Tuesday, December 13, 2011

MY HOMEMADE KEROPOK LEKOR PERANTAUAN

MY HOMEMADE KEROPOK LEKOR PERANTAUAN


Winter sejuk- sejuk tekak ngidam jer selalu, pantang nampak umah orang ada itu ini kita pon nak sama.
Actually mmemang dah berbula- bulan plan nak buat kopok ni cuma seruan rajin je lom ada dan last 10 Muharram g Souq Shark borong ikan tapi serunya terdatang hari ni..tu pon sebab terEMERGENCY lupa on suiz freezer..hehhe sib baik tak busuk ikan ku.
Dalam migraine- migraine pon paksa diri buat, alahamdulillah menjadi ala-ala keropok losong jer rasanye..hasil percampuran resepi dari kawanku di Kuwait, Puan Sue Rajer dan Saudi, Puan Zubaidah Isa.. Tima kasih teman atas kesudian mengShare resepi peribadi kalian tu..

Resepi- via ZUBAIDAH & Sue Rajer

1kg ikan kembong
315g tepung ubi/tapioca
1 cmt garam
1 cmt baking soda
1 cmt baking powder
3-4 camb air ais batu

Bersihkan ikan.
Asingkan tulang dan isinya dan blend isi ikan sehingga hancur, lydia guna food processor jer.
Masukkan tepung ubi/tapioca, mesin sekali lagi sambil menambahkan sedikit demi sedikit ketulan ais/air sejuk sehingga mendapat adunan yang lembut.
Pastikan adunan tidak terlalu lembik atau keras.
Uli dengan tangan membentuk saiz memanjang.
Panaskan air hingga mendidih.
Masukkan keropok lekor dan rebuslah hingga masak.(kalau timbul dipermukaan air tu bermakna dah masak ler)
Sapukan dengan sedikit minya masak, sejukkan dan boleh digoreng atau disimpan dalam es box.
Selamat mecuba.


Kuah/Sosnya:-

bawang putih
cili blend
gula merah/putih
cuka
garam
air
tepung ubi/tapioca

Masak semua bahan di atas hingga mendidih dan pekat.

No comments:

Post a Comment