Sunday, December 11, 2011

HOMEMADE TOFU TELUR (JAPANESE TOFU)

Homemade Tofu telur (Egg Tofu) (Japanese Tofu)

Di perantauan ni macam- macam teringin. Kalu boleh beli tak per jugak tapi kadang kala yang kita inginkan tu tak ada so nak tak nak kenalah baut sendiri.. Resepi ni Lydia dapat dari internet cara buatnya mudah sangat dan dijamin halal serta bersih.
Tofu ni kalu buat sop pekat- pekat pon sedap atau pon goreng ngan sos tiram pon sedap. Kalu kat Malaysia memamng selalu beli masak ngan pokchoi/bokchoi (eh! betul ke yang sayur macam sawi kecik- kecik tu..hehhehe), memang sedap.
Meh tengok resepinyer..



1 Cawan kacang soya (rendam semalaman)
2 Cawan air
4 Camb stok udang
1 Camt garam
5 Biji telur
1 camb tepung jagung

Blend kacang soya dengan 2 cawan air. Tapis dan masak air soya hingga mendidih, padamkan api.
Masukkan garam dan sejukkan air soya. Sementara menunggu air soya sejuk, Alaskan loyang dgn plastic kalu guna loyang (supaya tak lekat), tapi Lydia guna silicon mould so tak yah alas.
Setelah air soya sejuk, masukkan telur, stok udang dan tepung jagung, pukul sedikit hingga sebati.
Tapiskan adunak ke dalam loyang, tutup loyang dengan alumunim foil atau kain dan kukuslah adunan selama 30 minit.
Selamat Mencuba. Insha'Allah dijamin menjadi dan sedap sangat

Nota:- Air untuk mengukus hendaklah di didihkan terlebih dahulu dan masa nak kukus tu guna api yang paling perlahan, kalu tak tekstur tofu akan tidak akan licin (gelembung/berbuih).

2 comments:

  1. Salam lydia, berapa lama jangka hayat tofu ni? kalau letak kat peti ais nak kena rendam air tak?

    ReplyDelete
  2. ROHAH..walaikumsalam..kalau tak salah lydia tofu ni tahan dalam 1 minggu to 10 hari gak la dalam container ppastik yg kedap udara tanpa perlu rendam air. Ni bukan tpfu soya biasa tu ni yg lembek tapi sedap..try la halal

    ReplyDelete