Wednesday, January 25, 2012

MY HOMEMADE KEREPEK/KUE GUNTING (I)

MY HOMEMADE KEREPEK/KUE GUNTING (I)

400g tepung gandum
1/2 cmt cili powder
1 cmt jintan manis*
1 cmt jintan putih* dikisar bersama
1 cmt garam*
4 cmb minyak zaitun
sedikit daun kari yg dipotong kecil
air secukupnya (lupa sukat..hehhehe)
minyak untuk menggoreng secukupnya

Blend bahan- bahan* hingga menjadi serbuk.
Tuang bahan kisar ke dalam tepung.
Masukkan minyak, daun kari dan gaul hingga berderai macam bread crumbs.
Masukkan air sedikit demi sedikit, sampai adunan kenyal (Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap).
rehatkan doh dalam 15- 20 minit.
Canai nipis- nipis dan potong panjang (lydia guna mesen pasta jer).
Taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan melekat.
Potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting.
Ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai.
Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
Goreng dalam minyak yang banyak hingga keemasan, angkat dan sejatkan ke atas kitchen towel/ tissu.
Selamat mencuba..:))

No comments:

Post a Comment