Tuesday, January 17, 2012

PUDING JAGUNG KARAMEL

Perghhh..penatnya menaip..ari ni baru dapat post N3 semalam sebab semalam tak sihat so sesi alam maya cuti la. Bukan apa letih perasaan..fikir itu ini letih badan dan segala-galanya. Perut lapo mulut tak lalu nak makan, terasa kosong hidup ni..rindu sangat ngan my mom dan family kat Malaysia. Masak Malaysian foods ni buat hati sayu sangat sangat ingatkan mereka. Mengenangkan nasib diri sebatng kara dan memikirkan dunia yang makin bertelagah menjadikan fikiran bertambah kusut..
Puding Jagung Karamel ni buat jamu tetamu yang datang semalam, alhamdulillah mereka suka. Bukan apa nak masak bagi orang yang tak tahu makan makanan luar ni payah semuanya Eeeeeeeeeeeeeeee... jadinya kita yang pening nak fikir sajian yang boleh diterima tekak orang sebab hati dan mulut lain- lain.
"Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan.Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.

PUDING JAGUNG KARAMEL
1 cawan tepung kastard
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir (-/+)
1 tin creamy sweet corn
1 cmt esen vanilla
secubit garam
20 g butter

Karamel
4cmb gula + 1cmb air-masak dijadikan gula hangus dan terus tuang dalam loyang.

masukkan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula dan garam di dalam periuk.
Kacau hingga semuanya sebati dan larut.
Kemudian masukkan creamy sweet corn dan kacau lagi.
Letakkan periuk di atas dapur dan masak dengan api perlahan.
Kacau tanpa henti.
Bila hampir pekat, masukkan mentega, terus kacau lagi hingga pekat dan berkilat.
Tutupkan api dan tuangkan adunan ke dalam loyang yang ada gula hangus/karamel.
Sejukkan sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment