(ni jer yg dapat snap..masa terhidang cantik2 belum disentuh terlupa lak nak tangkap gambonyer..heheh)
Nasi minyak hujan panas di perantauan buat jamuan teman- teman seperantauan :)..
Memang tak muak sebab tak guna santan mahupun susu..Lydia hidangkan dengan seta lauk pauk seperti jelatah, dalcha dan ayam masak merah.
Nasi Minyak Hujan Panas
6 cawan beras basmati
7 cawan air panas mendidih(+- ikut jenis beras)
3 camb minyak sapi
4 camb minyak masak
1/2 cawan kismis
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
6-7 kuntum bunga cengkih
5 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia* di blend bersama
Garam secukup rasa
Pewarna merah, kuning dan hijau
Bersihkan beras dan rendamkan lebih kurang 3 minit bersama sedikit garam dan toskan.
Panaskan periuk, masukkan minyak sapi dan minyak.
Tumiskan buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan beras dan kismis, gorengkan sedikit bersama rempah ratus tadi hingga transparent.
Masukkan air panas mendididh dan sedikit garam.
Bila nasi agak kering bolehlah di titikkan pewarna dan biarkan nasi masak, barulah boleh di kacau/cakar nasinya.
Sedia di nikmati bersama lauk kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment