Wednesday, February 08, 2012

CEKODOK PISANG MONTEL

Cekodok atau jemput- jemput pisang adalah spesis yang sama..
hari ni tak tahu nak sarapan apa? Tengok atas meja pisang ada dan masak arnum sangat jadi buatlah cekodok sebab roti dah habis kat uamh sebab semalam keluar TERlupa nak beli. But alhamdulillah my hb boleh makan dan terima cekodok nie so tak kisah sangat kalau buat sebab dia boleh makan sama. Maka terjadilah cekodok untuk sarapan pagi dan ada balen tu goreng buat minum petang...
CEKODOK PISANG MONTEL
3 biji pisang montel(pisang mas take dr kat sini)- mashed
11/2 cawan tepung gandum +-
Gula sekukup rasa
1 cmt baking powder
1/2 cmt garam
1/2 cmt baking soda
Air jika perlu
Minyak untuk mengoreng terendam
Lenyek pisang bersama gula dan garam hingga hancur.
Masukkan tepung gandum, baking powder dan baking soda.
Kacau hingga sebati dan jika perlu tambahkan air atau tepung.
Rehatkan adunan selama 30 minit - 1 jam, lagi lama lagi baik.
Pansakan minyak dan goreng hingga perang.

2 comments:

  1. Assalam Lydia cayanggg.....cekodok my favorite, mintak sini sepinggan kat akak, gerenti abis taaauu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam kak Ummi..peberet my pak arab gak..Wah kuat betol akak makan cekodok..agaknya sambil goreng sambil ngap:)

      Delete