Artikel ini saya pada kali ni nak saya kongsikan mengenai khasiat buah Durian Belanda, setakat mana kebenarannya, Allahu a'lam. Tapi tak salah rasanya kalau kita cuba sebagai ikhtiar.
Soursop, buah dari pohon Graviola adalah pembunuh sel kanser yang ajaib, iaitu 10 000 kali lebih kuat dari kemoterapi. Tetapi kenapa kita tidak tahu?
Pokok Durian Belanda rendah. Di Brazil dikenali "Graviola", di Sepanyol dikenali "Guanabana", bahasa Inggerisnya "soursop" dan bahasa Melayunya "durian belanda".
Buahnya agak besar, kulitnya berduri lembut, isinya berwarna putih, rasanya masam-masam manis. Cara memakannya dengan membuka kulitnya, hanya isinya sahaja yang dimakan.
Buah ini berfungsi sebagai anti-tumor / anti-kanser yang sangat kuat dan telah terbukti secara perubatan, buah ini dapat menyembuhkan segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, ia juga berfungsi sebagai anti-bakteria, anti-fungi, dapat melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, menurunkan kadar depressi, menurunkan kadar stress dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik.
Orang-orang Amerika percaya bahawa Health Sciences Institute adalah institut yang membuka tabir rahsia buah ajaib ini. Fakta yang mereka perolehi adalah "Jauh di pedalaman hutan Amazon, tumbuh sejenis pohon ajaib yang dapat mengubah cara berfikir kita, doktor dan dunia mengenai proses penyembuhan kanser dan harapan untuk bertahan hidup.
Berdasarkan kajian dilakukan, pohon ajaib dan buahnya ini dapat :
- Menyerang sel kanser dengan efektif tanpa rasa mual, penurunan berat badan dan keguguran rambut seperti yang berlaku kepada mereka yang menjalankan kemoterapi
- Melindungi sistem immune (pertahanan) tubuh dan mencegah daripada jangkitan-jangkitan yang merbahaya
- Pesakit akan merasa lebih kuat, lebih sihat selama proses perawatan dan penyembuhan
- Peningkatan tenaga dan penampilan luaran yang semakin baik
Sumber berita ini diterima dari syarikat ubat terbesar di Amerika. Buah Graviola ini telah diuji di lebih dari 20 makmal, sejak tahun 1970-an. Hasil ujian tersebut, ekstrak buah ini adalah :
- Memilih target dan membunuh sel jahat secara efektif dari 12 jenis kanser yang berbeza diantaranya kanser usus besar, payudara, prostat, paru-paru dan pankreas.
- Kekuatannya 10 000 kali lebih kuat dalam memperlambatkan pertumbuhan sel kanser dibandingkan dengan Adriamycin dan kemoterapi yang biasa digunakan
- Tidak seperti kemoterapi, ekstrak buah ini hanya membunuh sel-sel jahat dan tidak membahayakan atau membunuh sel-sel sihat.
Kenapa kita tidak tahu?
Semuanya berkaitan dengan ekonomi, keuntungan dan banyak lagi. Jawapan yang mereka beri mudah, "kesihatan dan kehidupan kita semuanya dikendalikan oleh orang yang memiliki kekayaan dan kekuasaan".
Akan tetapi seorang ilmuwan dari kumpulan pengkaji tidak mahu melakukan kekejaman terhadap manusia. Dia mengorbankan kariernya, lalu menghubungi pengusaha yang mampu mengumpul bahan-bahan dari hutan Amazaon untuk pembuatan ubat. Health Sciences Institute telah melakukan kajian tersebut. Terbukti Graviola sebgai pohon pembunuh kanser yang efektif.
The National Cancer Institute telah melakukan kajian yang pertama pada tahun 1976. Hasilnya membuktikan bahawa daun, dan batang kayu Graviola mampu menyerang dan menghancurkan sel-sel jahat kanser. Tetapi hasil kajian tidak dipublisitikan.
The Journal of Natural Products menyatakan kajian yang dilakukan oleh Catholic University di Korea Selatan menyebut salah satu unsur kimia yang terkandung di dalam Graviola mampu memilih, membezakan dan membunuh sel kanser usus besar dengan 10 000 kali lebih kuat berbanding Adriamycin dan kemoterapi.
Kajian di Purdue University membuktikan bahawa daun Graviola mampu membunuh sel kanser secara efektif terutama sel kanser prostat, pankreas dan paru-paru.
Cerita lengkap mengenai Graviola boleh didapati dalam Beyond Chemotherapy : New Cancer Killers, Safe as Mother's milk, sebagai free special bonus terbitan Health Sciences Institute.
Rahsia – Khasiat Durian Belanda
By: PakarHowTo
Ramai yang tidak tahu batang, akar, biji dan buah durian belanda (annona muricata, keluarga annona) mempunyai banyak khasiat untuk kegunaan perubatan tradisional dan moden.
Kajian Universiti Hawaii dan Universiti Purdue mendapati durian belanda yang buahnya berkulit lembut, durinya agak jarang yang tidak tajam, mampu merawat dan mengelakkan seseorang daripada mendapat kanser dan menyuburkan pasangan yang inginkan zuriat.
Penduduk di banjaran Andes, Peru, membuat serbuk teh daripada daunnya untuk mengubati sakit kerongkong. Bijinya ditumbuk halus khusus untuk membunuh parasit di dalam tubuh manusia seperti cacing.
Sementara penduduk Amazon menggunakan bahagian akar, kulit dan daunnya,dipercayai boleh mengubati kencing manis. Begitu juga, suku Orang Asli di Guyana membuat serbuk teh daripada daun dan kulit pokoknya untuk dijadikan tonik minuman bagi membantu mengatasi masalah jantung dan penyakit hati (bukan sakit hati yer...).
Mereka juga mendapatkan minyak daripada daunnya atau buahnya yang masih muda lalu dicampurkan dengan minyak zaitun untuk kegunaan luaran bagi mengatasi masalah sakit sendi dan sengal-sengal anggota tubuh.
Di Jamaica, Haiti dan India Barat, buahnya dan air perahan durian belanda diminum sebagai ubat demam, membunuh cacing di perut kanan-kanak dan ubat cirit-birit.
Kulit pokok ini juga dipercayai sesuai untuk membantu mengubati penyakit jantung dan batuk di samping membantu mengembalikan kesuburan pasangan yang sukar mendapatkan anak. Kegunaan lain ialah sebagai ubat malaria dan ulser perut.
Khusus bagi ibu yang baru melahirkan anak, wanita Suku Asli Guyana digalakkan meminum jus atau memakan terus buahnya bagi meningkatkan pengeluaran susu badan di samping mengelakkan masalah ketegangan/ stress.
Dari segi perubatan moden, kajian kedua-dua universiti mendapati, bahan yang terkandung di dalam buah durian belanda ini boleh digunakan sebagai aktibakteria, antikanser, antitumor, astrigen dan penyakit saraf.
Durian belanda mengandungi bahan amyloid, asid sitrik, fruktosa, manganese,sukrosa, reticuline dan tannin.
Tips : Untuk menikmati buah durian belanda dengan lebih enak lagi, sejukkan isi buah di dalam peti sejuk beberapa jam sebelum makan.
No comments:
Post a Comment