmathi - cuci, rendam dalam air garam selama 1 jam dan toskan.
2 camb susu cair
1 biji tomato - didadu kasar
1 camb tomato puree
1 camb ghee
2 camb minyak masak
1/4 cawan kismis- rendam 10 minit dengan air panas dan toskan
garam secukup rasa
2 cawan air panas mengelegak

Bahan taburan:-
daun sup/ daun bawang
gajus bakar
bawang goreng

Bahan Tumis:-
1 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1/2 inci halia*- ditumbuk lumat/halus
2 biji buah pelaga
2 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang

Dengan menggunaka periuk nasi elektrik, panaskan minyak masak bersama ghee.
Tumis bahan tumbuk dan rempah tumis hingga naik bau.
Masukkan buah tomato, kacau sedikit dan biarkan hingga tomato masak hancur.
Masukkan kismis dan tomato paste. Kacau sedikit.
masukkan beras dan goreng hingga transparent dalam 1-2 minit.
Masukkan air panas,susu cair dan garam, gaul rata.
Biarkan mendidih dan alihkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa.
Bila telah masak, kacau perlahan- lahan menggubakan garfu dan biarkan selama 5 minit dan gemburkan sekali lagi dengan garfu.
Hiaskan dengan taburan daun sup/bawang, bawang goreng dan gajus bakar.

No comments:

Post a Comment