Monday, June 25, 2012

Golden Chicken Puff with Mayo and Parmesan cheese


Bosan dan tak tau nak buat apa dah dgn roti sandwich yang berbaki dan hampir expired?
Jom kita manafaatkan dengan membuat puff ayam mayo bercis guna roti. Penyediaannya sangatlah mudah. Lydia dapat idea ni semalam semasa dok ngintai kek lapis kat blog Dayang Jack. Roti sandwich Lusine ni memang jarang beli pon, sesekali beli selalu je tak habis. Yang lepas- lepad Lydia buatkan puding roti jer. Tapi asyik pudding roti pon bosan gak. Ternampak puff ni terus Lydia dapat idea nak buat, Cuma Lydia ubahsuaikan intinya saja ikut bahan yang ada dan selera anak tekak. … Hehhehe.. Ampun Dayang sebab menderhaka.. Alhamdulillah menjadi puff ni, rangup, garing dan sedap! Tak yah buat pastry atau guna kulit pastri instant t upon stay leh dimanafaatkan dengan roti pon sedap. Tapi kena makan panas-panas. Ditambah pula dengan kelemakkan mayonise dan parmesan cis..pergh, terangka U. Sib baik la si pak arab sowing ni makan kalau tak penat gak sebab tamak buat banyak. Lydia buat time dinner tadi, tapi kan puff ni boleh dihidangkan bila-bila masa. Meh tengok resepinya dan kalau rajin sudi – sudikanlah yaer mencuba nyer.

Golden Chicken Puff with Mayo and Parmesan cheese

6-8 keping roti sandwich
100 g daging ayam cincang
1 keping cheesedale (disiat-siat kecil)
1 ulas bawang putih-dicincang halus
1 camb entra virgin olive oil
Secubit garam dan lada sulah
Mix vege
1 biji telur (dipukul sedikit)
1 camb mayonis
Parmesan cheese powder-ikut suka nak banyak mana

Panaskan olive oil di dalam kuali.
Tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan isi ayam cincang, mi vege dan kacau hingga sedikit kering.
Masukkan garam dan lada sulah dan matikan api.
Masukkan parmesan cheese powder dan mayonis.
Kacau sebati dan ketepikan.
Sediakan roti. Potong semua bahagian tepinya(kerak.
Kemudian leperkan dengan rolling pin( Lydia guna pasta machine sebab cepat dan rata jer).
Sapukan semua bahagian tepinya dengan telur.
Kemudian letakkan inti ayam tadi di tengah-tengahnya.
Lipat seperti bentuk triangle dan tekan kemas bahagian tepinya dengan garpu.
Sediakan minyak untuk goreng terendam.
Gunakan api sederhana.
Apabila sudah cukup panas, gorenglah roti tadi hingga keemasan. (MINYAK JANGAN TERLALU PANAS, nanti roti cepat jadi hangus).
Setelah masak dan garing, angkat dan toskan.
Hidangkan panas-panas bersama sos kegemaran atau enak juga dimakan begitu saja.

No comments:

Post a Comment