Wednesday, February 08, 2012

AYAM TANDORI versi GORENG

Ayam Tandoori versi goreng yang sangat sedapp dari Ayu S'pore. Walaupun versi goreng tapi for me la masih macam not much difference dengan yang bakar, but of cos bakar more healthy and less fat. Sebelum ni memang selalu baut versi bakar dan rempah ratusnya tak lari sangat dari Ayu,cuma bezanya goreng dan Ayu add daun pudina, sos tiram dn mentega but Lydia tak letak..yang lain sama jer. Lunch tadi lydia buat my versi + Versi Ayu gak cuma tak letak mentega, sos tiram dan susu ja.. Rasanya stay sama kot hehehe. Shukran Ayu for sharing recipe dan Lydia buat for lunch tadi, hidangan bersama marag( sos arab) dan arabic white rice..sedap:)).
Jom layan resepinya..
AYAM TANDORI versi GORENG
1 ekor ayam – potong kecil supaya cepat masak dan garing
Rempah ratus:-
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 camt serbuk kunyit*
1/4 cmt serbuk cili (nak pedas letak lebih ler..)*
1 cmt serbuk lada sulah*
1 cmt serbuk jintan manis*
1 cmt serbuk jintan putih*
1 cmt serbuk ketumbar*
1 cmt serbuk kulit kayu manis*
1/2 cmt serbuk buah pelaga*
1/2 cawan fresh plain yogurt*
1 cawan chopped fresh corainder leave*
1/2 cawan chopped fresh mint*
2 camb olive oil*
garam +serbuk perasa secukup rasa*
sedikit pewarna kuning*
sedikit pewarna merah*
1/2 biji lemon-ambil jusnya
daun kari
minyak untuk menggireng terendam
Perapkan ayam bersama jus lemon.
Blend kesemua bahan-bahan* hingga hancur dan sebati.
Dalam plastik beg yang bersih tuangkan bahan kisar dan perapkan semalaman dalam peti sejuk.
Keluarkan dari peti sejuk 30 minit sebelum mengoreng.
Goreng dalam minyak yang panas bila hampir 1/4 masak masukkan daun kari dan goreng sedikit bersama ayam.
Bila ayam dah masak, angkat dan toskan pada kitchen towel dan hidangkan dengan nasi kegemaran anda atau roti..mahupun diratah begitu saja.
Selamat mencuba dan menjamu selera..

2 comments:

  1. Rajin nya Lydia.... byk bhn2 nya. Along pun buat beriani kemarin tapi mkn dgn ayam KFC jer....hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Along Home Creation..beryani memang banyak bahan sebab tu kena rajin dan berani membuatnya..my hb suka jenis nasi yg oily kalu steam rice alamat makan ciput la

      Delete