Hari ni dah memang dah plan nak buat seafoods feast..sebab Lydia goreng ikan ala arab untuk my hb dan for me tak tahu nak makan apa so terlintas kat otak ni nak something sup yang masam.. Nama jer tomyam campur tapi tak letak sotong, bukan apa takut En. Hb nak tumpang sekaki sebab dia tak makan sotong (monster..hehehhe).
Actually tomyam ni bukanlah my favorite cuma sesekali teringin buat la, maybe 1-2 kali setahun kot. Dulu masa kat Malaysia kalau makan kat luar pun jarang oder tomyam sebab tak tahan pedas….. Lydia cuma tahu memasak tomyam sejak merantau jauh ni sebab dulu masa mula- mula datang Kuwait tak tahu mana nak carik but not now dah banyak tempat leh carik.
Jom layan jer resepi Lydia kat bawah….
Tips:- Jika masak tomyam siapkan 1 periuk kuah tomyam dan daging terlebih dahulu tetapi jangan mencampurkan ayam, udang, sotong dan sayur-sayuran. Potong ayam, seafood dan sayur-sayuran dan simpan dalam es box. Bila time nak makan baru ambil sedikit kuah tadi ( buat dalam periuk lain), panaskan semula baru masukkan ayam, seafood dan sayur-sayuran!. Untuk kuah yang asal tu simpan dan panaskan selalu. Boleh tahan 2 hingga 3 hari!!. Satu lagi sebabnya buat macam ni untuk mengelakkan seafood dan sayur tu mengecut jika terlalu lama terendam, kalau makan tomyam dengan semua bahan didalamnya kecut-kecut tentu tak best dan merosakkan mood nak makan kan!
Tomyam Tumis
isi ayam -potong kecil
udang
1 liter air
2 batang serai
1 inci lengkuas -dihiris
1 biji tomato
1 labu bawang besar -potong baji/bulat
1 camb pes tomyam
1 kiub ayam/daging
2 cmt sos ikan (nampla)
sayur- sayuran pilihan anda
daun ketumbar
daun limau purut
jus lemon-ikut masam
minyak untuk menumis
Dalam periuk, tumiskan tomyam paste hingga pecah minyak.
Masukkan serai,lengkuas,daun limau purut, isi ayam, air dan masak sehingga empuk.
Masukkan udang, sayur- sayuran, buah tomato dan bawang merah.
Biar mendidih masukkan sos ikan, garam, jus limau, dan daun ketumbar.
Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment