Sunday, February 05, 2012

PETOLA TUMIS AIR


Once of my feveret resepi dari dulu kini dan selamanya..
walaupon rasa petola Made In India tak sama ngan petola Malaysia tapi kira ok lah sesekali layan tekak sendiri..

PETOLA TUMIS AIR
1 biji petola
1/2 batang carrot
1 biji tomato-dipotong 4
1 keping fuchuk- direndam sampai kembang
sedikit soohon- rendam sampai kembang
Garam secukup rasa
2 biji bawang merah-mayang halus
2 ulas bawang putih- di ketuk sedikit
air secukupnya
minyak untuk menumis
sedikit ikan bilis

Bersihkan petola dan carrot serta kupas kulit sayur petola dan potong ikut pada citarasa anda.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan bilis sampai wangi dan terus masukkan air.
Kacau kuah dan biarkan sampai mendidih , kemudian masukkan carrot dan tomato.
Selepas 2 minit masukkan petola,suhun dan fucuk .
Kacau lagi dan masukkan garam , biarkan semua sayur masak dan empuk tapi jangan masak terlalu lama nanti sayur jadi lembik dan tak sedap pulak.
Selamat mencuba..:))

No comments:

Post a Comment