Monday, January 23, 2012

MY HOMEMADE CENDOL TEPUNG JAGUNG

Terlaksana juga keinginanku nak makan cendol..punyalah lama memendam rasa akhirnya menjadik juga. Dalam kesejukan Kuwait tak membantut niatku nak makan cendol. Dulu pernah buat sekali cendol tapi tak cantik, kontot dan putus-putus jer kerana tepung beras India yang agak kasar dan sebab tu kot cendol ku tak menjadi. Bukan tu jer tepung beras India kalau buat kue lapis pon tak menjadi sebab macam ada something tekstur kasar termendap kat bawah tu.Lydia rekomen kat perantauan yang payah nak cari tepung beras made in Thailand supaya try my versi ni guna tepung jagung jer.
Resepi ni Lydia dapat dari teman FB Sis Azliha Shahrudin Qatar yang memang baik hati tak pernah lokek ngan ilmu dan tunjuk ajar. Walaupun tak pernah bersua tapi rasa macam dah lama kena sebab keramahanya dan ilmunya yang tak jemu- jemu memberi nasihat serta tunjuk ajar. Heehehhehe..puji sekontena ni..
MY HOMEMADE CENDOL TEPUNG JAGUNG
Sumber: Azliha Shahrudin Doha Qatar

Bahan cendol:-
1/2 cwn tepung jagung
11/2 cwn air daun pandan
secubit garam
1/2 cmt air kapur (kalau tak de pon tak per)
1 cmb tepung beras (kalau tak de pon tak pe)
1/2 cmt pewarna hijau epal

Bahan sampingan:-
air gula merah/melaka
sweet creamy corn
kidne beans/kacang merah
santan pekat
ais batu
pulut (jika suka)* tak letak sebab tak nyempat nak makan

Dalam periuk, satukan semua bahan cendol, kacau rata dan masak atas api yang kecil hingga pekat dan berkilat.
Cepat- cepat masuk/ tuangkan ke dalam acuan dan tekan ke dalam air sejuk yang ada ais batu hingga habis dalam keadaan panas.
Hidangkan bersama santan, jagung dalam tin, kacang merah, air gula merah/melaka, santan pekat, ais batu dan kalau suka boleh letak pulut gak..

No comments:

Post a Comment