PUDING KASTARD SUMI JELLY
Puding nostalgiaku..dah over then 10 years tak makan dan buat puding ni. Tetiba teringat zaman2 g open house umah kawan time raya masa keja kat Maybank Finance dulu pernah makan puding ni kat uamh sorang sahabatku Nor Azlina Md Hashim, sedapa sangat. Manalah g nyer sahabatku ni puas skodeng kat FB tak gak jumpa, rindu nak bersapa.
Lydia buat sikit jer sebab sorang nak makan dan sebab sorang nak makan kuahnya/sosnya pon tak buat la sebab kecik je buat bazir, ni pon half adunan dari resepi di bawah..so tengok ler inilah rupanaya yang asal tanpa kuah make up..next time kalu buat full version lydia akan update..insha'allah..Jom tengok resepinyer..
14g agar-agar strips(rendam sebentar supaya lembut sikit)
1 liter air
1 tin susu cair
1 cawan gula (ikut suka kemanisan tu leh adjust)
2 camb tepung kastard - dibancuh dgn 1/2 cwn air
1 camb butter
1 paket Sumi jelly yang comel2 tu(ikut suka nak letak banyak ke sikit, lagi banyak lagi cantik)
Masak agar2 dan air hingga agar2 benar hancur.
Masukkan gula dan masak lagi hingga gula hancur/larut.
Masukkan susu dan bancuhan tepung kastard dan masak sebentar hingga mendidih dan matikan api.
Msukkan butter, kacau sebentar hingga butter larut.
Susunkan jelly sumi ke dalam acuan yang anda suka dan tuangkan adunan perlahan- lahan supaya sumi tak melompat naik ke atas (hehehehe..ade ke?) Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam es box.
Untuk Kuah/sosnya:-
1 cawan susu cair
1 cawan air
2 cmb gula (ikut suka nak manis macam mana)
1 cmt tepung kastard - dibancuh dgn sedikit air
1 tin fruits koktail
Masak semua bahan kecuali fruits koktail hingga mendidih di atas api yang perlahan dan sejukkan sebentar.
Masukkan fruits koktail dan kacau sebati.
Biarkan benar- benar sejuk baru dihidang dengan puding sumi tadi.
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment