Sunday, April 15, 2012

MY HOMEMADE KAYA

Kaya yang ke 3 kalinya Lydia buat selama 6tahun di Kuwait...kali ni perfect rasanya jika nak dibandingkan dengan 1st and 2nd tu..manisnya pon sedang- sedang elok dan kaler serta teksture pon ada improvement..yang tak tahan tu letusan lava kaya ni meletus raas nak jerit ja...hehehhe..
Tapi yang penting suci, halal dan tiada pengawet..
Meh tengok my resepi kat bawah dan silalah cuna ek..



KAYA
3 biji telur ayam
1 1/2 cawan santan pekat
225g gula pasir
1 1/2 camb tepung gandum
1/4 cmt esen pandan
secubit garam
Pukul telur dengan 50g gula hingga gula hancur dan kembang.
Masukkan santan kelapa, esen pandan, garam dan tepung, kacau rata hingga sebati.
Baki gula (175g) dihanguskan dengan 1-2 camb air.
Tuangkan gula hangus ke dalam bancuhan telur perlahan- lahan dan kacau sedikit sekadar sebati.
Masukkan ke dalan Non-stick pan masakkan di atas api yang perlahan sehingga masak.
Kacau selalu supaya cantik teksturenya..tapi AWAS letusan lava tu meletus- letus.. Lydia masak dalam setengah jam je kot.
Selamat mencuba..

4 comments:

  1. Assalam Lydia cayang...apa kabor? Lamanya akak x jalan2 ke dapur Lydia...sori laa..bz ntah apa2..Lydia sihat ker? Sedap nampak kaya homemade tuh...rajin diaaaa...puashati la makan buat sendiri eks.. ^__^ muaaahhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam ukhti Ummi..lydia pon lama tak buka blog sdri sbb bz.. ni baru sikit free..sama2la kalu kerja bizi sokmo. Teringin nak makan kaya yg ada frm Philipine..rasa macm kureng sbb tu uat sdri ikit own taste hehehehhehe..mmg puas sbb pak arab kat uamh pon suke

      Delete