Friday, January 20, 2012

ROTI BOYAN (BAWEAN)X'PRESS

Assalamualikum..salam Jumaat penghulu segala hari untuk semua. Pagi ni Lydia nak share resepi X'press yang telah disiapkan awal subuh ni.Diwaktu ni orang lain tengah dok tarik selimut sejuk, perut lydia sibuk berdangdut nak makan... Puas fikit menu apa yng ok dan cepat..fikir punya fikir maka terhasillah menu pagi ni ROTI BOYAN bukan orang boyann yer. It's very simple and fast meal which I'm sure ramai yang kat luar sanun leh buat nyer. Ala- ala murtabak. Kelainan pada Roti Boyan ini ialah Lydia gunan ROTI PARATHA segera jer sebab tak de tenaga dah nak nguli tepung sejuk- sejuk ni...(orang M' gitu la.. Tak kuasa nak menguli tepung pagi- pagi buta yang sejuk 6C nie..yeast pon tido tak mo bangun.. hehhehe)
Jom skodeng resepi segera lagi malas tapi sedap ni..



ROTI BOYAN (BAWEAN)X'PRESS
Kulit roti boyan:-
Paratha Segera..(ikut suka la nak buat banyak mana..)

Inti
kentang (rebus hingga empuk, kupas kulitnya dan dilecek halus)
telur
bawang besar -di dadu kecil
bawang putih - di dadu kecil
mince beef
rempah kurma/ kari
mix vege
secukup daun sup /daun bawang
cili merah hiris * tak letak sebab tak makan pedas la..
serbuk lada hitam
garam secukupnya

Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
Masukakan rempah kari/ kurma, masak sebentar hingga wangi.
Masukkan kentang dan daging cincang, masak hingga kentang dan daging empuk.
Masukkan mixed vege, cili, garam, daun sup dan daun bawang, biarkan seketika, padamkan api dan biarkan sejuk sebentar.

Cara buat roti boyan
Buat Roti Boyan ini seperti buat roti canai/murtabak.
Agak- agaklah yer..ambil inti tadi dan pecahkan telur ala-ala macam murtabak dan sudukan sedikit ke atas sekeping paratha dan lipatkan menjadi empat segi.goreng/masak hingga keperangan kedua-dua belah, angakat dan hidangkan dengan kuah kari atau sos kegemaran anda..
Goreng di atas kuali leper dgn membubuh sedikit minyak.
SElamat mencuba.

No comments:

Post a Comment