Skodeng blog Along Rozan petang tadi, merayau punya merayau ternampak resepi Chicken Spaghetti Bolognese. Rasanya menarik untuk di cuba sebab selalu dok makan versi beef or lamb jer, bosan gak, sesekali try buat guna ciken lak...healthy siket. Kat umah pon banyak fresh tomato jadi lydia add fresh tomato sbb tak mo letak air dan cendawan tak de so taruk apa yang ada sajalah..sedap:)
Terima kasih Along sebab sudi share resepi yang sedap nie dan maaf sebab ada penambahan serta pengurangan bahan ikut slera sendiri.:))
Chicken Spaghetti Bolognese
By: Roz@HomeKreation
1 peket Spageti - rebus & tapis
700+-g Ayam Cincang Halus (amik isi ayam dan mesin dalam food processor je)
1 biji bawang Besar - didadu halus
5 camb Olive Oil
4 ulas bawang putih- tumbuk halus
1 camt serbuk lada putih
300g tomato paste
3 biji besar fresh tomato-di blend tanpa air
1/2 cawan Sayur Campur Beku
Oregano
Air (jika perlu)
Garam secukup rasa
Parmesan Cheese
Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar hingga wangi dan transparent.
Masukkan bawang putih, tumis sekejap hingga naik bau dan masukkan ayam, masak lebih kurang 2 minit.
Masukkan tomato kisar dan tomato paste,kacau sebentar.
Masukkan tomato garam , lada sulah, oregano dan mix vege.
Biar hingga memgelegak dan kuahnya pekat, jika perlu tambahkan air.(ikut suka kepekatan kuah yang di ingini).
Matikan api dan hidangkan spageti yang telah di rebus ke dalam pinggan dan tuangkan kuah ayam bolognese ke atasnya serta taburkan parmesan cheese.
Selamat Mencuba..
No comments:
Post a Comment